Ant Kuršių marių ledo žvejai turi būti atidūs, įspėja pasieniečiai

Žvejai ant Kuršių marių ledo turi būti ypač atidūs, kad išvengtų neteisėto patekimo į valstybės sienos apsaugos zoną ar neteisėtai nekirstų sienos su Rusija.

Prasidėjus poledinės žūklės sezonui, Kuršių marias apgula tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos. Kartais ieškodami didesnio laimikio žvejai patenka į valstybės sienos apsaugos zoną ar net kerta valstybės sieną su Rusija nenustatytose vietose.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) įspėja, kad Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai valstybės sienos apsaugos zonoje (VSAZ) gali būti tik su VSAT išduotais vienkartiniais terminuotais leidimais ir asmens dokumentais. Pateikti asmenų prašymai būti VSAZ yra nagrinėjami ir atsižvelgiant į atvykimo į valstybės sienos apsaugos zoną tikslą, priimamas sprendimas dėl leidimo išdavimo.

VSAT informuoja, kad valstybės sienos apsaugos zona – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės. Valstybės sienos apsaugos zonos ribos yra patvirtintos Vyriausybės nutarimu. Ši riba sausumoje gali siekti daugiau nei kilometrą, o Kuršių mariose nuo sienos ji tęsiasi tik 200 metrus, todėl šioje siauroje zonoje vandenyje nėra vykdoma ūkinė komercinė ar kitokia veikla.

Todėl VSAT Pakrančių apsaugos rinktinė atkreipia dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kada žvejai, nesiorientuodami ant ledo, neteisėtai ir nenustatytoje vietoje kerta Lietuvos Respublikos valstybės sieną ir nežinodami patenka į kitą valstybę, šiuo atveju į Rusiją, taip tapdami pažeidėjais. Už neteisėtą LR valstybės sienos kirtimą asmenims gresia ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

Praėjusį sezoną Neringos užkardos saugomame sienos su Rusija ruože Kuršių mariose, užfiksuota 11 valstybės sienos pažeidimų.

Žiemą, ledui sukausčius Kuršių marias, VSAZ pažymėta laikinais ženklais – mediniais stulpais, aprištais ryškiomis geltonos spalvos juostomis su atitinkamais užrašais. Vasarą, navigacijos metu, – ryškiais geltonais plūdurais.

Be to, kad žvejai privalo būti atidūs ant ledo netoli sienos su Rusija, būtina žinoti, jog ledas Kuršių mariose nėra storas ir tvirtas. Nors pasieniečių laivo ant oro pagalvės „Christina” įgula yra pasirengusi gelbėti į nelaimę pakliuvusius žvejus, VSAT prašo visus žmones ant marių ledo vengti rizikos ir branginti savo bei kitų gyvybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.