Pagalba problematiškiems vaikams – Didieji draugai

Problematiškiems vaikams, kurie išgyvena krizę, sunkiai pritampa juos supančioje aplinkoje ar susiduria su emocinėmis problemomis, programa „Big Brothers Big Sisters” siūlo Didžiuosius draugus, kurie padeda vaikui įveikti sunkumus.

Vilniuje vykdomoje programoje „Big Brothers Big Sisters” dalyvauja 7 – 14 metų vaikai, kurie auga nepilnose šeimose arba kurių tėvai negali skirti pakankamai dėmesio dėl finansinių ar kitokių priežasčių. Taip pat „Big Brothers Big Sisters” padeda vaikams, kurie turi bendravimo problemų, sunkiai pritampa mokykloje, neturi draugų. „Brendimo laikotarpis yra labai svarbus asmenybės vystymesi, todėl nereikėtų palikti psichologinių ir socialinių vaiko problemų nepastebėtų, nes jų žymės gali apsunkinti ne tik paauglystę, bet ir tolimesnį gyvenimą”, – teigia „Big Brothers Big Sisters” programos vadovė, psichologė Jūratė Čižauskaitė.

Vaikams padeda Paramos vaikams centro specialiai paruošti savanoriai, kurie metus laiko draugauja su Mažaisiais draugais ir reguliariai susitikinėdami per draugišką bendravimą stiprina vaiko pasitikėjimą savimi ir kitais, atsakomybės jausmą. Draugaujančios poros yra sudaromos pagal lytį ir charakterio ypatybes, todėl nesunkiai sugalvoja, ką galėtų veikti kartu. Pavyzdžiui Didžiosios ir Mažosios draugės kartu lanko kultūrinius renginius, gaminasi papuošalus, važinėjasi dviračiais.

Šiuo metu „Big Brothers Big Sisters” ypač laukia mergaičių, kurios išgyvena emociškai ar psichologiškai sunkesnį etapą. „Turime nemažai paruoštų savanorių merginų, laukiančių Mažųjų draugių, kurioms galėtų padėti”, – sako „Big Brothers Big Sisters” vadovė J. Čižauskaitė.

Draugaudami Didysis ir Mažasis draugai leidžia laiką pagal savo pomėgius bei pagal numatytas taisykles, kurios garantuoja saugumą vaiko tėvams ar globėjams. Jau dvyliktus metus Lietuvoje vykstančios „Big Brothers Big Sisters” rezultatai rodo, jog 95 procentai tėvų, kurių vaikai dalyvavo programoje, pastebėjo teigiamus pokyčius. Vaikai pradėjo labiau pasitikėti savimi, išmoko geriau reikšti savo jausmus bei nuomonę, pasikeitė požiūris į ateities planus, pagerėjo bendravimas su tėvais, bendraamžiais, mokytojais.

„Big Brothers Big Sisters” – įvairiose pasaulio šalyse vykdoma programa. Lietuvoje BBBS Paramos vaikams centro pradėta įgyvendinti nuo 1995 metų. BBBS skatina bendruomenės dalyvavimą ir paramą suteikiant savanorišką psichologinę pagalbą vaikams, siekiant stabdyti nusikalstamumą, krizes, savižudybes, gerinti vaikų integraciją į mokymo ir auklėjimo sistemas, adaptaciją bendraamžių tarpe. Daugiau informacijos apie programą ir dalyvavimą joje galima rasti http://www.pvc.lt .

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.