„Eesti Energia“ Lietuvoje steigia antrinę bendrovę „Lumen Balticum“

Estijos energetikos bendrovė „Eesti Energia” vasario 20 d. Lietuvoje įsteigė antrinę bendrovę „Lumen Balticum”. Pagrindinis „Lumen Balticum” uždavinys bus prekyba elektros energija atviroje Lietuvos energijos rinkoje. 100 procentų įsteigtos bendrovės akcijų priklausys „Eesti Energia”.

„2002 metais liberalizuota Lietuvos energetikos rinka yra atvira įvairiems energijos tiekėjams. Tai yra puiki galimybė „Eesti Energia” įgyvendinti vieną iš jos strateginių tikslų – plėtoti naujas jungtis ir produktus, pradedant veiklą naujose rinkose”, – sakė „Eesti Energia” valdybos pirmininkas Sandoras Lyvė (Sandor Liive).

Šiuo metu „Lumen Balticum” planuoja parduoti elektros energiją verslo klientams.

Šiuo metu visos trys Baltijos šalys susiduria su tais pačiais energetikos iššūkiais, atsirandančiais dėl ribotų energetikos jungčių su kaimyninėmis šalimis, pasenusių technologijų ir planuojamo pagrindinių elektros gamybos pajėgumų mažėjimo dėl Ignalinos atominės elektrinės ir Narvos elektrinės senojo bloko uždarymo. Energetikos kompanijų bendradarbiavimas užtikrintų didesnes investicijas į energetikos sektorių. Be to, tai suteiktų daugiau galimybių eksportuoti elektrą į naujas rinkas.

„Eesti Energia” kartu su Lietuva įgyvendina keletą itin svarbių energetikos projektų. Esu įsitikinęs, kad mūsų atstovybė Lietuvoje sustiprins regioninį bendradarbiavimą ir skatins energetikos sektoriaus stiprėjimą”, – papildė S. Lyvė.

Vienas pirmųjų Estijos, Lietuvos ir Latvijos energetikos bendrovių bendrų projektų yra Estijos – Suomijos povandeninio kabelio jungtis „Estlink”, pradėjusi veikti 2007 metų sausį. Taip pat visos trijų Baltijos šalių energetikos įmonės bendradarbiauja naujos atominės elektrinės statybos projekte Lietuvoje.

2005-2006 finansiniais metais, kurie baigėsi 2006 m. kovo 31 dieną, „Eesti Energia” grupės pajamos buvo 1842,3 mln. litų (534 mln. eurų). Bendrovės grynasis pelnas siekė 465,75 mln. litų (135 mln. eurų). Minėtais finansiniais metais „Eesti Energia” investavo 527,85 mln. litų (153 mln. eurų).

„Eesti Energia” eksportuoja elektrą į Latviją, Lietuvą ir Suomiją. 2005-2006 finansiniais metais pajamos iš elektros energijos eksporto padidėjo 19,5 proc. ir buvo 139 mln. litų (40,3 mln. eurų).

„Lumen Balticum” – ne pirmoji „Eesti Energia” įsteigta įmonė. 2006 m. gegužės mėn. „Eesti Energia” įsteigė antrinę bendrovę Latvijoje „E.Energy”, o 2006 m. lapkritį antrinę įmonę Jordanijoje „Oil Shale Energy of Jordan”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.