Viltingas sugrįžimas namo

Dėl sunkios galvos traumos komą išgyvenusi M.Veselio dukra išleista iš ligoninės

Vakar „MTV Baltic” vadovo Mariaus Veselio dukra Gabrielė išleista iš Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK).

Medikai nusprendė, kad intensyvios jų globos mergaitei nebereikia. Gabrielei mažiausiai mėnesį dar teks praleisti sanatorijoje.

Visiškai atsigauti jai prireiks kelerių metų, nes avarijos metu patyrė sunkią galvos traumą. Tai, kad septynmetė pabudo iš komos ir sparčiai sveiksta, gydytojai vadina stebuklu.

Išsivežė mama

„Matėt, ji pati atėjo. Prieš kelias savaites dar ištikta komos gulėjo, o dabar pati vaikšto, kalba, žaidžia su sese, bendrauja su mumis. Su kiekviena diena ji vis daugiau kalba. Tai – didžiausias džiaugsmas”, – vakar kalbėjo Gabrielės mama, atvykusi į Klinikas. Namo Kristina Veselienė išskubėjo kartu su dukra. Prieš tai mergaitę apžiūrėjo reabilitologas, jai buvo atlikti keli tyrimai. Į KMUK Gabrielė dar turės sugrįžti. Po poros mėnesių jai suplanuota atlikti vadinamąja grąžinamąją operaciją.

„Mes jai vis pasakojam, kas atsitiko. Skaudžiai sureagavo, kai pirmą kartą save veidrodyje trumpais plaukais pamatė. Bet dabar jau viskas gerai. Ir šukuosena nauja patinka”, – kalbėjo K.Veselienė. Gabrielė nenustygo vietoje. „Mama, einam”, – ragino mergaitė. Pasak moters, dukra apie nelaimę kalba nenoriai, be to, dėl patirtos traumos kalba nedaug.

„Ji kalba tik tiek: „Noriu”, „Nueinam” ir panašiai. Bet akivaizdu, kad ji viską suvokia. Ji jau moka rašyti kompiuteriu. Kartu su Kriste labai rūpinamės, kad dukra pradėtų kalbėti kaip galima daugiau, pilnais sakiniais. Kartais ji užsikerta ir nebegali, ką nori, pasakyti. Kai aš jos paklausiu apie tai, ką ji matė būdama komoje, ji tik šypsosi ir nieko nepasakoja. Mums pasakojo reanimacijoje, kad vaikai, pabudę iš komos, pripasakoja visokių stebuklų apie tai, kas jiems tuo metu vyko, ką jautė, kur buvo”, – pasakojo M.Veselis. Jam smalsu, ką Gabrielė atsimena iš laikotarpio, kai buvo be sąmonės. „Laukiu, kol ji papasakos”, – sakė vyras.

Į karuseles neitų

Gabrielei dabar nieko neskauda, tačiau mergaitė elgiasi labai atsargiai, nedaro staigių judesių. „Į karuseles dabar nenueitumėm, – teigė K.Veselienė. – Ji nori tiesiog ramiai būti. Filmus žiūrim, skaitom, dėliones dėliojam. Mūsų užsiėmimai nėra aktyvūs.”

M.Veselis pastebėjo, kad dukra po avarijos dar labiau nei iki tol džiaugiasi gyvenimu. „Ir anksčiau ji buvo labai džiaugsminga. Neatsimenu, ar esu matęs labiau gyvenimą mylintį žmogų”, – sakė vyras.

Gydytojai Gabrielės artimųjų nebaugina ir jie nesibaugina, kad ši nelaimė mergaitei ateityje kaip nors galėtų atsiliepti. „Jai teks ilgai mokytis kalbėti. Kol kas jos smegenys veikia ne taip greitai, kaip sveiko žmogaus”, – sakė mergaitės tėtis.

„Puikiai suprantame, kad laikas ir bendravimas yra geriausias jos gydytojas. Ji ne viską prisimena. Jai tiesiog reikia laiko”, – sakė K.Veselienė.

