LKF taurės pusfinaliai baigėsi be staigmenų

Šiandien Klaipėdoje dėl pirmojo šio sezono trofėjaus susikaus „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas”

Šįvakar Klaipėdoje paaiškės, kam atiteks 8 kg sverianti ir 22 tūkstančius litų kainuojanti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurė. Finale kovos dvi stipriausios Lietuvos komandos – Kauno „Žalgiris” ir Vilniaus „Lietuvos rytas”. Abi ekipos pusfinalyje pelnė per 100 taškų, o varžovams leido įmesti vienodai – po 71.

Šioms komandoms svarbiausia ne taurės svoris ir grožis, o 5 reitingo taškai, kuriuos šalies taurės turnyro laimėtojams skiria Eurolyga, skaičiuodama, su kuriuo šalies klubu pasirašyti trejų metų sutartį.

Lygi kova truko 10 minučių

„Žalgiriui” sunkiau klostėsi tik pusfinalio dvikovos su „Šiauliais” pradžia. Kauno krepšininkai nugalėjo 102:71.

Pirmąjį kėlinį sėkmingiau pradėjo šiauliečiai, išsiveržę į priekį 4:0. Netrukus iš toli pataikė Tanoka Berdas, dvitaškį pridėjo Marselas Mačadas ir 6-ąją minutę tapo lygu – 8:8. Vėliau žalgiriečiai turėjo minimalią persvarą, tačiau „Šiauliai” nuolat kvėpavo Kauno krepšininkams į nugarą ir kartą buvo išsiveržę į priekį – 20:18. Po 10 minučių „Žalgiris” pirmavo 29:26.

Prasidėjus antrajam ketvirčiui žalgiriečiai padidino skirtumą iki 37:31, įpusėjus kėliniui – iki 43:33. Įsibėgėję žalgiriečiai likusią kėlinio dalį laimėjo 15:5 ir ilsėtis komandos išėjus „Žalgiriui” pirmaujant 58:38.

Po pertraukos solidžiai rungtyniavusi Kauno komanda pradėjo triuškinti varžovus ir po trijų kėlinių pirmavo 86:54. Paskutiniajame ketvirtyje daugiau žaidė atsarginiai „Žalgirio” krepšininkai.

„Išskyrus pirmąjį kėlinį, neturėjome didesnių problemų, visi gerai žaidė – ir pagrindiniai, ir tie, kurie į žaidimą įsitraukė nuo atsarginių suolo. Galėjo pasireikšti visi, todėl mačas buvo kaip gera treniruotė. Repeticija prieš finalą pavyko”, – po dvikovos kalbėjo „Žalgirio” strategas Rimantas Grigas.

Sugrįžo traumuoti vilniečių žaidėjai

Pirmajame pusfinalyje vakar kovojo „Lietuvos rytas” ir Kėdainių „Nevėžis”. Vilniečiai laimėjo 107:71 (29:22, 27:16, 21:13, 30:20). Nugalėtojams daugiausia taškų pelnė: Mindaugas Lukauskis 22, Janis Blūmas 20, Andrius Šležas 13, Tomas Delininkaitis 13. „Nevėžiui” 13 taškų įmetė Gytis Sirutavičius, 12 – Tomas Rinkevičius, 10 – Andrius Aleksandrovas.

„Lietuvos rytui” jau atstovavo po traumos atsigavęs Robertas Štelmaheris, o Karemas Rašas ir Metju Nilsenas, buvę kartu su komanda, aikštėje greičiausiai pasirodys šįvakar.

„Nevėžio” komanda iš pradžių išsiveržė į priekį 9:2, tačiau greitai savo veiksmus pakoregavę Vilniaus krepšininkai pavijo varžovus. Pirmajame ketvirtyje vyko apylygė kova, o „Lietuvos rytas” atitrūko antrajame, susikrovęs 18 taškų persvarą – 56:38. Po trijų kėlinių „Lietuvos ryto” persvara buvo triuškinanti – 77:51.

Kovojo 20 komandų

Dėl LKF taurės nuo rudens kovojo 20 ekipų. Pirmajame etape žaidė keturios Lietuvos studentų krepšinio (LSKL) komandos, trys Regioninės (RKL) lygos ekipos bei Lietuvos krepšinio lygos (LKL) debiutantė Marijampolės „Sūduva”.

Antrajame prie keturių nugalėtojų („Sūduvos”, „Mažeikių”, Utenos „Juventus-LKSK”, Šiaulių universiteto) prisijungė keturios stipriausios Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ekipos – Klaipėdos „Nafta-Uni-Laivitė”, Anykščių „Puntukas-Jarimpeksas”, Vilniaus KK „Akademija-MRU” ir Prienų „Rūdupis”.

Trečiajame etape prie antrojo etapo nugalėtojų („Naftos-Uni-Laivitės”, „Juventus-LKSK”, „Akademijos-MRU”, „Rūdupio”) prisijungė keturi 5-8 vietas LKL čempionate užėmę klubai – Klaipėdos „Neptūnas”, Vilniaus „Sakalai”, „Panevėžys” ir Kauno „Atletas”. Šį barjerą įveikė „Neptūnas”, „Sakalai”, „Nafta-Uni-Laivitė” ir „Akademija-MRU”.

Ketvirtajame į kovą įsitraukė ir LKL stipriausiųjų komandų ketvertas, kuris ir pateko į pusfinalį.

Reitingo taškų dalybos

Iki šiol Lietuvai vieta Eurolygos turnyre buvo skiriama pagal trejų metų (2003-2006) reitingų sistemą.

Pagal šią sistemą kiekvienos šalies klubai gauna taškus už nacionalinius čempionatus ir šalies taurės turnyrus. Komanda, per tris sezonus surinkusi daugiausia reitingo taškų, pasirašys naują sutartį su Eurolyga. 2006-2007 metų sezonas tapo naujuoju atskaitos tašku.

Už pergalę šalies taurės turnyre skiriami 5 taškai. Daugiausia taškų gaunama už nacionalinių pirmenybių rezultatus.

Už pergalę šalies čempionate klubui skiriama 15 taškų, už pirmąją vietą reguliariajame sezone – 8. Vicečempionai uždirba 8 reitingo taškus, už antrąją vietą reguliariajame sezone – 7. Pusfinalio dalyviai gauna po 3 taškus. Reitingo taškai už reguliarųjį sezoną skiriami iš viso 8 čempionato komandoms.

Kol kas Eurolygos patvirtinta komandų reitingų sistema nėra pasikeitusi.

Ką liudija statistika

„Žalgiris” – „Šiauliai” 102:71 (29:26, 29:12, 28:16, 16:17). „Žalgiriui” taškus pelnė: T.Berdas 16, P.Jankūnas 15, J.Mačiulis 14, M.Kalnietis 13, H.Motola 12, V.Ginevičius 10, M.Mačadas 8, V.Pečiukas 7, V.Jasikevičius 4, K.Penis 3 (D.Šilinskis, D.Kolinzas); „Šiauliams”: A.Masiulis 18, A.Kieža 12, T.Klimavičius 11, M.Ruikis, R.Vaičiūnas ir A.Čepulis po 9, M.Prekevičius 3. Taiklumas: dvitaškiai – 28/43 (48 proc.) ir 17/36 (47), tritaškiai – 12/28 (43) ir 5/23 (21), baudos – 20/25 (80) ir 22/27 (81). Atkovota kamuolių 39 ir 38, perimta 11 ir 5, klaidų 9 ir 18.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.