Pedagogai klibina ministrės kėdę

Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybei neatsižvelgus į vakar piketavusių pedagogų reikalavimus žadama siekti ministrės Romos Žakaitienės atsistatydinimo

Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovų, surengti įspėjamąjį piketą paskatino dabartinės Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) vadovybės nenoras laikytis 2002 ir 2005 metais pasiektų susitarimų. Esą derybų grupių darbas tebuvo imitacija, ministerijos valdžia iš esmės nereagavo į pedagogų profesinės sąjungos raštus.

Pasak LŠDPS pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Jesino, ankstesnis ministras Remigijus Motuzas su profsąjunga bent jau kalbėjo žmoniškai, o vadovaujant dabartinei ministrei Romai Žakaitienei dialogas nebuvo tęsiamas. Svarbiausias sukilusių pedagogų reikalavimas – jį atnaujinti ir grįsti lygiaverte partneryste.

Nerimauja dėl saugumo

LŠDPS atstovai kaltina ministeriją neskaidria mokytojų atlyginimų politika. Jų teigimu, praktiškai nieko nepadaryta, kad sumažėtų mokinių skaičius klasėse, o mokytojams nebūtų kraunamas papildomas krūvis. Pedagogų atstovams kelia nerimą, kad iki šiol nesulaukiama mokytojų ir klasės auklėtojų mokamų darbų aprašo. Profsąjungininkai mano, kad būtina nustatyti terminuotą švietimo įstaigų vadovų darbo kadenciją bei taikyti rotacijos principą, o išeitinės pašalpos, kompensacijos mokytojams dėl neteisėtų darbdavio veiksmų turėtų būti mokamos ne iš švietimo įstaigos, o iš jos steigėjo, t. y. savivaldybės ar iš valstybės biudžeto.

Pedagogų atstovai taip pat reikalauja keisti mokinio krepšelio sudarymo metodiką, peržiūrėti mokinių žinių vertinimo sistemą. Itin nerimaujama dėl pedagogų saugumo, nes tarp mokinių plintantis agresyvus elgesys neretai virsta smurtu prieš mokytojus. Todėl, LŠDPS vadovų teigimu, metas pasirūpinti ne tik mokinių, bet ir pedagogų teisėmis, sveikata, darbo sąlygomis.

Nuotaiką kėlė daina

Vakar spaudžiant keliolikos laipsnių šaltukui prie ŠMM susirinkęs kelių šimtų piketo dalyvių iš įvairių Lietuvos vietovių būrys buvo nusiteikęs energingai. Nuotaiką protestuotojams kėlė „LT United” dainos „We are the Winners” įrašas. Minioje mirgėjo plakatai: „Reikalinga mums saugi darbo vieta, o ne graži ministrės šypsena”, „Brangsta viskas, o pamoka?”, „Grąžinkite atlyginimą ir saugumą – vardą susigrąžinsime patys”, „Vaiko teisių konvenciją adaptuokite mokytojams”. Ministrei Žakaitienei nepasirodžius profsąjungų vadovai laišką su reikalavimais nunešė tiesiai į ministeriją.

Streiko nerengs

Per piketą LŠDPS atstovai buvo nusiteikę optimistiškai. Išvakarėse profsąjunga gavo paramos raštą iš Švietimo internacionalo, vienijančio 30 mln. mokytojų. LŠDPS pirmininko Alekso Bružo teigimu, tarptautinės organizacijos vadovai patikino, kad Lietuvos pedagogams nepavykus susitarti su ŠMM jie patys atvyks į mūsų šalį kalbėtis aukščiausiu lygiu.

Bružas sakė tikįs, kad to neprireiks, o nesutarimai bus išspręsti per kelis mėnesius. „Nematome reikalo rengti visuotinį mokytojų streiką, jei mūsų reikalavimai nebus įvykdyti. Turime geresnių priemonių. Neįsivaizduojate, kas būtų, jei mokytojai atsisakytų dirbti klasių vadovais, auklėtojais. Šiandien už šį darbą pedagogams praktiškai nemokama”, – kalėjo jis. Profsąjungos lyderis teigė, kad nepavykus dialogui galima ir kraštutinė priemonė – reikalavimas, kad ministrė atsistatydintų.

Beje, susitikusi su profsąjungos atstovais ministrė vis dėlto išėjo ir pas piketuotojus. Žakaitienė žadėjo vykdyti ankstesnius ministerijos įsipareigojimus ir teigė, kad metų viduryje peržiūrint valstybės biudžetą bus ieškoma lėšų didinti atlyginimus pedagogams. Tačiau protestuotojai ministrės žodžius palydėjo švilpimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.