„Surplus People“ trijulė koncertuos Palangoje

Rytoj 22 val. kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35, Palanga) koncertuos eksperimentinės alternatyviosios muzikos ir feministinėmis idėjomis besi-vadovaujančių merginų grupė iš Švedijos „Surplus People”. Tai – trečiasis koncertas, kuris užbaigs grupės turą Lietuvoje.

„Surplus People” – tai keista trijų merginų grupė – Helena (bosinė gitara), Magdalena (vokalas ir trombonas) ir Petra (sintezatorius). Grupė susikūrė 2001-aisiais Gotenburgo mieste. Po ilgų paieškų, išbandžiusios daug įvairių instrumentų, merginos iškeitė būgnus į Rhytm Ace – seną ritmo mašiną ir apsistojo ties dabartine instrumentų sudėtimi. Nebijodamos eksperimentuoti koncertų metu jos naudoja Bergman sintezatoriaus garsus, vokalo partijas papildo triukšmais ir megafonu. Grupės kūryboje galima rasti tiek įvairių roko muzikos atmainų, tiek aštuntajame dešimtmetyje populiarių videožaidimų garsų, privedančių iki punk trance stilių sintezės.

Itin vertinami gyvi „Surplus People” pasirodymai. Vizualiai kolektyvas gali atrodyti kaip cirkas, kuris nepastebimai įvilioja klausytoją, kviesdamas jį pasivaikščioti po elektronikos mišką.

„Kostiumai mums labai svarbūs ir atidžiai atrenkami. Drabužiai parodo, kad „Surplus People” nėra eiliniai atlikėjai, mes galime apimti bet kokias nuotaikos formas, – tikino grupės narė Magdalena. – Man pačiai „Surplus People” nėra kažkas, kuo vadinu save ar kitus. „Surplus People” – tai fenomenas, apie kurį aš noriu, kad žmonės galvotų. Kostiumai mums turi kiek svarbesnę reikšmę nei šou kūrimas. Kostiumus surandame padėvėtų drabužių parduotuvėse arba didelėje Petros spintoje. Tačiau visada daug diskutuojame, kol nusprendžiame, ką dėvėsime.”

Nors merginos teigia neturinčios jokių aiškių ir tiesioginių politinių motyvų, jos pripažįsta, kad „Surplus People” – tai feministinė grupė. „Mes darome tipiškus vyriškus darbus, grojame roką, net jei jis ir skamba kitaip nei tikros vyriškos grupės muzika. Man jau atsibodo „būti niekuo” – būti mergina. Kai man suėjo 24 metai, pradėjau „kolekcionuoti vyriškus daiktus” – groti būgnais, kurti grupę. Po kelerių metų ėmiau studijuoti garso inžineriją, po to nusipirkau seną automobilį, o dar vėliau – mikrofoną. Tipiški vyrų darbai įdomesni ir geriau apmokami. Kodėl mes, merginos, turėtumėme būti mielos ir užsiimti nuobodžia veikla už mažą atlygį?..” – svarstė kita grupės narė Petra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.