Realybė: ligonius gydo sergantys gydytojai

Panevėžyje siaučiant gripo epidemijai šeimos klinikos darosi panašios į beprotnamius: koridoriuose pilna karščiuojančių suirzusių pacientų, per dieną gydytojams tenka apžiūrėti daugiau nei 50 sergančiųjų. Esant tokiam darbo krūviui nėra kuo pakeisti susirgusių gydytojų – jiems tenka dirbti ir sunegalavus.

„Pas mus beveik kaip durnių namuose – serga ir pacientai, ir gydytojai, – pastarosios savaitės situaciją apibūdino Aukštaičių šeimos klinikos vadovas Romualdas Gasiūnas. – Situacija išties sudėtinga. Kai prie durų pykstasi trys ar keturi ligoniai, kuris iš jų turi pirmumo teisę patekti pas gydytoją, suirzusius pacientus tenka raminti ir gydytojams, ir kitiems ligoniams. Rytojaus dienai jau turiu užsiregistravusius 55 ligonius, galiu prognozuoti, kad tikrai ateis dar bent keturi ar penki karščiuojantys, taigi teks priimti apie 60 ligonių. Be to, teks namo neštis prisiregistravusiųjų korteles, peržvelgti jas ir pasiruošti priėmimui”.

Kalti patys sergantieji

Aukštaičių šeimos klinikoje kol kas ligonius priima visi septyni šeimos gydytojai, tačiau, pasak R.Gasiūno, kai kurių sveikata tokia, kad vertėtų ne ligonius gydyti, bet gulėti lovoje. Padaugėjo ir vizitų į namus, vienam gydytojui kasdien tenka aplankyti po 10-15 ligonių. „Kol kas neatsakėme nė vieno kvietimo į namus, – sakė klinikos vadovas. – Bet gydytojams krūviai darosi nebepakeliami: atidirbus septynias valandas klinikoje, tenka vykti pas ligonius į namus, namo grįžti tik apie vidurnaktį, o aštuntą ryto vėl reikia būti klinikoje žvalios nuotaikos”.

Dėl susidariusios ligonių apgulties šeimos gydytojas R.Gasiūnas linkęs kaltinti pačius sergančiuosius. Gydytojas įsitikinęs, kad žmonės per menkai rūpinasi savo sveikata ir nesiskiepija nuo gripo. „Vienintelė tikrai patikima priemonė išvengti gripo, yra skiepai, – teigė gydytojas. – Pasiskiepiję žmonės išvengia gripo, o pasigavę virusą serga kur kas lengviau. Už skiepus reikia mokėti iš savo kišenės, su paskiepijimu tai kainuoja 27 litus, tačiau susirgęs žmogus daugiau sumoka už vaistus ir dar tenka kęsti prastą savijautą.

Krūvis padidėjo ketvirtadaliu

Kniaudiškių šeimos klinikoje situacija šiek tiek geresnė, tačiau sergančiųjų ir čia kreipiasi gerokai daugiau. „Jau antrą savaitę dirbame gerokai didesniu krūviu, – sakė klinikos direktorė Dalia Dalibogienė. – Per dieną gydytojai priima apie 40 ligonių, kai paprastai tenka apžiūrėti apie 20-25. Padaugėjo ir iškvietimų į namus, kol kas spėjame aplankyti visus sergančiuosius. Pas ligonius į namus gydytojai vyksta, jei sergantysis smarkiai karščiuoja, kitus prašome atvykti pas mus į kliniką”. Kniaudiškių šeimos klinikoje darbuojasi dešimt šeimos gydytojų, liga kol kas nepaguldė nė vieno.

Spartesniu tempu darbuojasi ir Tulpių šeimos klinikos gydytojai. „Kasdien gydytojams tenka apžiūrėti bent po dešimt pacientų daugiau nei įprastai, – sakė klinikos vadovė. – Karščiuojančių žmonių kreipiasi nemažai, tikrai jaučiasi, kad mieste siaučia gripas”.

Greitoji dirba daugiau

Pastarąją savaitę gerokai daugiau darbo turi ir miesto greitosios medicinos pagalbos medikai – į iškvietimus vos spėjama važiuoti. Kaip sakė įstaigos direktorius Vilius Mitka, iškvietimų padaugėjo maždaug 35 procentais – per parą stotis sulaukia iki 130 iškvietimų. Pas negaluojančius vaikus pastarosiomis paromis teko vykti dvigubai dažniau – iki 20 kartų per parą. Užsikrėtus virusine infekcija paūmėjo ir vyresnio amžiaus žmonių širdies ligos, padaugėjo ligonių pervežimų iš namų į ligonines kilus komplikacijoms.

„Deja, turiu pripažinti, kad dažnai žmonės vis dar nesuvokia greitosios funkcijų ir skambina nesant būtinam reikalui. Per parą sulaukiame 5-7 skambučių, kai žmonės skambina dėl lėtinių ligų, kartais kviečiasi medikus tiesiog pasikalbėti ar pasibarti, – apgailestavo V.Mitka. – Jei nebūtina skubi medikų pagalba, primygtinai prašome kreiptis į šeimos gydytojus, nes medikams gaištant laiką pas nesunkius ligonius, pagalbos gali nesulaukti tie, kuriems svarbi kiekviena minutė”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.