Ignoravo nuojautą

„Dabar mes su dukra kartu leidžiam daug laiko. Daug daugiau nei anksčiau”, – teigė M.Veselis, prisiminęs dienas, kai Gabrielė buvo ištikta komos. Jis teigė, kad jos buvo baisiausios gyvenime. „Nieko baisesnio negali būti”, – įsitikinęs dviejų dukterų tėvas.

Pasak jo, neretai dalykai, apie kuriuos jis pagalvoja, išsipildo. Keistų nuojautų buvo ir prieš avariją. „Bet lyg tyčia jas ignoravau. „Be to, naktį prieš tą įvykį prieš užmigdamas žiūrėjau per „Discovery” dokumentinį filmą apie reanimaciją, kaip tik apie galvos traumas, kaip tik apie tokią traumą, kokią patyrė Gabrielė. Ir traumuotam paaugliui ten darė tokias pačias operacijas, kokias darė Gabrielei. Todėl, kai dukrą ištiko nelaimė, aš jau buvau praėjęs instrukciją. Bet tai vis tiek buvo baisios akimirkos. Aš buvau labai piktas. Pykau ir ant Kristės. Iš beviltiškumo. Religingi žmonės sako, kad viskas yra Dievo valia. Bet, aš sakau, kad taip neturėjo būti. Bet ačiū Dievui, Lietuvoje, ypač Kaune, yra labai gerų medikų. Jie padarė tikrai viską, ką galėjo. Kėvalas vėliau pats pasakė, kad tai, kaip viskas baigėsi, yra stebuklas”, – pasakojo M.Veselis.

Jis su žmona yra dėkingi Vaikų ligų klinikos vadovui doc.dr. Rimantui Kėvalui, Neurochirurgijos klinikos Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovui Algimantui Matukevičiui. „Ir visam mums padėjusiam Klinikų personalui, ir žmonėms Varėnoje, kurie mus priėmė. Ir visiems žmonėms, kurie už mus meldėsi. Matukevičius nusipelnė visų mamų simpatijų. Mes pačios matom, kaip jis visus vaikus ant rankų nešioja iš tvarstomojo ir kaip jis jais rūpinasi”, – kalbėjo K.Veselienė.

Pasikeitė požiūris

Po nelaimės pasikeitė M.Veselio požiūris į daug ką. Įsitikino, kad gyvenimas yra labai trapus. „Tai gali nutikti kiekvienam. Anksčiau nesusimąstydavau apie tokius dalykus. Žinai, žmogus, kol negauni į galvą, tol negalvoji”, – teigė vyras. Sunkiausia jo paties patirta trauma – lūžęs kelio sąnarys.

Gabrielė buvo sužalota sausio 5 dieną, kai su mama, seserimi ir močiute važiavo iš Druskininkų vandens pramogų parko. Buvusios M.Veselio žmonos Kristinos vairuojamas automobilis atsitrenkė į šalikelėje stovėjusį krovininį automobilį.

Vairuotoja ir greta sėdėjusi jos mama atsipirko sumušimais ir išgąsčiu, nes išsiskleidė oro pagalvės. Gale sėdėjusi jaunesnioji dukra Patricija patyrė galvos traumą, tačiau Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje susiuvus žaizdą mergaitė buvo išleista namo.

„Aš jaučiuosi puikiai. Gabrielei geriau, ir man geriau”, – vakar teigė K.Veselienė. Kol Gabrielė buvo prijungta prie vamzdelių ir buvo ištikta komos, Patricijai buvo aiškinama, kad sesuo yra komoje, kad ji miega ir kad tai – vienintelis būdas jai pasveikti.

„Vieną vakarą, kai buvau su Patricija, girdėjau, kai jinai užsidariusi kambaryje pasiėmė žaislų ir kalbėjo: „Dieve, kodėl iš manęs atėmei sesę?” Patricija vienu metu nežinojo, ką ir galvoti. Aplinkui buvo tokia sumaištis. Bet po to ji suprato, kad sesė nėra mirusi, kaip iš pradžių jai pasirodė. Bet apie tą avariją ji kalba drąsiai”, – pasakojo M.Veselis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.