Klaipėdiečiai spjovė į savivaldos rinkimus

Į uostamiesčio Tarybą kandidatavę politikai vakar negalėjo patikėti Klaipėdos gyventojų abejingumu – iki 14 val. pagal rinkėjų aktyvumą miesto apygarda buvo paskutinė visoje Lietuvoje: balsuoti atėjo vos 17,2 proc.

Klaipėda gali pagarsėti dar vienu akibrokštu – esą uostamiesčio rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Šarūnas Jonas Tamulis pavogė 76 užantspauduotus balsavimo biuletenius.

Kandidatus stebino ir rinkimų organizatorių abejingumas įvairiems pažeidimams bei kompetencijos stoka.

Nebetiki valdžia

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Klaipėdos mieste registruota per 145 tūkst. rinkėjų, kurie vakar rinkimų apylinkėse galėjo balsuoti nuo 7 iki 20 val.

Išankstiniais duomenimis, iki 10 val. uostamiestyje savo valią išreiškė vos 2,91 proc. rinkėjų, o iki 14 val. – tik 17,2 proc. Tai buvo visos Lietuvos antirekordas.

Tradiciškai aktyviausiai valdžią rinko mažųjų Pagėgių ir Neringos savivaldybių gyventojai – iki 14 val. balsavo arti 40 proc. rinkėjų. Visoje Lietuvoje rinkėjų aktyvumas iki 14 val. siekė 23 proc.

2002 metais vykusiuose savivaldos rinkimuose Klaipėdoje balsavo apie 50 proc. žmonių, o Neringoje – arti 70 proc. rinkėjų.

Tad šiais metais prognozės apie itin mažą rinkėjų aktyvumą pasitvirtino. Tokį faktą „Vakarų ekspresui” Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Alvidas Lukošaitis paaiškino keliais argumentais.

„Priežasčių yra daug, viena jų – žmonėms nusibodo valdžios požiūris į savivaldą, daugybė netęsiamų pažadų. Plačioji visuomenė negali patikėti tuo, kad savivaldybių politikai yra rinkėjų reikalas. Daug kas kontroliuojama iš aukščiau.

Kitas dalykas – per šiuos rinkimus nebuvo jautrių taškų, kurie išjudintų tiek politikus, tiek rinkėjus. Politinės kampanijos buvo labai pasyvios ir neišradingos, be ugnelės”, – sakė politologas.

Jis sutiko, kad žmonės būtų balsavę daug aktyviau, jei Seimas būtų patvirtinęs tiesioginių merų rinkimų tvarką. Tuomet ir kandidatai taptų politiškai agresyvesniais, ir žmones labiau domintų patys rinkimai.

Biuletenių detektyvas

Detektyvu pakvipo Š. J. Tamulio istorija, kuri gali būti ir nesusipratimu, ir tiesa, ir politine provokacija, nes pastarasis priklauso Liberalų ir centro sąjungai.

Uostamiesčio rinkimų apygardos komisijos pirmininką VRK vakar apskundė partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai) deleguotas Klaipėdos miesto savivaldybių rinkimų stebėtojas visose apylinkėse Edvinas Kersnauskas.

VRK vadovui Zenonui Vaigauskui adresuotame protesto rašte dėstoma įtartina istorija.

„Norėčiau Jus informuoti apie tai, kad Klaipėdos miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Š. J. Tamulis visiškai nepaiso Rinkimų įstatymo, kadangi paskutinę išankstinių rinkimų dieną, 2007 m. vasario 22-ąją, pasibaigus balsavimams ir suskaičiavus rinkimų biuletenius, likusius 76 iš jų, antspauduotus apygardos komisijos antspaudu, neanuliavo, kaip to reikalauja Įstatymas, o sudėjo į krūvą ir išsinešė iš balsavimo patalpos”, – teigiama rašte.

Pagal galiojančius teisės aktus likusius biuletenius privaloma anuliuoti nukerpant dešinįjį kraštą, tačiau Š. J. Tamulis to esą nepadarė. Tokiu būdu biuletenius galima panaudoti savo politiniais tikslais.

„Vakarų ekspreso” paprašytas pakomentuoti tokį protestą. Š. J. Tamulis lakoniškai ėmė aiškinti, kad „oficialaus tokio teiginio negavęs” ir „viskas sutvarkyta, padaryta”. Jis taip pat teigė, esą jokių pažeidimų rinkiminėse apylinkėse nėra.

Nukabino plakatus

Vakar „Vakarų ekspreso” žurnalistai apsilankė keliose rinkiminėse apylinkėse ir įsitikino, kad šių rinkimų organizatoriams trūksta kompetencijos.

Tiek nuo šalia Girulių, tiek nuo Gimnazijos, daugelio kitų apylinkių esančių stendų buvo nukabinti politinės agitacijos plakatai.

Girulių rinkiminės apylinkės pirmininkas Romas Važgauskas mūsų dienraščiui teigė, kad plakatus nuimti esą buvo liepta, nes to neva reikalauja įstatymai.

„Tas pats ir Melnragėje. Iki 14 val. balsuoti buvo atėję 27 proc. rinkėjų. 2002-aisiais viso balsavo apie 70 proc. žmonių. Matyti, kad rinkėjai yra nusivylę valdžia, nes politikai savo pažadus prisimena tik prieš rinkimus”, – teigė jis.

Išties pagal Vietos savivaldos įstatymą plakatai rinkimų dieną tam skirtose vietose gali kaboti. Tą patvirtino ir Š. J. Tamulis.

Partijų štabų vadai piktinosi tokia rinkimų organizatorių nekompetencija, nes nukabinus politinės agitacijos priemones iš rinkėjų yra atimama teisė į informaciją.

