Aspirinui – 110 metų

Bene garsiausias pasaulyje vaistas išrastas iš didelės sūnaus meilės ligotam tėvui. Per 110 metų žmonija suvartojo beveik 20 mlrd. aspirino tablečių po to, kai chemikas Feliksas Hofmanas įregistravo jo patentą 1897-aisiais.

1950 metais metais šio medikamento pavadinimas buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą, kaip pati populiariausia pasaulyje nuskausminimo priemonė. Be jo savo skrydžio į Mėnulį neįsivaizdavo net amerikiečių astronautai. Tyrinėtojai aspirinui skyrė daugiau kaip tris tūkstančius mokslinių darbų, kad pasakytų, jog žmonijos gyvenimas išradus šį analgetiką tapo ramesnis, lengvesnis, turtingesnis ir saugesnis.

Aspirino pagrindas – gluosnio žievės nuoviras, kuriuo F. Hofmanas girdė artritu sergantį ir nežmoniškus skausmus kentusį savo tėvą. Tačiau grynas nuoviras nepakenčiamai dvokė ir trikdydavo vidurių veiklą. Todėl ilgainiui sumanyta gluosnio žievę virinti kartu su acto anhidridu.

Nepaisant per šimtmetį atsiradusių dešimčių pakaitalų ir analogų, aspirinas gimė antrąkart, kai buvo nustatyta teigiamas jo poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai. Šiuo metu jį gaminanti kompanija „Bayer” savo laboratorijose tiria, kaip šis preparatas veikia vėžines ląsteles. Atrodo, jog po klinikinių tyrimų ir šioje srityje dar bus neblogų naujienų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.