Ar jūsų dantys tikrai sveiki?

Dantų ligos žinomos nuo labai senų laikų. Dar prieš aštuonis šimtus tūkstančių metų gyvenę beždžionžmogiai jau turėjo sugedusių dantų. Įvairios dantų ligos pamažu išplito visame pasaulyje. Atsiradęs dantų pažeidimas plisdavo gilyn, pažeisdavo dantų pulpą (nervą) ir sukeldavo skausmus. Skausmo neiškęsdami, žmonės išsitraukdavo dantis ir taip jų nemažai prarasdavo. Be abejo, senovėje nebuvo modernių dantų gydymo būdų, burnos higiena taip pat nebuvo gera, todėl kariesas ir apydančio
ligos „atimdavo‘‘ dantis net ir jauname amžiuje.

Rūpestinga dantų priežiūra – sveikų dantų garantas

Šiais laikais odontologija yra moderni, turi dideles galimybes sugrąžinti gražią šypseną, tačiau kiekvieno žmogaus požiūris į savo burnos sveikatą toli gražu nėra vienodas. Kartais žmonės, nesilankę pas odontologą ne vienerius metus, nustemba, kad kai kurių dantų išgydyti nebegalima. Ir tikrai gaila, kai jaunas žmogus tik dėl atmestino požiūrio į savo sveikatą praranda ne vieną dantį.

Požymiai, rodantys dantų ir dantenų pažeidimus

Danties emalio spalvos pakitimai – emalis praradęs blizgesį, pašiurkštėjęs, atsiranda balkšvos spalvos dėmių, tačiau išoriškai karieso (skylutės) nesimato.
Emalio spalvos pažeidimas su rusvos ar juosvos spalvos paviršiumi, kuris yra šiurkštus, apsitraukęs apnašomis, matoma ertmė.

Kariesui pažeidus ir dentiną, pažeidimas būna gilesnis, dantį skauda nuo temperatūros dirgiklių, valgant.
Kariozinei ertmei gilėjant, atsiranda danties nervo pažeidimo požymių – nuolatinis, per visą žandikaulį plintantis skausmas, dažniausiai sustiprėjantis vakare, naktį. Negydant šios būklės danties nervas po kiek laiko žūva, atsiranda uždegimo židinių šaknų viršūnėse, dantis skausmingai reaguoja į sukandimą, dažnai išsilygina pereinamoji raukšlė (ištinsta skruostas).
Dažnai dantų kaklelių (sritis šalia dantenų) vietoje matomas pleišto formos pažeidimas, jautrus temperatūros dirgikliams, tačiau danties spalva gali būti labai nesmarkiai pakitusi.

Jei dantenos ryškiai raudonos – bordinės, dantenų speneliai išburkę, kraujuoja, atsiradęs nors ir nedidelis dantų paslankumas – tai dantenų uždegimo požymiai. Jei nesate linkęs numoti ranka į savo burnos sveikatą, juos pastebėjus, reikėtų užsirašyti pas odontologą.

Kad dantys kuo ilgiau išliktų sveiki

Svarbiausi dalykai šiam tikslui pasiekti

Rūpestinga dantų priežiūra gali išsaugoti sveikus ir gražius dantis iki gilios senatvės.

Kasdieninė elementari burnos ertmės higiena, t.y. dantų valymas ryte po pusryčių ir vakare po vakarienės. Procedūra turėtų trukti ne mažiau nei tris minutes. Dantų ėduonis nustatomas beveik visiems suaugusiesiems. Viena svarbiausių šios nelinksmos statistikos priežasčių ta, kad nemokame taisyklingai valyti dantų. Dažnai skubame, pabrūžiname dantų šepetėliu bet kaip, palikdami daugybę apnašų ant dantų ir įstrigusius maisto likučius tarpdančiuose. Nemažai žmonių neturi įpročio naudoti burnos skalavimo skysčių, kurie yra būtini gerai burnos higienai palaikyti.
Išskalavus burną, pašalinami maisto likučiai iš tų vietų, kur sunkiau sekasi išvalyti dantų šepetėliu, taip pat sunkiau renkasi apnašos ir, be abejo, pagerėja burnos kvapas. Dantų skalavimo skysčiai paprastai naudojami išsivalius burną. Jei turite galimybę, išsiskalaukite burną po kiekvieno valgio, ypač jei valgėte saldumynus.
Nepamirškite naudoti tarpdančių siūlų bei liežuvio valiklių.

Primenu, kad profesionalią burnos higieną, kurią daugelyje odontologijos klinikų atlieka burnos higienistai reikėtų pasidaryti porą kartų per metus. Šios srities specialistai patars, kokios dantų pastos tinkamiausios jūsų dantims ir kaip taisyklingai juos išvalyti. Kartais pacientai skundžiasi, kad laikosi geros burnos ertmės higienos reikalavimų, bet burnos kvapas išlieka nemalonus. Tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į nekokybiškus dantų vainikėlius, po kuriais gali likti maisto likučių, atsirasti dantenų uždegimas, formuotis dantenų kišenės, kuriose būna nemažai mikroorganizmų. Taip pat atkreipti dėmesį į virškinamojo trakto ligas (tai opaligės, gastritai, skrandžio rūgštingumo pokyčiai).

Du kartus per metus būtinai apsilankykite pas savo odontologą pasitikrinti profilaktiškai.

Neužmirškime savo mažųjų

Vaiko įpročiai formuojami nuo ankstyvos vaikystės, todėl pirmiausia mama ir tėtis turėtų būti geras pavyzdys, kad mažasis stebėdamas įprastų dantukų valymą priimti kaip savaime suprantamą dalyką. Labai atidžiai rinkitės vaikų odontologą, pas kurį jūsų vaikutis kitą kartą eitų drąsiai. Išdygus pirmiems nuolatiniams dantukams, pasirūpinkite, kad dantų vagelės būtų padengtos silantais, nes šios vietos mažiau mineralizuotos, jas greičiau pažeidžia kariesas. Taip pat jūsų gydytojas pamokys, kaip taisyklingai išsivalyti pirmuosius krūminius dantukus. Stenkitės, kad vaiko mityba būtų visavertė, vaikas gautų pakankamai vitaminų ir mineralų.

Taigi, norint gerų rezultatų, reikalinga nuolatinė sisteminga burnos ertmės priežiūra.
Rūpinkitės savo sveikata, nes net ir puikiai sutaisytas ar protezuotas dantis neatstos savo sveiko danties.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.