Kauniečiai skulptoriai sugrįžo iš Saporo sniego skulptūrų konkurso

Kauniečių skulptorių komanda, atstovavusi Lietuvai Saporo sniego skulptūrų konkurse, prieš porą dienų grįžo iš tolimosios Japonijos. Menininkai iš sniego luito iškalė skulptūrą „Dviese”. Skulptūrą kūrė nacionalinės premijos laureatas skulptorius Robertas Antinis ir Dailės instituto studentai Tadas Maksimovas ir Šarūnas Stirbys. Deja, šiemet Kauno komandai patekti į laimėtojų penketuką nepavyko. Konkurso nugalėtojais tapo Honkongo komanda. Saporo sniego skulptūrų konkurse dalyvavo tik dvi profesionalių skulptorių komandos: Lietuvos ir Indijos.
„Dalyvavimas Saporo sniego skulptūrų konkurse buvo be galo nuostabi galimybė išbandyti savo jėgas naujoje srityje – kurti skulptūrą iš sniego. Turėjome retą progą susipažinti su šio konkurso tradicijomis, pamatyti tikrai nuostabių ir didingų kūrinių, kuriuos atliko daugybė įvairių kūrėjų. Tikimės, kad kitais metais mūsų kolegoms pasiseks pelnyti pergalės laurus”, – sugrįžęs iš Japonijos kalbėjo Dailės instituto studentas T. Maksimovas.
Vasario 3-9 dienomis Saporo mieste (Japonija) vyko tradicinis 57 – asis Saporo sniego skulptūrų festivalis.
Lietuvos delegacijos Saporo sniego festivalyje dalyvauja nuo 2002 metų. 2003 m. buvo susitarta dėl glaudesnio Kauno ir Saporo miestų bendradarbiavimo, nuo tada Japonijos sniego festivalyje Lietuvai atstovauja kauniečiai. Kauno miesto savivaldybė šiemet skyrė 18 tūkstančių litų projekto įgyvendinimui. Kauno delegacija įteikė Saporo merui Fumio Ueda Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus laišką. Visiems konkurso dalyviams skulptoriai išdalino tūkstantį mažų vėliavėlių, reprezentuojančių Kauną ir Lietuvą. Pasak, kauniečių skulptorių, šios vėliavėlės sulaukė ypatingo japonų ir turistų dėmesio: jos buvo labai greitai išdalintos.
Saporo sniego skulptūrų konkurse R. Antinis dalyvavo pirmą kartą. Tai jam nauja patirtis. Anot jo, ledas ir sniegas buvo galimybė išbandyti savo jėgas.
Skulptoriaus R.Antinio konkursui pasirinkta prieš dešimtmetį sukurtos skulptūros „Dviese” modelis . Skulptūra įgavo pavidalą per keturias dienas.
Saporo sniego skulptūrų festivalyje šiais metai dalyvavo 15 komandų iš Australijos, Kanados, Kinijos, Vokietijos, Havajų, Guamo, Hon Kongo, Indijos, Korėjos, Lietuvos, Malaizijos, Singapūro, Rusijos, JAV. Saporo sniego festivalis pirmą kartą buvo surengtas 1950-aisiais, kai vietos moksleiviai iš ledo iškalė 6 skulptūras. Šiuo metu Saporo mieste vykstantis ledo skulptūrų festivalis yra vienas spalvingiausių ir įdomiausių žiemos renginių Japonijoje. Čia kasmet iš viso pasaulio per porą savaičių apsilanko ir konkurse eksponuojamas skulptūras apžiūri apie 6 milijonai lankytojų, o skulptūras iš ledo kuria žymiausių pasaulio skulptoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.