Nepagrįstos rizikos pamoka

Sulaikyti šeši asmenys, plėšikavę Kauno centre bei Senamiestyje

Turimais duomenimis, plėšikų taikiniu buvo nepilnamečiai. Vienas iš sulaikytųjų – jau 3 kartus teistas 20-metis narkomanas. Kiti penki – 16-17-mečiai iš Lazūnų gatvėje įsikūrusio Kauno apskrities ugdymo ir globos centro – vis didesniu galvos skausmu tampančių nepilnamečių globos namų.

20-metis sulaikytas padedant jam pasipriešinusiai aukai bei pastarojo vieno nelaimėje nepalikusios šio 15-mečio pedagogės. Plėšikaujantys nepilnamečiai – keleriais metais jaunesnio jų aukos mamos iniciatyva.

Reikalavo pinigų

15-metis iš pakaunės apiplėštas grįžtant iš vienos Kauno centre esančios mokyklos. Nors buvo pačios vakarinio piko valandos – apie šešta vakaro, ir Laisvės alėjos prieigose esančioje visuomeninio transporto stotelėje – nemažai žmonių, neblaiviam 20-mečiui tai nesutrukdė pareikalauti iš paauglio pinigų. „Man reikia 60 litų narkotikams!” – švokštė jis 15-mečiui, reikalaudamas iš šio pinigų.

Pasak užpultojo tėvų, tai buvo ne pirma panaši situacija, į kurią pastaraisiais metais grįždamas iš mokyklos Kaune pateko sūnus. Senamiestyje keli bendraamžiai jau buvo atėmę iš jo mobiliojo ryšio telefoną.

Manoma, kad tai galėjo būti tuo metu čia siautėję Vytauto Apoliansko bei jo suburtos nepilnamečių gaujos, kurios sąskaitoje – Lietuvą sukrėtę dviejų bendramokslių nužudymai, nariai. Pasak pašnekovo, netrukus po sūnaus apiplėšimo tada ne per toliausiai šio įvykio vietos – požeminėje perėjoje po Karaliaus Mindaugo prospektu buvo rastas jo bendraamžio lavonas. Iš nužudytojo peiliu taip pat buvo pagrobtas mobiliojo ryšio telefonas.

Po tokios įvykių tąsos pašnekovas teigia turėjęs rimtą pokalbį su sūnumi: šiam uždrausta ne tik priešintis kiekybine persvarą turintiems užpuolikams, bet ir vytis šiuos, nešinus grobiu, kaip jis elgėsi tada. Laimė, kad viskas baigėsi laimingai.

Po minėto įvykio tėvas nupirko sūnui ir dujų balionėlį. Prisakyta, kad pastarąjį taip pat naudotų tik kritiniu atveju.

Pergalė lemiamą akimirką

Sūnui įduoto dujų balionėlio prireikė trečiadienio vakare, nepavykus kitais būdais atsikratyti plėšikaujančiojo. 15-metis, prisimindamas pokalbį su tėvu, atidavė plėšikui visus turėtus pinigus – 7 litus, pasiryžęs geriau grįžti į namus pakaunėje pėsčiomis.

Nesiryžo jis šauktis ir netoliese esančių žmonių pagalbos. Ar kas nors į tai sureaguos, buvo neaišku, o plėšikas grasino, banditų žargonu, nepaklusus „suvaryti štyrių”.

Deja, 7 litų plėšikui neužteko. Jis ėmė reikalauti ir mobiliojo telefono, kuris lyg tyčia tuo metu ėmė skambėti aukos kišenėje. Supratęs, kad išmušė tėvo įvardyta kritinė valanda, 15-metis žengė žingsnį atgal ir skubiu judėsiu išsitraukė dujų balionėlį. Po to, pasinaudojęs užpuoliko sutrikimu, pasileido bėgti.

