Estetiška ir saugi namų aplinka

Šiuolaikiniuose namuose gausu modernios įrangos. Tai ir namų kinas, ir pavieniai televizoriai, DVD grotuvai, ir kompiuteris bei buitinė technika. Tačiau dėl netinkamai sumontuotų elektros instaliacijos įrenginių jiems ne visuomet pavyksta įsilieti į namų aplinką ir interjerą.

Specialistai primena, kad naudojantis naujausiomis technologijomis galima ne tik skoningai apipavidalinti ir sukurti komfortabilią gyvenamąją aplinką, bet ir užglaistyti visus akį rėžiančius minusus, atsiradusius dėl prastai atliktos apdailos ar aplaidumo kuriant interjerą. Reikia tik šiek tiek žinių, išmonės ir pavyks namie sukurti estetišką aplinką.

Virtuvė – namų centras

Virtuvė yra kone kiekvieno būsto „širdis”, tačiau kol kas per mažai dėmesio skiriama šios dalies elektros instaliacijai. Gerai, jei prieš įsirengdami namus šeimininkai gali apgalvoti, kur ir kiek daryti elektros lizdų, interneto ar telefono prieigos taškų. Tačiau ne visada įmanoma nuspėti, kiek jų prireiks ateityje.

„Standartinėje virtuvėje elektros kištukiniai lizdai paprastai būna įrengti netinkamose vietose ir dažniausiai jų nepakanka. Šiuolaikinei šeimininkei, turinčiai modernią maisto gaminimo techniką, šaldytuvą, mikrobangų krosnelę, elektrinę viryklę, 2-3 kištukinių lizdų per maža”, – sako bendrovės „Schneider Electric Lietuva” pardavimo inžinierius Aurelijus Imbrasas.

Anot jo, dažnai virtuvėje, be įvairių buities prietaisų, pastatomas televizorius, atvedami telefono ar net interneto laidai, kurie netvarkingai sukišami į kokį mažiau pastebimą kampą, o paskui tiesiog mėtosi ant grindų. Tai nesaugu, apsunkina namų valymą, menkina estetinį vaizdą.

Šią problemą siūloma spręsti pritvirtinant virtuvėje prie sienos instaliacijos kanalus, kuriuose galima įrengti tiek elektros kištukinių lizdų, telefono ir interneto prieigos taškų, kiek reikia. „Elektros prietaisų, televizoriaus ar interneto laidai „paslepiami” prie sienos sumontuotame instaliaciniame skydelyje. Jei kada prireikia daugiau lizdų, jų visada įmanoma įsirengti ir vėliau”, – pažymi A.Imbrasas.

Instaliacijos kanalus galima montuoti tiek naujos, tiek senos statybos būstuose. Jie neturi varžtų, yra lengvai keičiami, o svarbiausia – saugūs.

Prieš įrengiant virtuvę inžinierius pataria iš anksto pamąstyti apie jos apšvietimą. Seno planavimo būstuose apšvietimas dažniausiai būna tik kambario centre. Tai labai nepatogu, ypač virtuvėje, nes namų ruošos darbus tenka dirbti silpnai apšviestoje dalyje, nusisukus nuo šviesos. „Apšvietimą galima reguliuoti specialiu prietaisu – reguliatoriumi. Jei reikia daugiau šviesos, padidiname, jei nereikia – sumažiname. Pavyzdžiui, kol gaminame maistą, apšvietimą ties valgomuoju stalu galime sumažinti iki minimumo, o kai sėdame vakarieniauti, priešingai, – padidinti”, – aiškina specialistas.

Darbo kambarys

Vis sunkiau darosi įsivaizduoti namus, kuriuose nebūtų darbo kambario arba tokios zonos ir bibliotekos. Šiose patalpose siūlomi instaliacijos kanalai, labiau derantys prie aplinkos, todėl paprastai montuojami į baldus.

„Prie darbo stalo galima pritvirtinti instaliacinį skydelį ir įrengti visus reikalingus prieigos taškus bei elektros lizdus. Žmogui, dirbančiam prie stalo, bus patogu ir lengva juos pasiekti”, – teigia elektrikas.

Darbo kambaryje taip pat rekomenduojama įsirengti reguliuojamą apšvietimą. Jį galima sumažinti, padaryti neryškų arba intensyvesnį ir taip sukurti darbui tinkamą foną. Čia patariama įrengti mažiausiai keturis lizdus – tada bus patogiau naudotis telefonu, faksu, kompiuteriu, skaitytuvu ir spausdintuvu.

Kiti kambariai

Svetainės elektros prietaisams ir kitiems laidams sutvarkyti tinka prie sienos montuojamas instaliacinis kanalas. Šiame kambaryje rekomenduojama įrengti bent keturis lizdus. „Jeigu, tarkim, dukra mėgsta žiūrėti televizorių, sūnus žaisti kompiuterinius žaidimus, o jūs nuolat naudojatės nešiojamuoju kompiuteriu, nepamirškite – šiems prietaisams reikia trijų lizdų. O kur jungti jaukumo suteikiančią pastatomą lempą arba įkrauti mobilųjį telefoną?” – dėsto specialistas. Be to, instaliacinius kanalus galima derinti ir prie baldų, sienų spalvos.

Svetainėje taip pat patariama įrengti reguliuojamą apšvietimą. „Jis ypač patogus norint sukurti šeimininkų nuotaiką atitinkančią aplinką, dar labiau sustiprinti žiūrimo filmo keliamas emocijas. Negana to, toks įrenginys padeda taupyti elektros energiją”, – tikina A.Imbrasas.

Į miegamąjį dažnai vedamas telefonas, ten statomas televizorius ar kompiuteris. Todėl šioje patalpoje rekomenduojama įrengti ne mažiau kaip du lizdus. Beje, vaikų kambaryje jų reikia dvigubai daugiau. Augančios atžalos nori žiūrėti televizorių, naudotis vaizdo grotuvu, kompiuteriu, tad visai šiai įrangai būtinas specialus pajėgumas, kitaip sakant, keturi lizdai. Na, o prieškambaryje jų užtenka ir dviejų: į vieną būtų jungiamas telefonas, kitas – atsarginis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.