Prieš karą perėjose priemonių nerandama

Nei naujosios technologijos, nei kalbos apie atidumą gatvėse vaisių neduoda. To įrodymas – uostamiesčio M. Mažvydo alėjos pėsčiųjų perėja Herkaus Manto gatvėje.

Vakar joje vidury baltos dienos buvo patrenkta 8 metukų mergaitė. Prieš keletą mėnesių čia žuvo 20-metė mergina.

Panašu, kad padėtis šioje pėsčiųjų visada pilnoje perėjoje, kurią vairuotojai, ypač didžiųjų autobusų, kerta nesumažindami greičio, yra be išeities.

Policijos vadovai teigia negalintys prie kiekvienos perėjos pastatyti savo pareigūnų, o už saugų eismą atsakingi valdininkai tesugeba paaiškinti, kad ir pėstieji, ne tik vairuotojai turi būti atsakingesni.

Nespėjo sustabdyti

Vakar, apie 14 val., vos žingsnį, pasak liudininkų, per pėsčiųjų perėja žengusią mergaitę partrenkė miesto maršrutinis autobusas. UAB „Pajūrio autobusai” priklausantis 2-ojo maršruto autobusas sustojo jau už perėjos. Ten pat buvo nublokšta ir mažoji praeivė.

Verkiančią mergytę, kuriai buvo sužalota galva, puolė globoti praeiviai. Žmonės iš jos kuprinės ištraukė mobiliojo ryšio telefoną bei paskambino mergaitės tėvui. Ant jos mokyklinių sąsiuvinių buvo parašyta, jog nukentėjusioji yra S. Dacho vidurinės mokyklos antrokė.

Į įvykio vietą atvykusiai greitosios medicinos pagalbos komandai čia pasirodė ir 8-metės, kuriai buvo sumušta galva, tėvas. Verkiantis vyras bandė kibti į atlapus autobuso vairuotojui.

Pastarasis „Vakarų ekspresui” teigė, kad mergaitė į kelią išbėgo staiga, ir dar prieš perėją. Jis bandęs stabdyti, tačiau nebespėjęs.

Mergaitė nuvežta į Vaikų ligoninę.

Kalta mergaitė?

Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Saulius Švėgžda sakė, jog minėtai avarijai įtakos galėjo turėti skaisčiai švietusi saulė.

„Pirminiais duomenimis, nelaimė įvyko dėl nepilnametės neatsargumo. Vienas liudytojas ir pats vairuotojas sakė, kad 8-metė į perėją išėjo ar išbėgo staiga. Vairuotojas nebespėjo sustabdyti, nors ir nedideliu greičiu važiavusio, autobuso, todėl mažametė buvo partrenkta. Jos traumos nesunkios. Siekiant nustatyti įvykio aplinkybes tikriausiai bus pradėtas ikiteisminis tyrimas”, – pasakojo S. Švėgžda.

Pareigūnas teigė, kad šioje perėjoje įrengus mirksinčias lemputes jos saugumas pagerėjo – esą eismo įvykių čia būna mažiau nei anksčiau.

„Ką daryti, kad žmonės pėsčiųjų perėjose jaustųsi saugūs? Manau, kad svarbiausia žmogiškasis faktorius, o šimto policininkų prie kiekvienos perėjos nepastatysi ar eismo neuždrausi”, – mąstė viršininkas.

Lemputės nepadėjo

„M. Mažvydo alėjos perėja pažymėta žybsinčiomis lemputėmis. Jei žmonės ir toliau čia nukenčia, vadinasi, šis metodas nėra labai efektyvus. Gal čia vertėtų įrengti iškiliąją perėją?”, – svarstė VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” vadovas Gintaras Neniškis.

Jo nuomone, Herkaus Manto gatvėje, su kuria susikerta M. Mažvydo alėja, ir taip daug šviesoforų, tad prie minėtos perėjos jo nereikėtų – esą nedideliais atstumais stovintys šviesoforai apsunkintų eismą.

Dienraščio pakalbintas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Saugaus eismo komisijos pirmininkas Valerijus Kuznecovas pripažino neturintis pasiūlymų, ką daryti, kad pėstieji čia jaustųsi saugūs.

„Šią problemą reikės svarstyti artimiausiame Saugaus eismo komisijos posėdyje. Tačiau neužmirškite, kad ne visada dėl avarijų kalti vairuotojai – kartais drausmingumo pritrūksta pėstiesiems, o ypač vaikams”, – sakė V. Kuznecovas.

Pernai M. Mažvydo alėjos perėjos kelio dangoje įrengti šviesos diodai, vadinamieji šviečiantieji padai. 31 tūkst. litų kainavusios naujovės privalumu vadinta tai, kad šios švieselės, žyminčios perėjos kraštus, neva atkreipia vairuotojų dėmesį.

Užmušė neblaivus

Prie M. Mažvydo alėjos esantis stulpas dažnai paženklinamas juoda juosta perrištomis rožių puokštėmis. Jos čia atsiranda neatsitiktinai.

Pernai spalio 28-osios naktį viešojo susisiekimo paslaugas mieste teikiančios UAB „Gintarinis vairas” vairuotojas nuosavu automobiliu „Volvo 850” partrenkė per šią perėją ėjusią merginą. 20-metė klaipėdietė Giedrė M. buvo skubiai nuvežta į ligoninę, tačiau po paros mirė.

37 metų vairuotojui Panevėžio gatvės gyventojui Žilvinui Kungiui nustatytas 2,31 promilės girtumas. Jis vis dar dirba bendrovėje bei laukia teismo verdikto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.