Susirėmimas dėl butų apima naujus frontus

Keturiasdešimt penkių butų ir komercinių patalpų Klaipėdos centre pastatytame daugiaaukštyje savininkais turėję tapti asmenys ketina išsivaduoti iš pardavėjo paspęstų žabangų.

Šiandien vyksiančiame bendrame susirinkime pirkėjai, nesulaukę nekilnojamojo turto pardavėjo – bendrovės Laivyno inžinerijos centro (LIC) – pažado laikytis sutartinių įsipareigojimų, žada galutinai apsispręsti dėl kreipimosi į teismą. Iniciatyvinė grupė ragina prisidėti ir kitus nukentėjusiuosius.

Tuo tarpu pagalbos ranką jiems ištiesę Seimo nariai Eligijus Masiulius ir Vytautas Čepas šią savaitę raštu jau kreipėsi į Klaipėdos miesto valdžią bei apskrities viršininką.

Parlamentarai siekia išsiaiškinti aplinkybes, galėjusias pastūmėti minėtą bendrovę galimai pažeisti notariškai patvirtintose preliminariose sutartyse išdėstytus punktus. Taip pat – apginti piliečių moralinius ir turtinius interesus.

Be to, anot E. Masiulio, Valstybinė mokesčių inspekcija turėtų pasidomėti, kodėl, anot kai kurių pirkėjų, butų pardavėjas pradinius įnašus ragino sumokėti tik grynaisiais pinigais.

Šiuo metu dėl LIC darbuotojų veiksmų ruošiami dokumentai ir Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Anot politiko, LIC atstovų elgesys pažeidžia teisėtus gyventojų lūkesčius įsigyti parduodamą būstą už anksčiau sutartą kainą. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad bendrovės veiklos praktika nedera su Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtinta teisinės valstybės samprata, kai pirmiausia ginami piliečių interesai.

Prašo mokėti brangiau

Žinia, prieš pusantrų metų būstus Taikos pr. 4a rezervavę ir pirmines sutartis su pardavėju pasirašę bei avansą (nuo 10 iki 90 proc. būsto vertės) sumokėję piliečiai iki 2006 metų gruodžio 31-osios turėjo užbaigti nekilnojamojo turto įsigijimo sandorius.

Sutartinės sąlygos iki numatyto termino nebuvo įvykdytos. Maža to, pardavėjas esą asmeninių pokalbių su potencialiais pirkėjais metu paskelbė jiems ultimatumą: arba ankstesni susitarimai anuliuojami, arba pirkėjai privalo sumokėti už būstą kone dvigubai brangiau. Kainos kėlimas neva pagrįstas visiems skirtingai: vieniems – kainų pokyčiais rinkoje, kitiems – padidėjusiu perkamo būsto plotu, tretiems – būtinybe įsipareigoti 100 metų mokėti žemės, ant kurios stovi daugiaaukštis, nuomos mokestį.

Būtina įdėmiai skaityti

Visa tai vyksta nepaisant to, kad pirminės sutartys buvo patvirtinos uostamiesčio 1-ajame notarų biure.

Notaras Marius Stračkaitis mūsų dienraščiui sakė, kad dėl šių dokumentų teisėtumo jokio ginčo negali būti, tačiau kilus konfliktui, egzistuoja vienintelis civilizuotas jo sprendimo kelias – per teismą.

„Notaras, atstovaujantis abiejų pusių interesams, užtikrina, kad sutartiniai įsipareigojimai būtų sąžiningi, o jau kaip jų laikomasi ar ne, – nieko negalime padaryti”, – „Vakarų ekspresui” sakė M. Stračkaitis.

Anot jo, prieš pasirašant, sutartį įdėmiai nuo pradžios iki pabaigos turi skaityti ne tik pirkėjas, bet ir pardavėjas: „Jokiu būdu negalime iš konteksto ištraukti vieno punkto ir nebekreipti dėmesio į kitas sutartines sąlygas”.

Sutarties punktai – prieštaringi

Tuo tarpu LIC atstovai, vengiantys paaiškinti susidariusią konfliktinę situaciją, kaip tik ir ragino nepatenkintus pirkėjus atidžiau pasiskaityti pirmines sutartis bei ypač atkreipti dėmesį į 6.3 punktą. Jame rašoma, kad „Būsimas pardavėjas atleidžiamas nuo atsakomybės už įsipareigojimų nevykdymą, jei būsimas pardavėjas dėl nuo jo nepriklausančių veiksmų (trečiųjų asmenų veiklos, nebus išduoti reikalingi sutikimai ar leidimai ir pan.) negalės iki 2006 m. gruodžio 31 d. pastatyti gyvenamojo namo ir suformuoti atskiro nekilnojamojo turto vieneto <...>. Šiuo atveju preliminari sutartis nutraukiama, ir būsimas pardavėjas grąžina <...> avansą būsimam pirkėjui, sankcijos netaikomos”…

Beje, kitame punkte parašyta, kad sutartis gali būti nutraukta tik raštišku abiejų pusių susitarimu…

Turtas įregistruotas

Vakar Registrų centro duomenų bazėje jau buvo 69 įrašai, kuriuose minimas nekilnojamasis turtas adresu Taikos pr. 4a: įregistruoti 45 butai, žemės sklypas, pastatai ir inžineriniai tinklai.

Kodėl sandoriai su potencialiais pirkėjais vis tiek nevykdomi, norėjome paklausti pačios LIC direktorės Nadeždos Novikovos. Tačiau ji atsisakė komentuoti bei ragino kalbėtis su Rinkodaros skyriaus vadove Virginija, mat „ji tiesiogiai susijusi su pastatu Taikos prospekte 4a ir yra kompetentinga kalbėti.” Taip pat iki šiol nesulaukėme atsakymų į prieš penkias dienas įmonei raštu pateiktus klausimus.

Be kita ko, vakar pirkėjai LIC atstovę Virginiją pakvietė į savo susirinkimą, tačiau ši pareiškė nematanti prasmės jame dalyvauti, mat įmonės pozicija nesikeičia – ji esą bus išdėstyta raštu iki kitos savaitės pradžios.

LIC atstovė stebėjosi spaudos dėmesiu ir pirkėjų pretenzijomis. Esą preliminarių sutarčių galiojimas baigėsi, ir žmonės kelia nepagrįstą šurmulį. Be to, ji pagrasino paviešinti, neva visas šitas šurmulys sukeltas tik pirkėjų atstovo Rolando Bražinsko rinkiminės kampanijos vardan.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.