Rizikos kapitalas jūsų versle

Augantis verslas dažniausiai reikalauja papildomo kapitalo. Yra nemažai skirtingų būdų kapitalo augimui. Tai gali būti savininko lėšos, banko paskola ar sėkminga rizikos kapitalo partnerio paieška. Rizikos kapitalas finansuoja greitai augančias privataus kapitalo įmones. Finansavimas gali būti skiriamas įmonės pradinės stadijos finansavimui, plėtrai arba vadovams išperkant įmonės akcijas.

Vakarų verslininkai, prieš keletą dešimtmečių supratę, kad užstato reikalaujantys bankai yra nepajėgūs finansuoti smulkiojo ir vidutinio verslo pradžios rizikos, šią spragą užpildė sukurdami rizikos kapitalo fondus, kurie investuoja į patrauklius verslo projektus, neprašydami užstato. Fondai išperka dalį akcijų ir padeda verslą išplėtoti iki brandžios būklės, vėliau akcinį kapitalą parduoda gaudami užsibrėžtą investicijų grąžą. Rizikos kapitalas finansuoja greitai augančias privataus kapitalo įmones. Finansavimas gali būti skiriamas įmonės pradinės stadijos finansavimui, plėtrai arba vadovams išperkant įmonės akcijas.

Kokią dar naudą suteikia rizikos kapitalo bendrovės? Visų pirma investuotojas tampa partneriu, kuris prisiima riziką ir yra suinteresuotas įmonės augimu. Rizikos kapitalo įmonės turi daug kontaktų, kurie gali padėti kompanijai veikti, t.y. atrenkant personalą, vystant strategiją, prisistatant strateginiams partneriams ir, jei reikalinga, kitiems investuotojams, kurie gali būti kitos rizikos kapitalo fondai bei verslo angelų tinklai.

Tapdami valdybos nariais, tokių kompanijų specialistai prisideda prie įmonės valdymo: pataria ir parodo teisingą veiklos kryptį bei gaires, tačiau iš pagrindų valdymo ar strategijos nekeičia. Kada ir ar apskritai įsileisti tokius investuotojus, lemia akcininkų strategija: ar pačiam augti per 5 metus, ar su rizikos kapitalo lėšomis pasiekti tą patį rezultatą per 2 -3 metus.

Štai ko tikisi rizikos kapitalo bendrovės kalbantis su verslininku, turinčiu naują idėją:

§ stiprios, motyvuotos vadybininkų komandos;

§ entuziazmo ir tikėjimo verslo sėkme;

§ aiškiai apibrėžtų tikslinių rinkų;

§ įrodytos galimybės laimėti konkurencinę kovą.

Lietuvoje šiuo metu nėra galimybės registruoti rizikos kapitalo fondo dėl neišvystytos įstatyminės bazės, tačiau investuotojai prognozuoja, kad toks įstatymas bus priimtas šiais metais.

Kaip ir dauguma su investicijomis susijusių naujienų, rizikos kapitalo fondų ištakos yra 7-ojo dešimtmečio pabaigos Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rizikos kapitalo kompanijos iš gabių studentų svajonių išaugino tokias milžines kaip „Intel” ar „Google”, kurias girdi visas pasaulis. 1976 metais buvo įkurta viena garsiausia visų laikų investicinė bendrovė „Kohlberg Kravis Roberts”, savo veiklos pradžioje surinkusi po 50000 JAV dolerių iš aštuonių turtingų investuotojų. Po kelerių metų fondas išaugo iki 135 mln. dolerių. Vėliau į šią sritį puolė ir didieji investiciniai bankai – „J.P. Morgan”, „GoldmanSachs” ir kiti. Vien 2000 metais investuotojai tokioms kompanijoms patikėjo apie 160 mlrd. dolerių. Tai įspūdingos sumos. Netgi roko grupės U2 vokalistas Bono susigundė investicijų verslu ir kartu su keliais partneriais 2004 metais Silicio slėnyje įkūrė rizikos kapitalo bendrovę „Elevation Partners”, kuri specializuojasi investuoti į žiniasklaidos ir pramogų verslo sektorių. Per paskutinius dešimt metų rizikos kapitalo pramonė sulaukė didžiulio pakilimo, pralenkdama daugelį kitų finansinių instrumentų grupių. Dažnai sakoma, kad valstybėje verslumui palanki aplinka nebus sukurta be veikiančių stiprių rizikos kapitalo fondų. Šiandien rizikos kapitalo verslas įtraukė talentingiausių verslo, politikos ar net kultūros veikėjų, garsiausių buvusių pasaulinio lygio bendrovių vadovų. Štai Džekas Velčas, gyva Amerikos verslo legenda, buvęs „General Electric” vadovas, šiuo metu dirba rizikos kapitalo bendrovėje”Claytonm Dublier & Rice”

Nors Lietuvoje veikiančios rizikos kapitalo bendrovės finansuoja patrauklius verslo projektus, tačiau asmenims, norintiems investuoti lėšas į tokius fondus, kol kas nėra galimybės veikti. Manau, Lietuvoje artimiausiu metu vis dažniau išgirsime kalbant apie rizikos kapitalą bei fondus, į kuriuos bus galima investuoti ir gauti gero pelno.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.