Nepilnametės nėštumo istorijoje pasigesta žmogiškojo faktoriaus

Kūdikio besilaukianti uostamiesčio globos namų „Danė” auklėtinė nepanoro bendrauti su pas ją atvykusia Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontroliere. Spėjama, kad tai – vienos religinės bendruomenės įtaka nepilnametei.

Vakar, norėdama pabendrauti su 16-mete globos namų „Danė” auklėtine, Klaipėdoje lankėsi šalies vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pareigūnės dėmesio besilaukianti 16-metė sulaukė po to, kai į viešumą iškilo istorija, jog globos namų darbuotojai ją pernelyg spaudė nutraukti nėštumą.

„Nei nepilnametė, nei jos draugė su manimi bendrauti nepanoro. Gaila, nes atvykau tik norėdama išgirsti jų nuomonę. Gali būti, kad taip elgtis 16-metei patarė Evangelijos bažnyčios atstovai. Dėl šios netradicinės bendruomenės organizuotos stovyklos jau esu išdėsčiusi savo nuomonę. Manau, jog valstybinės institucijos su jais neturėtų bendradarbiauti ir neleistų bendrauti su globos namuose augančiais vaikais”,- sakė R. Šalaševičiūtė.

Kontrolierė susitiko su globos namų direktore ir viena svarbiausių istorijos personažių – slaugytoja. Įtarta, kad būtent ji persistengė siūlydama nepilnametei darytis abortą. Be to, slaugytoja prie ligoninės susiginčijo su būsimąją mamą perkalbėjusiais bažnyčios atstovais.

„Būtina įvertinti tai, kad bažnyčios atstovai nepilnametę iš ligoninės išsivežė nežinoma kryptimi. Tai galima traktuoti kaip trumpalaikį merginos pagrobimą”, – sakė kontrolierė.

Anot jos, paaiškėjo, jog „Danės” globos namuose, kaip ir daugumoje, į auklėtinių nėštumą žiūrima kaip į nepageidaujamą problemą, o jos lengviausiu sprendimo būdu pasirenkamas abortas.

„Prievartos siūlant abortą nebuvo. Mergaitė su juo sutiko pasitarusi su vyresniuoju broliu. Tiesiog niekas jai neakcentavo ir kitos galimybės – gimdyti.

Slaugytoja tikina, kad jos darbas pasirūpinti vaikų sveikata ir panašiai, o tai turėtų daryti psichologas, kurio globos namai neturi. Tačiau visada išlieka žmogiškasis faktorius. Su mergaite turėjo pakalbėti ir jos auklėtoja – kaip mama. Įvykių seka juk įrodė, jog užteko menko pokalbio su bažnyčios atstovais, ir nepilnametė persigalvojo”, – akcentavo R. Šalaševičiūtė.

Globos namų slaugytoja, kuriai po incidento „Danės” direktorė Ramutė Girinskienė paskyrė drausminę nuobaudą, tikino nepagrįstai nukentėjusi. R. Šalaševičiūtė moteriai patarė kalbėtis su direktore, o neradus bendros nuomonės kreiptis į teismą.

„Direktorės veiksmų nevertinome. Manau, jog tyrimo rezultatus paskelbsime jau kitą savaitę”, – sakė kontrolierė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.