Oda – žarnyno atspindys

Drįsčiau nesuabejoti, kad jūs ir jūsų artimieji norite turėti sveiką ir gražią odą. Daugiau ar mažiau, bet vis dėlto stengiatės pasirūpinti tuo, kad į veidrodį pasižiūrėti būtų malonu. Taigi, kaip žarnyno būklė gali paveikti odos sveikatą ir kokios paprastos priemonės gali padėti?

Spalvos pakitimai

Organizmas – vientisa sistema. Todėl ir žarnyne vykstančius procesus iš dalies galima vertinti pagal odos ir gleivinių būklę. Tikriausiai visi girdėjote posakį, kad liežuvis – virškinamojo trakto veidrodis. Jei jo gleivinė padengta apnašomis, jei joje yra vadinamasis geografinis piešinys arba opelių ir t.t., visada galima įtarti, kad virškinamoji sistema veikia ne taip, kaip norėtųsi. O dabar žvilgtelkit į veidrodį ir paskaitykit, ką apie žarnyno, tiksliau – apie visos virškinamosios sistemos, atspindį gali pasakyti jūsų oda.

Pirmiausias ir bene svarbiausias simptomas, kurį turi žinoti visi, yra susijęs su kepenų ir tulžies pūslės būkle. Dėl tam tikrų priežasčių išsivysčius mechaninei tulžies takų obstrukcijai (pavyzdžiui, įstrigus tulžies pūslės akmenėliui, papildomam dariniui spaudžiant tulžies takus), susirgus hepatitu, sergant kai kuriomis kraujo ligomis, dėl kurių ỹra raudonieji kraujo kūneliai, oda ir gleivinės gali įgauti gelsvą ar net intensyviai geltoną atspalvį. Pasireiškus šiam simptomui, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Yra vienas „bet”. Kai kuriais atvejais gelta gali būti netikra. Esant tikrai geltai, pagelsta ir oda, ir gleivinės, esant netikrai geltai, pavyzdžiui, ilgą laiką vartojant karotinais papildytų maisto produktų (kasdien geriant morkų sulčių ir pan.), oda gali įgauti gelsvą atspalvį būtent dėl karotinų poveikio, tuo tarpu gleivinėms atspalvio pakitimas šiuo atveju nebus būdingas.

• Odos patamsėjimas: Gali sukelti kelios ligos bei virškinamojo trakto pakitimai: kepenų cirozė, cukrinis diabetas, padidėjęs geležies kaupimasis kepenyse.

• Tamsios rudos spalvos dėmės ant lūpų bei pirštų (kartu su pilvo skausmais): Peitso-Egerso sindromas + dauginiai polipai plonojoje žarnoje.

• Hiperpigmentracijos (tamsesnės odos) dėmės kūno odoje: Esant lėtiniam mitybos nepakankamumui, pavyzdžiui, malabsorbcijos sindromui, kai sutrinka maisto medžiagų pasisavinimas iš žarnyno.

• Blyški oda: Vienas iš mažakraujystės požymių, viena iš mažakraujystės priežasčių – nepakankamas geležies pasisavinimas arba kraujavimas iš virškinamojo trakto.

Spuogai spuogeliai…

Sutrikus virškinimui, ypač dėl žarnyno mikrofloros pakitimų, odoje gali atsirasti spuogų. Šių nemalonių „liudininkų” gali atsirasti ir tuomet, jei vartojate pernelyg daug saldumynų ir pernelyg mažai „sveiko maisto”. Šiuo atveju patarčiau valgyti daugiau vitaminų turinčių maisto produktų bei natūralaus, termiškai neapdoroto jogurto, kuriame yra reikalingų normaliai žarnyno veiklai gerųjų bakterijų. Gerųjų bakterijų galite gerti ir kapsulių pavidalu. Gera žarnyno mikrofloros būklė labai svarbi kūdikiams ir jaunesnio amžiaus vaikams. Žinoma, kad, esant sutrikusiai žarnyno mikroflorai, vaikus dažniau kamuoja atopinis dermatitas.