15-metis atbėgo atgal į mokyklą. Laimė, dar joje rado mokytoją. Kadangi dujų kliuvo ir 15-mečio akims, pedagogė iškvietė jam greitąją, kuria lydėjo nukentėjusį moksleivį iki Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK). Kaip paaiškėjo į jas atvykus, ne be reikalo: čia su mama atvažiavo ir plėšikas, kaip spėjama, po netikėtos dujų kontratakos parbėgęs į savo namus Nemuno gatvėje ir suvaidinęs gatvės nusikaltėlių auką.

Apie atpažintą plėšiką buvo pašnibždėta medikams. Pastarieji išsikvietė KMUK apsaugą. Šios pareigūnai perdavė 15-mečio apiplėšimu įtariamą ne kartą teistą 20-metį Tadą B. policijai. Tą vakarą jam nustatytas beveik vidutinis girtumo laipsnis.

Penki prieš vieną

Tą patį trečiadienio vakarą gana nepavydėtinoje situacijoje buvo atsidūręs ir pieno į greta esančią parduotuvę pirkti išėjęs 14-metis. Dar nebuvo pusės aštuonių, o ir iki parduotuvės, pasak dienraščio kalbintos berniuko mamos – vos kelios minutės kelio.

Į keleriais metais vyresnių grupės paauglių spąstus keturiolikmetis pateko vos išėjęs iš požeminės perėjos į Vilniaus gatvę. Vienas stvėrė auką iš už nugaros ir pareikalavo: „Atiduok, ką pavogei! Vieni jo bendrai užtvėrė kelią iki netoli esančios parduotuvės, kiti apsupo. 14-metis mamai pasakojo, kad žmonių, į kuriuos būtų galima kreiptis pagalbos, netoliese nebuvo.

Užpultasis atidavė plėšikams pienui pirkti mamos įduotus 3 litus, tačiau šiems to aiškiai buvo per maža. Pareikalauta ir mobiliojo telefono, tačiau paaiškėjus, kad auka neturi su savimi ir jo, turėta įžūlumo pasiteirauti, ar telefonas ne namuose.

Matydami, kad daugiau nėra ką iš 14-mečio paimti, plėšikai nutraukė jo rankinį laikrodį. Pagrasinus, kad auka nedrįstų niekam skųstis, atsisveikinant jam dar bandyta įspirti, tačiau 14-mečiui pavyko išsisukti.

Ryžtą lydėjusi sėkmė

Apiplėšto nepilnamečio mama prisipažino, parėjus sūnui į namus, apie 5 minutes dvejojusi, ką daryti. Po to surinko policijos numerį. Šiandien ji įsitikinusi, kad gatvėse plėšikaujančių nepilnamečių sumažėtų, jeigu visų jų aukų tėvai nenumotų į tai ranka – vis tiek niekas nieko neras, o kreiptųsi į pareigūnus pagalbos.

Pašnekovės teigimu, policijos patruliai prisistatė žaibiškai. Įsisodinę apiplėštą 14-metį bei jo mamą į tarnybinį automobilį, pareigūnai pradėjo šukuoti kvartalą. Nukentėjusysis buvo įsidėmėjęs, kaip plėšikai, aplenkę jį, vos tramdantį ašaras, nubėgo Rotušės aikštės link. Po keliolikos minučių jie jau buvo sulaikyti.

Pasak pašnekovės, netoli Senamiestyje esančios „Šilo” parduotuvės pastebėta grupė jaunuolių. Vienas jų, pamatęs policijos automobilį, pasileido „IKI Lituanica” link. Kiti keturi dviejų policijos patrulių sulaikyti vietoje. Netrukus nutvertas ir bėglys – pareigūnams perdavus per radijo stotį kolegoms, kaip jis atrodo ir kuria kryptimi bėga. Pas sulaikytuosius rastas ir iš 14-mečio pagrobtas laikrodis. Senamiestyje plėšikavę Lazūnų gatvėje įsikūrusių vaikų globos namų auklėtiniai pristatyti į policijos budėtojų dalį.

Dėl abiejų įvykių pradėti ikiteisminiai tyrimai. Net neabejojama, kad sulaikytieji įkliuvo toli gražu ne pirmo panašaus „žygio” metu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.