Pirmąjį pavasario savaitgalį Vilniuje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė

Pirmąjį pavasario savaitgalį – kovo 2-4 dienomis Vilniaus senamiestyje vėl šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė. Tautodailės ir dailiųjų amatų mugė, garsėjanti senom tradicijom ir liaudies meistrų dirbiniais, sostinės gatvėmis šiemet tęsis apie du kilometrus – nuo Gedimino prospekto ir Katedros aikštės iki atgimstančio Tymo kvartalo.
Vilniaus Kaziuko mugė – pats masiškiausias tautodailininkų ir liaudies meistrų sambūris. Į plačiai pagarsėjusį renginį suguža meistrai iš atokiausių Lietuvos kampelių, juo vis labiau domisi ir kaimyninių šalių amatininkai. Be Lietuvos amatininkų, Kaziuko mugėje ruošiasi dalyvauti Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Baltarusijos liaudies meistrai.
Šiemet mugė bus gausi ne tik liaudies meistrų kūrinių, bet ir renginių. Tymo kvartale, šalia „Marceliukės klėties” pastatytoje scenoje, visos šventės metu skambės muzika, koncertuos vaikų kolektyvai, vyks konkursai „Puošniausiai įrengta prekyvietė”, „Dailiausias – tautiškiausias aprėdas”, „Metų gaminys”, pokštaus ir varžytuves skelbs šventės vedantysis „Kazimieras”.
Kaip ir kasmet, mugės dalyvius ir svečius stebins netikėti šventės akcentai, kuriantys ypatingą mugės nuotaiką, keliantys šypsenas ir nuostabą. Neįprasta, nešabloniška, padaryta „nuo dūšios” – tai principai, kurių mugės organizatoriai, užeigos „Marceliukės klėtis” šeimininkai, laikosi įgyvendindami savo idėjas nuo mugės kvieslių iki lauko užkandinių. Pernai miestiečius į mugę kvietė gatvėmis važinėjantis gigantiškas cepelinas, o šiemet Pasvalio meistrai sumontavo milžinišką vištą bei viščiuką. Milžiniška višta ne tik važinės gatvėmis, judins galvą bei plasnos sparnais. Ji taip pat šnekės ir dės kiaušinius. Viščiukas taip pat demonstruos stebuklingas „išdaigas”: lesinamas žaliomis bulvėmis, „dės” keptas.
Šventėje jėgas galės išmėginti galiūnai. Jų lauks didžiulis didžiulis „ožys” malkoms pjauti su 5 m ilgio pjūklu, kaladė su 200 kg svorio kirviu.
Kaziuko mugėje bus galima pasivažinėti ir neįprastu transportu – tam specialiai pritaikytu traktoriumi geležiniais ratais su priekaba-nameliu.
Šiemet Kaziuko mugė šiemet klegės ne tik įprastose Senamiesčio gatvėse, bet ir pačioje Lietuvos širdyje – Katedros aikštėje. Būtent čia XVII a. gimė Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventė, kuri XIX a. peraugo į mugę. Kaziuko šventei sugrįžus į Katedros aikštę, mugės organizatoriai pasiryžę atgaivinti ir prieš keturis šimtmečius egzistavusią eitynių tradiciją. Šventinėse teatralizuotose eitynėse, kurios vyks pirmąją mugės dieną – penktadienį, kaip ir senais laikais, dalyvaus žymiausi amatininkai, liaudies meno ir senovės amatų propaguotojai. Tikimasi, kad ateityje tokios Kaziuko eitynės išaugs į įspūdingą karnavalinį renginį.
„Daugelio metų patirtis rodo, kad Kaziuko mugė, būdama viena ryškiausių kalendorinių švenčių, turėdama šimtmečių tradicijas, kiekvienąkart rodydama išmoningus rankų darbo gaminius ir neturinti lygių aplinkiniuose kraštuose, pritraukia kelis šimtus tūkstančių mugės lankytojų. Gražiausi meno kūriniai traukia paganyti akis ne tik vietinius miestelėnus, bet ir užsienio svečius, kurie atvyksta susipažinti su lietuvių kultūra, etniniais bruožais ir čionykščių buitimi, kurie nori patys pamatyti ir pasigrožėti liaudies meistrų sumanumu ir darbų subtilumu. Dedame visas pastangas ir tikimės, kad šių metų Kaziuko mugė, nežiūrint į stūksantį aplinkui sniegą, skambės pavasarine gaida, lydima geros nuotaikos, šventinio šurmulio ir žavesio. Visi pasisvečiavę, pasigrožėję meistrų darbais, galės užsukti į medinę „Marceliukės klėtį”, kur kiekvienas išalkęs ar ištroškęs didelis ir mažas šventės dalyvis bus maloniai pamaitintas, o gera nuotaika šildys ir skleis šilumą visiems”,- sakė Kaziuko mugės organizatorius Vytenis Urba.
Mugės organizatorius Vytenis Urba kviečia į pagalbą visus, norinčius patalkininkauti ir savo rankomis prisidėti prie mugės parengimo darbų, nes tokiam dideliam renginiui iš tiesų trūksta darbo rankų. Jei kas norėtų savanoriškai prisidėti ir padėti, turėtų skambinti p. Vyteniui tel. 8 698 21098. Pagrindiniai mugės parengimo darbai, kur laukiama talkininkų, vyks nuo vasario 26 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pirmąjį pavasario savaitgalį Vilniuje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė"

  1. di

    🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.