Balsai perkami už dešimt litų arba butelį

Bet kokiomis priemonėmis rinkimuose siekiantys nugalėti kandidatai, prasidėjus išankstiniam balsavimui, rinkėjams už balsus moka pinigus, dalija alkoholinius gėrimus ar vaišina pietumis.

Vakar tuo įsitikino ir „Vakarų ekspreso” žurnalistai, apsilankę Šventojoje bei Palangoje.

Skurdžiau gyvenantys žmonės tikino buvę bandomi „nupirkti” už dešimt litų arba alkoholio butelį. Be to, žurnalistai tapo liudytojais, kaip neblaivūs asocialūs asmenys buvo tiesiog atvesti balsuoti.

Dešimt litų

Anot su „Vakarų ekspreso” žurnalistais bendravusio Rimičio Rekašiaus, trečiadienį, vasario 21 dieną, į jo sugyventinės Valerijos Praščiūnienės namus Šventojoje užėjo kaimynystėje gyvenanti Darbo partijos kandidatė į Palangos savivaldybės tarybą Rita Skripkauskienė.

Ši maisto prekių parduotuvėje dirbančią V. Praščiūnienę esą įkalbinėjo per rinkimus balsuoti būtent už ją.

„Man buvo pasakyta, kad už tai gausiu dešimt litų arba butelį degtinės. Ir tai – ne kyšis ir ne papirkinėjimas, o, atseit, partijos dovana”, – mūsų dienraščiui sakė V. Praščiūnienė.

36-erių metų moteris pasakojo, kad Darbo partijos kandidatė sakė negalinti siūlyti atlygio visiems, todėl atsiskaito pinigais arba alkoholiu tik su pažįstamais žmonėmis.

Anot šventojiškės, po šių žodžių R. Skripkauskienė įteikė rinkėjai savo vizitinę kortelę ir partijos reklaminį bukletą su dešimčia litų.

„Aš tų pinigų net neliečiau. Juk mačiau per televiziją reportažus, kad balsų pirkimas yra nusikaltimas”,- sakė V Praščiūnienė.

Be to, kandidatė į kurorto Tarybą, anot jos, siūliusi dešimt litų ir jos sugyventiniui, tačiau sužinojusi, kad jis – ne vietinis ir balsuoti už ją negalėtų, pinigų nedavė.

Pati R. Skripkauskienė, rinkėjams prisistatanti verslininke, sandorį su šventojiškę neigė ir tvirtino pastarosios namuose nesilankiusi.

Apie šį incidentą buvo pranešta policijai, tačiau atvykę pareigūnai papirktos moters namuose nerado.

Atvedė „giminaičius”

Palangos rinkimų apygardos komisijos narė Ilona Milkontienė vakar „Vakarų ekspresui” sakė, jog būtent vasario 21-ąją balsuoti atvyko 12 rinkėjų iš Šventosios.

Pokalbininkės teigimu, kone visi šie žmonės priklausė sunkiai gyvenančių ar asocialių asmenų kategorijai.

Beje, vakar, apie 12.30 val., į Palangos rinkimų apygardą užsukę „Vakarų ekspreso” žurnalistai tapo kito įtartino veiksmo liudytojais: inteligentiškai atrodanti pagyvenusi moteris atsivedė du benamius, nuo kurių sklido alkoholio kvapas.

Kilus įtarimams, kad dviem asocialiems vyriškiams gali būti daromas spaudimas, buvo iškviesti policijos pareigūnai.

Netrukus paaiškėjo, kad du girtus brolius Sigitą ir Remigijų balsuoti atvedė Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) 23-iuoju numeriu rinkimų sąraše kandidatuojanti Viktorija Kubilienė.

Ji įtikinėjo žurnalistus jokių savanaudiškų tikslų neturėjusi, tiesiog norėjusi pasirūpinti, kad apleistame name gyvenantys jos „giminaičiai atliktų pilietinę pareigą”.

Patys „giminaičiai” giminystės ryšį sunkiai įvardijo ir V. Kubilienę vadino tai pussesere, tai teta. Be to, benamiai prisipažino, kad jie atėję balsuoti būtent už LVLS.

Kurorto policijos komisariate atsidūrusiems benamiams gresia baudą už viešosios tvarkos sutrikdymą, o įrodyti jų „tetos-pusseserės” kaltę pristigo įrodymų.

Beje, vakar popiet asocialių asmenų prie rinkimų apygardos ėmė sukiotis ir daugiau. Tačiau pamatę filmavimo kameras, jie skubiai dingo. Pirminiais duomenimis, jiems duotas nurodymas rinktis vienoje kurorto kavinių.

Tuo tarpu Kretingoje visas būrys atėjusiųjų balsuoti vienos profesinės mokyklos auklėtinių po to buvo nuvežti pietauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.