Namas ant šlaito su vaizdu į miestą

Originalaus būsto interjerą kūręs architektas stengėsi, kad jame netrūktų erdvės, fantazijos, profesionalių menininkų kūrinių

Namų jaukumą lemia daugelis dalykų – funkcionalumas, modernumas, tai, ar jame patogu ir gera gyventi. Buto ar privataus namo galimybės skiriasi, tad natūralu, kad įsikūrusieji moderniame privačiame mūrinuke ieškojimų ir komforto gali sau leisti daug daugiau, nei, tarkim, gyvenantieji kukliame daugiabutyje. Tačiau ir ne kiekviename dideliame, nors ir prabanga tviskančiame name bus jauku, jei interjerą kūręs architektas nebus įdėjęs širdies, jo ir šeimininko skoniai nesutaps.

Laiptai – architekto ir menininko išmonė

„Šia prasme mano ir užsakovo norai nesiskyrė, – sako individualaus namo Kaune projekto ir dizaino autorius architektas Algimantas Kančas. – Projektuojant tiek namą, tiek jo interjerą, svarbūs keli dalykai: kad užsakovas pasitikėtų architektu, kuris, be abejo, turi būti kūrybingas, ir kad jo pasiūlytai idėjai įgyvendinti užtektų lėšų.” Namo, stovinčio vaizdingoje vietoje ant stataus šlaito šeimininkas teigia: jei tektų statyti namą iš naujo, kitokio, nei gyvena dabar, jis nenorėtų. Užsakovo ir architekto kūrybinės paieškos duoda vaisius tada, kai į architektūros naujoves žvelgiama ne iš skirtingų pozicijų.

Pasak architekto, vienas svarbiausių dalykų – pasiekti, kad projektuojamas namas sietųsi su aplinka, kad bendros erdvės būtų kuriamos atsižvelgiant į sklypo privalumus. Dar įdomiau, kai architektui talkina profesionalūs menininkai, įprasminantys namų interjere vieną kitą originalios kūrybos akcentą.

Šio dviaukščio namo jungiamoji ašis – originalūs laiptai, dalijantys pirmojo aukšto erdvę į skirtingas dalis – holą, valgomąjį, kuris sujungtas su virtuve, ir svetainę. Uosiniai laiptai išsiskiria itin originaliais, iš bronzos išlietais turėklais, kuriuos sukūrė skulptorius Robertas Antinis. Jie yra įdomių konfigūracijų, puošiantys ir antrojo aukšto laiptinę. Į holą originaliai įsilieja skoninga sienelė, suskaldanti erdvę ir atliekanti ne tik estetinę, bet ir funkcionalią paskirtį: vienoje pusėje ja, pagaminta iš matinio stiklo, galima naudotis kaip spinta, o iš svetainės pusės ji atlieka estetinę funkciją, nes dengta natūralaus akmens plokšte. Originalumo suteikia ant sienelės-spintos stovinti specialiai jai sukurtų įvairių formų skulptūrėlių kompozicija.

Interjere – daug originalių skulptūrų

Kadangi namas buvo projektuojamas ant šlaito ir žvilgsnis nuo jo atsiveria į visą miestą, architektas stengėsi, kad name būtų kuo daugiau šviesos, visos jo erdvės „sugertų” vaizdą, kuris matosi pro langą. Iš pirmo žvilgsnio susidaro įspūdis, kad visas statinys iš stiklo, nes svetainės ir valgomojo zonoje šviesa į kambarį sklinda pro didžiulius, tik siaurais rėmais tarpusavyje sujungtus langų stiklus. Pro stiklo duris patogu išeiti į šalia namo esančią terasą.

