Naujas fabrikas regiono problemų neišspręs

Kazlų Rūdoje atidarytas naujas įmonės „Girių bizonas” medienos plokščių gamybos fabrikas bus didelis postūmis Marijampolės krašto ūkiui, vis dėlto šis regionas ir toliau bus priverstas vytis kitus

Kazlų Rūdoje vakar pradėjo gaminti medienos drožlių plokštes bene didžiausias Lietuvoje plokščių gamybos fabrikas, priklausantis įmonei „Girių bizonas”. Anot įmonės direktoriaus Laimio Devetino, per metus fabrikas pagamins apie 460 tūkst. kubinių metrų medienos drožlių plokščių.

„Dabar Lietuvoje pagaminama apie 270 tūkst. kubinių metrų plokščių, o poreikis yra apie 500 tūkst. kubinių metrų. Numatyta, kad šiemet įmonė pagamins apie 300 tūkst. kubinių metrų plokščių, o projektinį pajėgumą turėtų pasiekti kitais metais. Todėl pradėjus dirbti visu pajėgumu Lietuvoje gaminamų plokščių užteks visiems šalies baldų gamintojams”, – sakė Devetinas.

Pirks lenkai

Preliminariais skaičiavimais, Kazlų Rūdoje pagamintų plokščių Lietuvoje turėtų likti apie 80 procentų. Didžioji jų dalis bus panaudojama čia pat veikiančiame baldų gamybos fabrike. Kitą dalį numatyta eksportuoti. Ypač jos, anot Devetino, turėtų būti paklausios kaimyninėje Lenkijoje, kur itin išplėtota baldų pramonė, o baldų gamybai tinkančių medienos drožlių plokščių juntamas trūkumas.

Anot direktoriaus, naujoji plokščių gamybos linija ne tik aprūpinta pačia moderniausia technologine įranga, bet ir naujausiais į atmosferą išmetamo oro ir garų valymo įrengimais. Naujasis fabrikas, kurį sudaro 7 pastatai, užimantys beveik 9 hektarų plotą, pastatyti per gana trumpą laiką – vienus metus.

Dairosi žaliavos

Beje, įmonės vadovai neslepia, kad didžiausia problema – žaliava. Mat Lietuvoje plokščių gamybai tinkama mediena yra itin paklausi ne tik tarp Lietuvos plokščių gamintojų, nemažai jos išvežama į Lenkiją. Todėl Kazlų Rūdos plokščių gamintojai žaliavos dairosi kaimyninėje Baltarusijoje, Kaliningrado srityje. „Ten yra galimybių nusipirkti medienos, tačiau kol kas egzistuoja labai daug keblumų ją atvežti į Lietuvą”, – teigė „Girių bizono” valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas.

Investicijų daugėja

Anot Marijampolės apskrities viršininko Albino Mitrulevičiaus, naujo fabriko atidarymas Kazlų Rūdoje – akivaizdus įrodymas, kad Sūduvos krašto ateitis nėra tokia jau beviltiška – ekonomika plečiasi gana ritmingai, nors ir ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. „Atsigauna senos įmonės, kuriasi naujos, senosios pereina prie naujų gamybos technologijų. Be to, greičiausiai dar šiemet bus atnaujinta automagistralės „Via Baltica” plėtra, Marijampolėje įsibėgėja plyno lauko investicijų programa. Daugėja ir užsienio investicijų. Užpraėjusiais metais jos sudarė daugiau kaip 100 mln. litų”, – sakė apskrities viršininkas ir pridūrė, jog artimiausiais metais Sūduvos regiono plėtrai iš ES fondų laukiama dar beveik 220 mln. litų dotacijos.

Deja, nesitikima, kad esamos ar būsimos investicijos turės didesnės įtakos ir padės kraštui įveikti ekonominį atsilikimą. „Tai, ką gaus Marijampolės apskritis, tikrai neužteks, kad pagal išsivystymo lygį pasiektume šalies vidurkį”, – teigė Mitrulevičius. Mat Marijampolės regionui dabar skiriama lėšų suma net mažesnė, nei buvo taikyta iki šiol. Pastaraisiais metais iš ES lėšų gauta 480 projektų, kurių vertė viršijo ketvirtį milijardo litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.