Kaip „valyti” žarnyną

Reikėtų tarti keletą žodžių ir apie liaudyje populiarų vadinamąjį žarnyno valymą, konkrečiau – apie valomąsias klizmas. Netradicinės medicinos centrai šį metodą (hidrokolonoterapiją) dažnai propaguoja kaip labai veiksmingą ir net būtiną gerai sveikatai palaikyti. Anaiptol. Valydami žarnyną tokiu būdu išvalote ne tik tai, kas nereikalinga, bet ir gerąsias žarnyno bakterijas ir t.t. Pagalvokite, ar gamtoje kas nors atlieka žarnyno valymą? Ar esate kur girdėję, kad koks dramblys darytų sau klizmą? Atnaujinti gerąją žarnyno mikroflorą labai sudėtinga, o štai tokių drastiškų metodų padariniai jums atsilieps. Galbūt jūs patirsite virškinimo sutrikimų, galbūt paūmės kai kurios ligos ir teks daug kartų minti gydytojų slenksčius, kol sutvarkysime tai, ką sugriovėte. Jei norite išvalyti organizmą, paprasčiausiai vartokite daugiau skaidulų turinčio maisto: daržovių, košių, rupaus malimo duonos ir pan. Išvengdami vidurių užkietėjimo, tikrai pašalinsite nebereikalingą žarnyno turinį, ir puvimo procesai jame tikrai neįsigalės.

Retesni atvejai

Yra aprašyta atvejų, kai dėl žarnyno kandidozės (Candida grybelio išvešėjimo žarnyne, pavyzdžiui, po ilgalaikio antibiotikų vartojimo ar nusilpus imunitetui) pasireiškė žiedinė odos eritema (tai odos būklė, kuriai esant atsiranda raudonų žiedo formos paburkusių dėmių labiau virš odos iškilusiais kraštais). Kai kuriais atvejais, esant žarnyno parazitozei, gali atsirasti į dilgėlinę panašus odos bėrimas.

Kasa ir oda

Jei nuolat atsiranda pūlinukų ar net vočių, reikėtų susirūpinti tuo, kaip vyksta angliavandenių apykaita organizme, patartina ištirti gliukozės koncentraciją kraujyje. Maža to, žmonėms, kurių angliavandenių apykaita sutrikusi, t.y. sergantieji cukriniu diabetu, kur kas dažniau būna odos pažeidimų. Visų pirma dėl to, kad ji blogiau aprūpinama krauju, joje, ypač blauzdų srityje, gali atsirasti sunkiai gyjančių opų. Be to, šių žmonių oda sensta greičiau nei sveikų bendraamžių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Oda – žarnyno atspindys"

  1. Rymantė

    Nuo septintos klasės atsirado pigmentinės dėmės nugaros viršutinėje dalyje ir abiejų rankų žąstikaulio srityje. Rankos tarsi padalintos į dvi dalis(pusė tamsiai ruda, pusė šviesiai ruda), labai nemalonu vasarą, nes visi domisi. Mokykloje tikrinant sveikatą gydytoja liepdavo eiti praustis. Žarnyno veikla normali, esu normalaus svorio. Viena gydytoja išaiškino, kad tinginys odos pigmentas,ne visur vienodai dažo. Ar tai gali būti tiesa.

  2. Rūta

    Ne visada spuogai turi kažką bendro su žarnynu, pvz, maniškiai grynai hormoninio pobūdžio Nekenčiu tokių apibendrinimų iš serijos: „jei turi spuogų, tai nesveikai maitiniesi”, „jeigu blogai matei, vadinasi, daug prie kompo sėdi”, „jei negali turėt vaikų – abortą pasidarei” ir pan… MITAS Tai gali būti priežastis, bet nebūtinai

  3. marius

    laba visiem.atsirado problemu ir nezinau kaip gydyti.nesenai pastebejau ant veido keleta baltesniu demeliu ar tai rimta ar tik kaskoks odos sutrikimas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.