Dešimt mėnesių nelaisvės už „The Beatles“ muziką

Dešimt mėnesių nelaisvės nubaustas vieno populiaraus Japonijos sostinės baro savininkas už tai, kad jo bare skambėjo „The Beatles” melodijos.

Tokijo apygardos teismas atmetė jo tvirtinimus, kad Liverpulio ketveriukės dainos jau seniai tapo žmonijos nuosavybe ir, savaime suprantama, gali būti naudojamos nemokamai.

Baro šeimininkas Masao Tomota dar 1970 metais samdė vietos konservatorijos studentus, kad šie už kuklų mokestį pianinu grotų Šopeno, Čaikovskio ir kitų klasikų kūrinius.

Įstaigos lankytojai nuolat pageidavo atnaujinti repertuarą – dažniausiai jie užsakinėjo „The Beatles”. Nei studentams, nei pačiam baro šeimininkui nešovė į galvą, kad taip jie pažeidžia įstatymus.

Lankytojų norai klausytis pageidaujamų kūrinių buvo tenkinami iki 1985 metų, kol bare atsitiktinai neapsilankė Japonijos autorių teisių gynybos asociacijos darbuotoja, panorusi apmokestinti grojamas Lenono ir Makartnio melodijas.

Baro savininkas buvo persekiojamas iki 2001 metų, kol Tokijo apygardos teismas įpareigojo baro savininką už kiekvieną dainą mokėti po 90 jenų (maždaug 70 JAV centų).

Asociacijos buvo pareikalauta sumokėti beveik 80 tūkst. dolerių. Baro šeimininkas atsisakė mokėti, prasidėjo naujos bylos ir galiausiai už įstatymų pažeidimus vyras buvo areštuotas.

Tiesa, dabartinis nuosprendis yra lygtinis, ir už grotų baro šeimininkas atsidurs, jei vėl pianistui leis atlikti ką nors iš „The Beatles” repertuaro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.