Po bažnyčios skliautais – choro muzika

Šiandien, vasario 23 dieną, sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika” pratęs savo koncertų ciklą, skirtą pasaulio chorų muzikai pristatyti

Po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais – išskirtinė senosios ir naujosios britų choro muzikos programa, kuri suteiks išskirtinę galimybę sugretinti šimtmečius gyvuojančios chorinės muzikos tradicijos kūrėjus, pajusti jų tarpusavio sąsajas. Choro dirigento Vaclovo Augustino parengtos programos idėja – supinti į vieną vainiką seniausių, tokių kaip Henry Purcelli, Orlando Gibbonso ar Williamo Byrdo, ir naujosios kartos kompozitorių Johno Tavenerio, Gabrielio Jacksono, Howardo Skemptono, Bobo Chilcotto kūrybą.

Britų kūrėjai visais laikais buvo atsidavę sakralinei chorinei muzikai. Jie nuo vaikystės gieda berniukų choruose, yra puikūs chorinio dainavimo žinovai, gerai išmano šios srities specifiką. Dauguma choro giedamų dabartinių kompozitorių kūrinių Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Per koncertą senuosius keis nauji, o šiuos – vėl seni. Šių dienų kūrėjų plejados priekyje – Taveneris, kultinis kompozitorius, garsėjantis savo kūryba visame pasaulyje. Pradedant oratorija „The Whale” („Banginis”, 1968), kuri įkvėpė legendinę grupę „The Beatles”, monumentalia muzikine drobe „The Apocalypse”, per princesės Dianos laidotuves atlikta „Song for Athene” („Daina Atėnei”) ir baigiant vienu naujausių kūrinių „Hymn of Dawn” („Aušros himnas”, 2001) induizmo, krikščionybės ir judaizmo tekstais. Tavenerio muzika nuolat traukia ir žinovų, ir plačiosios publikos dėmesį.

Ne mažiau įdomus autorius – Chilcottas, ilgametis legendinės choro muzikos grupės „The King Singers” dainininkas, daugelio jos repertuaro kūrinių aranžuotojas. Šiuo metu pasaulyje sparčiai populiarėjantis Jacksonas, 2003-iaisiais apdovanotas nacionaline premija už liturginį opusą „Doctor Optime”, taip apibūdina savo kūrybą: „Bandau rašyti grynų ir aiškių linijų, faktūros ir sandaros muziką. Dauguma mano kūrinių atskleidžia susidomėjimą viduramžių muzikos technika. Esu religingas savo temperamentu, ne tikėjimu.”

Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika” kūrybinė veikla glaudžiai susijusi su britų muzika ir Didžiąja Britanija. Kolektyvas yra koncertavęs vienoje prestižiškiausių Londono salių „Queen Elizabeth Hall”, jis bendradarbiauja su britų muzikos leidybos firma „Toccata Press/Toccata Classics”. Chorui dirigavo ir vienas garsiausių programos autorių Chilcottas.

Šiandien koncertą diriguos „Jaunos muzikos” vadovas Augustinas. Chorui talkins violončelininkė Rūta Bagurskienė ir vargonininkas Dainius Jozėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.