Lietuviška valanda Baltuosiuose rūmuose

Iš Vašingtono Valdas Adamkus parsiveš Džordžo V.Bušo dovanotą golfo lazdų rinkinį

Vizų režimo panaikinimas, misijų Irake ir Afganistane likimas, demokratijos sklaida Rusijoje ir Baltarusijoje.

Šios ir kai kurios kitos temos buvo aptartos Vašingtone, Baltuosiuose rūmuose, vakar įvykusiame Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentų Valdo Adamkaus ir Džordžo V.Bušo susitikime.

Dvigubai ilgiau, nei buvo numatyta

Lietuvos Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė „Kauno dienai” sakė, kad V.Adamkaus ir Dž.V.Bušo susitikimas truko beveik valandą – dvigubai ilgiau, nei buvo numatyta pagal iš anksto suderintą darbotvarkę. „Tai itin retas atvejis Baltuosiuose rūmuose, kuriose ypač laikomasi punktualumo”, – sakė ji.

Anot R.Grumadaitės, pokalbis buvo labai nuoširdus. „Juk susitiko du geri pažįstami, visuomet randantys bendrą kalbą”, – teigė atstovė spaudai.

Dž.V.Bušas vėliau įvykusioje spaudos konferencijoje užsiminė, kad su „Prezidentu V.Adamkumi gerai sekasi strateguoti”.

Paklaustas, kokius strateginius klausimus pavyko išspręsti, Lietuvos vadovas užsiminė, kad kitąmet Vilniuje gali įvykti dar viena didelė tarptautinė konferencija, skirta geriems kaimyniniams santykiams tarp valstybių ir demokratijai postkomunistinėse valstybėse. Pernai Lietuvos sostinėje įvykusioje analogiškoje konferencijoje didelio atgarsio sulaukė JAV viceprezidento Diko Čeinio pasakytos pastabos apie Rusijos ekonominę, ypač energetinę, invaziją į kaimynines valstybes.

Idėjai surengti dar vieną tokią konferenciją pritarė V.Adamkaus ir Dž.V.Bušo susitikime dalyvavusi JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais.

Dėkojo už dalyvavimą misijose

Susitikime buvo aptartas JAV vizų režimo panaikinimo Lietuvos piliečiams klausimas. Jį iškėlė pats Dž.V.Bušas. „Jis žinojo, jog Lietuvos žmonėms tas labai rūpi ir žadėjo dėti visas pastangas, kad šis klausimas būtų kuo greičiau aptartas Kongrese”, – po susitikimo sakė V.Adamkus.

„JAV vadovas pažymėjo, kad situacijoje, kai Lietuva taip prisideda prie tarptautinio saugumo, dalyvaudama misijose Irake, Afganistane ir Kosove, nėra tikslingi tie suvaržymai, kurie vis dar egzistuoja”, – pridūrė Lietuvos Prezidentas.

Tačiau pažymėta, kad nereikėtų turėti iliuzijų, jog vizų režimo panaikinimo klausimas bus išspręstas labai greitai. „Galutinis žodis priklauso Kongresui, todėl JAV prezidentas įspėjo, kad tai neįvyks nei per mėnesį, nei per du”, – pabrėžė V.Adamkus.

Dž.V.Bušas kelis kartus padėkojo Lietuvai, kad ji, kaip NATO narė, labai aktyviai prisideda prie saugumo užtikrinimo misijų įvairiuose pasaulio „karštuose taškuose”. Anot V.Adamkaus, susitikimo metu nebuvo aptariama galimybė išvesti lietuvių kontingentą iš Irako, kad būtų sustiprinta karinė grupė Afganistane, kur Lietuva atsakinga už visos Goro provincijos atstatymą.

Baigia vizitą

Pokalbyje nemažai dėmesio skirta demokratijos įtvirtinimui Rytų Europoje, ypač Rusijoje ir Baltarusijoje, taip pat Pietų Kaukazo valstybėse. „Esame šių valstybių kaimynai, todėl į mūsų bendravimo su jomis patirtį bus atidžiai įsiklausoma”, – pastebėjo V.Adamkus.

Didelis golfo mėgėjas Dž.V.Bušas Lietuvos vadovui padovanojo šio žaidimo lazdų rinkinį, golfo kamuoliuką su savo parašu ir didžiulę knygą apie golfo laukus Amerikoje. JAV prezidentas iš V.Adamkaus rankų dovanų gavo gerokai oficialesnį suvenyrą – metalo plokštelėje iškaltą Lietuvos Prezidento ženklą ant gintarinio postamento.

V.Adamkus vakar taip pat dalyvavo JAV viceprezidento D.Čeinio rengiamuose darbo pietuose. Lietuvos vadovas taip pat susitiko su JAV Senato Krašto saugumo ir administracijos reikalų komiteto pirmininku senatoriumi Džozefu Lybermanu, Krašto saugumo departamento sekretoriumi Maiklu Čertofu, Energetikos departamento sekretoriumi Samueliu Bodmanu.

Šiandien Lietuvos vadovas turėtų baigti vizitą Vašingtone ir išvykti į Vilnių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.