Veiksmo žaidimai gerina pastabumą

Ročesterio universiteto mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad veiksmo žaidimai turi teigiamos įtakos pastabumo ir regėjimo apskritai gerinimui.

Žurnale „Psychological Science” paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad tie tiriamieji kurie mėnesį laiko kasdien po kelias valandas žaidė veiksmo žaidimus 20% tiksliai atlieka pastabumo su apversta raide testą nei tie, kas žaidimų nežaidė.
Toks testas su raidėmis T naudojamas daugelyje regos klinimų. Tiriamasis turi kuo greičiau pasakyti, kaip apversta vidurinė T raidė. Ročesteryje atliktų bandymų metu veiksmo žaidimų mėgėjai su šia užduotimi susidorodavo puikiai.

Mokslininkų teigimu, pirmieji teigiami žaidimų įtakos rezultatai buvo matyti jau po 30 valandų žaidimo. Žaidėjai geriau pastebėdavo T raidės orientaciją net jei jiems kliudė daugiau pašalinių figūrų nei tie, kas žaidimų nežaidė.

Tiriamieji buvo padalinti į tris grupes. Vieną sudarė žaidimų apskritai nežaidžiantys, kita pliekė „Unreal Tournament”, na o trečioji aktyviai treniravosi žaisdama „Tetris”. Pasirodė, kad „Tetrio” žaidimas testų rezultatų visiškai neįtakoja – jie buvo tokie pat, kaip ir nežaidusiųjų. Tuo tarpu bent kelias dienas „Unreal Tournament” pliekę tiriamieji demonstravo gerokai šaunesnius rezultatus.

Mokslininkų teigimu, gali būti, kad veiksmo žaidimai ilgainiui gerokai transformuoją vaizdo apdorojimą smegenyse. Žaidžiant tokius žaidimus rega būna nuolat įsitempusi, na o smegenys ilgainiui prie to prisitaiko ir ima mikliau reaguoti į akiratyje esančius objektus, lengviau juos išskirti.

Pastebėta, kad veiksmo žaidimą pliekusi tiriamųjų grupė ne tik geriau atlikinėjo T raidės testą, bet ir pradėjo lenkti nežaidusius kolegas ir kitur – pagerėjo periferinis regėjimas, akių reakcija į vaizdo pokyčius tapo greitesnė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

4 atsiliepimai į "Veiksmo žaidimai gerina pastabumą"

  1. regis

    o mano tevai dar sako nezaisk zaidimu akis pagadysi

  2. daiva

    teisingai sako tavo tevai.tu atidziau perskaityk straipsni,ten neparasyta,kad akims gerai.ka galvoji tavo tevai tau blogo linki

  3. x

    O mano tėvai (motina) sako, kad aš debilas, jei žaidžiu žaidimus. 😯 Taip ir kentėsiu ją iki 16 metų

  4. as

    gali nekenteti,gali dabar eiti is namu,jei taip blogai ar i vaiku namus ir nereikes tau kenteti,kaip tu sakai.ale poziuris i tevus.baisu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.