Pabėgėliai įsikūrė laikinojoje sostinėje

Gyvenimo sąlygomis Pabradėje nepatenkinti pabėgėliai afrikiečiai išvežti į Kauną. Raudonasis Kryžius jiems nuomoja butą ir perka maistą.

Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje prieš porą savaičių apgyvendinti 6 pabėgėliai afrikiečiai jau persikraustė į Kauną.

Vos atvežti į Lietuvą prieglobsčio prašytojai iš Etiopijos ir Eritrėjos iškart kreipėsi į Raudonąjį Kryžių: jų netenkino gyvenimo sąlygos URC. Dvi afrikiečių šeimos (po 3 asmenis) į mūsų šalį buvo atskraidintos Vyriausybės nutarimu – esą taip pademonstruota simbolinė parama nuo pabėgėlių iš Afrikos dūstančiai Maltai.

Migracijos departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas LŽ paaiškino, kad jokios išskirtinės sąlygos jiems nepriklausė: „Kempinski” viešbučio neturime. Jei imsime vykdyti visų reikalavimus, nieko kito ir neveiksime, tik tenkinsime jų poreikius. Priėmimo sąlygos visiems vienodos.” Nuo daugelio kitų prieglobsčio prašytojų minėti pabėgėliai skiriasi tik tuo, jog į šalį atvyko legaliai, todėl turi teisę rinktis gyvenamąją vietą, jei tik gali.

Atvykėliais ėmė rūpintis Raudonojo Kryžiaus Pabėgėlių reikalų skyrius. Jo darbuotojai vylėsi, kad afrikiečiai bus perkelti į Rukloje esantį Pabėgėlių priėmimo centrą. Tačiau paaiškėjus, jog artimiausiu metu valdžia neketina priimti tokio sprendimo, Raudonasis Kryžius nusprendė juos apgyvendinti Kaune išnuomotame bute. Jame turėjo įsikurti pabėgėlė su 3 vaikais iš Šri Lankos, bet ši kažkur susirado kitą laikiną būstą.

Raudonajam Kryžiui atstovaujantis advokatas Laurynas Biekša LŽ pasakojo, kad abi šeimos apgyvendintos 2 kambarių bute, apstatytame paprastais būtiniausiais baldais. Advokatas nesutiko atskleisti, kuriame laikinosios sostinės rajone yra tas butas.

Praėjusią savaitę afrikiečių vaikai vėl peršalo. Pasak URC darbuotojų, tėvai neleido jų apžiūrėti vietos medikams, todėl mažyliai su motinomis buvo išvežti į Santariškes. Abu tėvai ketvirtadienį išsikraustė į Kauną. Penktadienį ten atvyko ir viena motinų su 3 metų vaiku. Vakar į Kauną iš ligoninės atvažiavo ir antra mama su mėnesio kūdikiu.

Pasak medikų, abu vaikai neskiepyti, neturi mūsų kraštams reikalingo imuniteto. Todėl tėvams patarta per šalčius laikyti juos namie. Raudonasis Kryžius nuperka mažyliams vitaminų, aprūpina atvykėlius būtiniausiais maisto produktais: miltais, makaronais, aliejumi, ryžiais, cukrumi.

Pasak Biekšos, dabar afrikiečiai patenkinti. Jo žodžius patvirtino ir Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro koordinatorius Lietuvoje Vladimiras Siniovas: „Kol kas nesiskundžia.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Pabėgėliai įsikūrė laikinojoje sostinėje"

  1. vilkelis

    ar maza musu Lietuveleje savu veltedz-
    iu,tinginiu,ismaldos prasytoju-ne Vyriau-sybei dar reikejo prisikviesti panasiu,ku-
    rie dar ir sokdina, reiksdami savo nepa-
    sitenkinima blogomis gyv.salygomis.ne-
    reikejo trenktis is savo Tevynes,o jei
    atvykai,tai ir tenkinkis minimumu.tikri
    smirdziai

  2. angelina

    jo cia teisingai. be to, nenoriu pasirodyti rasiste, bet zinau, kad sie zmones niekada, niekur ir nei uz ka nevertino ir neivertins kitu zmoniu pagalbos!sie zmones mano, kad pasaulis turi suktis aplink juo, bei jiems teikti pagalba yra visu isipareigojmas…taip iauge jiems i krauja!

  3. as

    kaip ir daugelis musu lietuviu, afrikieciai taip pat nenori tenkintis minimumu, jie tokie patys zmones kaip ir mes, kurie isvyksta is namu ieskoti geresnio gyvenimo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.