Plakatai buvo nukabinti ir prie Gimnazijos apylinkės, kur iki 14 val. balsuoti iš 3 215 rinkėjų buvo atėję vos 751.

Be kita ko, prie daugelio apylinkių buvo nesilaikymo ir draudimo stendus laikyti arčiau kaip 50 metrų nuo pastato, kuriame balsuojama.

Trūko dėmesio

Darbo partijos rinkiminio štabo Klaipėdoje vadovas Edgaras Valeckas piktinosi, kad nebuvo pasirūpinta šilumos aprūpinimu Danės rinkiminėje apylinkėje.

„Salėse labai šalta, rinkimų organizatoriams atėjus dirbti, termometras rodė vos 9 laipsnius šilumos. Kitas rinkimų organizavimo brokas – vieno namo Debreceno gatvėje gyventojai negavo rinkėjo pažymėjimų. Žinoma, juos atsiimti galima apylinkėje, tačiau žmonės teigė dėl neparodyto deramo dėmesio apskritai neisiantys balsuoti”, – „Vakarų ekspresui” sakė jis.

Šaltos patalpos problema buvo išspręsta Girulių rinkiminėje apylinkėje, kuri įrengta tik vasarą veikiančiame pašte. Vakar patalpos buvo šildomos malkomis, pastatyti elektriniai šildytuvai.

Klaipėdos rinkimų organizatoriai itin vangiai reaguodavo į įvairius agitacinius pažeidimus – Š. J. Tamulis yra sakęs, kad reaguojama yra tik po raštiško skundo.

Pavyzdžiui, liberalcentristai neleistinais būdais įvairiose aukštojo mokslo įstaigose ant dirbti į užsienį kviečiančių plakatų buvo priklijavę lipdukus su savo partine atributika.

Išradingumu blizgėjo ir Liberalų sąjūdžio atstovai, kurie keliose Klaipėdos vietose ryškiai raudonais dažais ant sniego rašė savo partijos pavadinimą su rinkiminiu numeriu. Vienas jų „puikavosi” pačiame miesto centre, prie senojo turgaus.

Politiniu chuliganizmu užsiiminėjo ir Pilietinės demokratijos bei Darbo partijos: balsuoti kviečiantys plakatai, lipdukai buvo pritvirtinti ne vieno maršrutinio autobuso viduje. Pagal Įstatymą, politinę agitaciją kabinti leidžiama tik tam numatytose vietose.

Valdžios komentarai

Vakar Vilniuje balsavęs prezidentas Valdas Adamkus žurnalistams teigė, kad vien šių rinkimų nepakaks, norint pakeisti kritikuojamą vietos savivaldos sistemą.

„Reikia labai daug pataisų, tačiau, aš manau, šitie rinkimai gali būti paskutinė pakopa į idealesnę ir geriau veikiančią savivaldą”, – sakė jis ir vylėsi, kad bus pasimokyta iš „buvusios sistemos netobulumo, žmonės, įvairiose Lietuvos vietose matydami trūkumus, į savivaldybes rinks politikus, kuriais galės pasitikėti”.

Premjeras Gediminas Kirkilas žurnalistams sakė manantis, kad rinkimuose sekmadienį turėtų dalyvauti daugiau kaip 40 proc. rinkėjų.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, kuris vadovauja pernai įkurtai Pilietinės demokratijos partijai, šiai politinei jėgai linkėjo surinkti daugiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų.

Klaipėdiečiai nebetiki, bet balsuoja

Vakar vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose, pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenis, klaipėdiečiai buvo vieni vangiausiai balsavusiųjų. Gatvėje sutiktų miestiečių teiravomės, ar jie balsavo ir dar tebetiki rinkimais.

Vidmantas

Na, žinokit, rinkimais esu nusivylęs, nors ir ėjau balsuoti. Bet tik iš reikalo. Balsavau ne už partiją, o konkrečius žmones – atėjo toks lapelis į namus, patiko. O tie pažadai visų vienodi…

Kristina

Ne, nebalsavau. O kam? Nėra už ką. Aš, pavyzdžiui, net nesidomiu, ką tie politikai ten daro, ką jie ten kalba – čia jų problemos visokios. Nesu ta, kuri eitų už kažką balsuoti. Nemanau, kad mano balsas ką nors pakeistų.

Irina

Balsavau. Žinote, nelabai aš tikiu rinkimais, tiesiog tai yra jau įprotis – eiti balsuoti. Bet norėtųsi tikėti. Nes jei visai netikėtume, tai… Viliuosi, kad mano balsas ką nors pakeis, nors iš dalies. Negalima gyvenime visai netikėti.

Jadvyga

Ne, nenusivylėme rinkimais, mūsų balsas vis tiek šį tą pakeis. balsavome už saviškius.

Nijolė

Taip, balsavau. Ar tebetikiu rinkimais? Na, taip, dar šiek tiek.

Ieva

Kodėl nebalsavau? Laiko neturiu. Be to, nelabai ir yra už ką balsuoti, ir noro neturiu. Nelabai tikiu nei partijomis, nei Klaipėdoje jų iškeltais kandidatais.

Viktoras

Na, taip, balsavau. Netikiu aš rinkimais, tačiau vis tiek reikia balsuoti, nes jei nebalsuotume, būtų dar blogiau… Viliuosi, kad mano balsas ką nors pakeis. Juk viltis miršta paskutinė.

Artūras

Ne, nebalsavau. Bet dar eisiu. Manau, kad mano balsas ką nors pakeis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Klaipėdiečiai spjovė į savivaldos rinkimus"

  1. audra

    as buvau nustebinta, kad balsuojanciu zmoniu sarasuose maciau zmoniu pavardes kurie buta pardave ir nezinia kur gyvena,ir kaip juos turejo pasiekti kvietimai balsuoti, taip pat sarasuose senai mire zmones

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.