Apie tai, kad namo šeimininkai neabejingi menui, byloja ir daugiau meninių akcentų: ant šviesios spalvos sienos puikuojasi du didžiuliai tapytojo Arūno Vaitkūno sukurti paveikslai. „Kartu su užsakovu ilgai sukome galvą, kokią sekcijinę spintą ar lentynas įkurdinti svetainėje, – pasakoja A. Kančas. – Norėjosi ko nors originalaus, tad sumanėme, kad geriausiai šią funkciją atliks skirtingų dydžių ir formų atviros stiklo lentynos.” Ant jų jaukiai įsikūrė skulptoriaus R.Antinio sukurtos penkios skulptūros. Tai – ir senovinis laikrodis, ir subtilus keraminis „altorėlis”, kuriame įrėmintos vaikų nuotraukos, ir senovinis vaistų gamybos indas. Ypač originaliai menininkas išsprendė baro funkciją: iš vienos pusės tai – gilės formos skulptūra, o ją apsukus galima rasti tai, kas dedama į barą.

Valgomajame dėmesį atkreipia ovalus pietų stalas, kuris – irgi menininko darbas. Stiklo stalviršiui skulptorius Vytautas Martišius pritaikė originalios formos bronzines poliruotas kojas. „Kai stiklas šiek tiek apsibraižė, sugalvojau būdą tam paslėpti – dabar svečiai ant stalo palieka savo autografus”, – juokavo namo šeimininkas.

Poilsis baseine ir sporto salėje

Virtuvę nuo svetainės skiria sienelė, kuri šioje zonoje sukuria atskirą salelę. „Taip ir turėtų būti – virtuvės patalpa privalo turėti šiek tiek privatumo ir atvirai nesisieti su svetainės ar valgomojo erdve”, – pataria A.Kančas. Virtuvėje šeimininkei darbuotis neprailgsta ir todėl, kad per visą sieną eina siaura stiklo juosta, pro kurią galima stebėti vaizdą pro langą.

Šeimininko kambarys šiek tiek skiriasi nuo svetainės, išsiskiriančios minimalistiniu apstatymu. Darbo kabinete – antikvariniai klasikiniai baldai, daug kitokių originalių senovinių dirbinių ir paveikslų. Svarbus kabineto akcentas – duris „saugantis” karžygio bareljefas, sukurtas skulptoriaus Edmundo Frėjaus.

Antrojo aukšto, kuriame įrengtas miegamasis ir vaikų kambarys, išskirtinis akcentas – tamsiai raudonos, žalios ir juodos spalvos stiklinės durys, originaliai derančios prie šviesių koridoriaus sienų. Miegamojo sieną puošiantis tekstilininkės Laimos Oržekauskienės gobelenas suteikia jaukumo ir savo spalvine gama bei ramaus kolorito piešiniu tarsi atlieka meditatyvinę funkciją. Netradicinis ir šalia esančio vonios kambario sprendimas: patalpa nuo miegamojo atskirta juostuoto skaidraus stiklo stumdomomis durimis, kurios vizualiai padidina patalpą.

„Bene svarbiausias reikalavimas – kad miegamajame užtektų erdvės, kambarys nebūtų perkrautas baldais, o rūbinė ir vonios kambarys įsikurtų šalia”, – vardijo architektas A. Kančas. Vaikų kambaryje daug šviesos, ant sienų kabo žaismingi vaikiški paveikslai, gražiai atrodo lubose į skoningą medinį apvalkalą „įvilktos” medinės grotelės.

Dviaukščio namo cokolinis aukštas skirtas poilsiui: iš ovalo formos pirtelės-saunos patenkama į šalia esantį baseiną, o iš čia – į treniruoklių salę, kur galima ne tik pasportuoti, bet ir pažaisti biliardą ar šachmatais. Į šį aukštą besileidžiant laiptais į akis krenta daugybė sienas puošiančių nuotraukų, kuriose įamžinti šeimininkų kelionių, kito privataus gyvenimo vaizdai.

Baseine kontrastą tarp ryškių plytelėmis išklijuotų sienų ir žaismingo keraminių plytelių švytėjimo grindyse ypač išryškina grubokos pilko betono lubos.

„Dažniau čia apsilankantys svečiai vis klausia, kada pagaliau nudažysim lubas, – juokauja namo šeimininkas. Bet toks architekto sumanytas šių patalpų dizainas.”

Daugeliui patogu pasigėrėti miesto panorama ne tik nuo didžiulio balkono, bet ir nuo ant stogo įrengtos apžvalgos aikštelės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.