Pas dantistą – be siaubo

Vaikams, o kartu ir jų tėvams nebereikės išgyventi nemalonios akistatos su dantų gydytoju.

Paniškai stomatologo bijantiems mažyliams, taip pat vaikams iki 18 metų pirmiausiai bus duodama narkozė, o tik paskui taisomi dantys.

Tokia galimybė nemokamai suteikiama Klaipėdos vaikų ligoninėje.

Tampa košmaru

Apsilankymas pas odontologą ne tik vaikams, bet ir daugeliui suaugusiųjų asocijuojasi su nei-giamomis emocijomis: nerimu, baime, skausmu.

Apklausos rodo, kad labiausiai žmonės bijo grąžto, nemalonaus gręžimo garso bei adatos dūrio, kai leidžiami nuskausminamieji vaistai. Būtent dėl šių nemalonių pojūčių žmonės odontologų bijo jau nuo vaikystės.

Nuvesti vaiką pas dantistą ir priversti jį išsižioti, ramiai sėdėti kėdėje, kol odontologas apžiūrės dantukus, atliks reikiamas procedūras, dažnai tampa košmaru ne tik pačiam vaikui, bet ir jo tėvams bei medikams.

Vaikas klykė

Vieni tėveliai gali džiaugtis, kad pirmą kartą apsilankius pas dantų gydytoją mažyliui buvo skirta nemažai laiko apsiprasti, pačiupinėti ir apžiūrėti instrumentus.

Įgavęs vaiko pasitikėjimą gydytojas rado kelią į jo širdį bei burną.

Kitus vaikus tėvai pas odontologą nuveda tik pažadėję naujų žaislų, o medicinos įstaigoje surengia tikrą mini spektaklį su pasakomis.

Tačiau ne visus vaikus medikų ir tėvų pastangos nuteikia teigiamai.

Dalis mažylių, o ir vyresnių vaikų, dantų gydytojo bijo it baisiausio košmaro.

„Vaikas nusiklykė, išsidraskė, nieko neleido daryti. Aš koridoriuje verkiau kaip išprotėjusi”, – pasakojo tokio vaikelio mama.

Medikai tvirtino, jog tokių vaikų išties yra nemažai. Dantis taisyti būtina, tačiau to padaryti neįmanoma.

Jei ir pavyksta įlįsti į klykiančio ir besidraskančio vaiko burną, dantistas skuba kuo greičiau atlikti savo darbą. Dėl įtampos ir skubos jis ne visada būna kokybiškas.

Narkozė – tik neįgaliems

Užsienyje jau seniai praktikuojama dantis taisyti vaikams esant narkozės būsenos.

Medikai tvirtina, kad šis pagalbos būdas yra vienintelis ne tik panikos ištiktiems sveikiems vaikams, bet ir turintiems psichikos ar fizinę negalę.

Iki šiol pastarieji turėjo galimybę būdami narkozės būklės dantisto pagalbą nemokamai gauti tik Kaune ar Vilniuje.

Pasak Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiosios gydytojos Klaudijos Bobianskienės, prieš porą metų tokia pagalba buvo pradėta teikti ir jų įstaigoje. Tačiau nemokamai ja naudotis galėjo tik neįgalūs ir socialiai remtinų bei daugiavaikių šeimų vaikai. Kiti turėdavo mokėti.

Tačiau nuo šių metų vasario nemokamos odontologo paslaugos taikant endotrachėjinę narkozę teikiamos visiems, siuntimą turintiems vaikams iki 18 metų. Už šias paslaugas įstaigai mokės Ligonių kasos.

Eilėje – iki mėnesio

K.Bobianskienė „Klaipėdai” sakė, kad teikti nemokamas odontologo paslaugas taikydami visišką nejautrą visiems vaikams jie pradėjo nuo vasario pradžios. Vaikai iki 3 metų arba su psichikos ir fizine negale dantų gydymui bus guldomi į ligoninę porai parų. Kitiems vaikams šios paslaugos bus teikiamos dienos stacionaro sąlygomis.

Gydytoja užtikrino, kad bet kuris dantisto bijantis, psichologinių problemų turintis vaikas su pediatro, šeimos gydytojo ar gydytojo odontologo siuntimu gali kreiptis į ligoninę.

Pasak K.Bobianskienės, šiuo metu eilėje reikėtų laukti apie mėnesį. Per dieną stomatologai visišką nejautrą gydo tik vieno vaiko dantis.

Tačiau jei susidarytų labai didelė eilė, K.Bobianskienė žadėjo ieškoti galimybių kasdien gydyti bent porą vaikų.

Gydo ir už pinigus

Dvi ligoninėje dirbančios odontologės vaikams taikydamos nejautrą gydys kariesą, danties nervo, apydančio, antkaulio uždegimą, padės dančiui lūžus ar išnirus, raus neišgydomus dantis lauk.

Planinei dantų apžiūrai ir gydymui ar dantų šalinimui pacientai prašomi registruotis iš anksto Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje.

Kaip jau minėta, būtina turėti šeimos gydytojo arba gydytojo odontologo siuntimą.

Kitos stomatologinės paslaugos, tokios kaip liežuvio pasaitėlio pakirpimas ar lūpos pasaitėlio plastika, taikant endotrachėjinę nejautrą atliekamos už pinigus.

K.Bobianskienė sakė, kad tokiu atveju už narkozę reikėtų mokėti 100 litų, už liežuvio pasaitėlio pakirpimą – apie 23, lūpos pasaitėlio plastiką – apie 46 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.