Afrikiečiai Lietuvoje nori išskirtinių sąlygų

Lietuvos pagalba Maltai virsta skandalu. Vyriausybės nutarimu į mūsų šalį prieš savaitę atvežti prieglobsčio prašytojai nepatenkinti gyvenimu čia ir kreipėsi pagalbos į Raudonąjį Kryžių.

Į Lietuvą iš Maltos vos prieš savaitę atvežti afrikiečiai prieglobsčio prašytojai jau nusprendė, kad mūsų šalyje jiems blogai: svetimšalių netenkina gyvenimo sąlygos Pabradėje esančiame Užsieniečių registracijos centre (URC), Lietuvoje labai šalta ir t. t. Dvi šeimos (po 3 asmenis) iš Etiopijos ir Eritrėjos į Lietuvą už mūsų pinigus buvo atskraidintos sausio 31-osios naktį, o vasario 1 dieną atvykėliai su skundais jau kreipėsi į Raudonąjį Kryžių.

Pavadino gandais

Vyriausybė jau pernai nusprendė suteikti simbolinę paramą nuo pabėgėlių dūstančiai mažytei Maltai ir priimti 6 afrikiečius. Migracijos departamento atstovai Maltoje atrinko dvi jaunas šeimas. Vos atvykusios jos ėmė reikalauti išskirtinių sąlygų.

Migracijos departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas vakar bandė LŽ įtikinti, kad atvykėliai nereiškia jokio nepasitenkinimo: „Jokio oficialaus skundo ant mano stalo nėra. O gandų negaliu komentuoti.”

Ne to tikėjosi

Tačiau pareigūnas prisipažino, kad šiuo metu svarstoma, kur iš URC perkelti šiuos afrikiečius. „Teisėtai į Lietuvą atvykę prieglobsčio prašytojai turi teisę rinktis, kur gyventi. Raudonasis Kryžius sutinka jiems laikinai suteikti būstą. Šią savaitę tikimės tai išspręsti”, – sakė Vidickas. Tačiau jis nepaaiškino, kodėl apskritai reikia šiems atvykėliams ieškoti kitos pastogės.

Tačiau Raudonojo Kryžiaus Pabėgėlių reikalų skyriaus vedėja Aistė Gerikaitė buvo daug atviresnė: „Jiems buvo prižadėtos kitokios sąlygos, jie ne to tikėjosi. Jie išvardijo daug savo nepasitenkinimo priežasčių. Jie nusivylę. Be to, jiems nebuvo suteikta tiksli informacija apie mūsų klimatą. Trijų savaičių vaikas jau peršalęs guli ligoninėje Santariškėse.”

Dar niekas neaišku

Į klausimą, ar afrikiečiai pageidauja tik išsikraustyti iš URC į komfortiškesnį būstą, ar jie nori išvis išvykti iš Lietuvos, Gerikaitė aiškiai neatsakė: „Ką jie Lietuvoje matė? Pabradę, pusnis ir spygliuotos vielos tvoras. Jiems dar stresas.”

Pabėgėlių reikalų skyriaus vadovė nebuvo optimistiškai nusiteikusi ir dėl būsto, kurį, pasak Vidicko, afrikiečiams suteiks Raudonasis Kryžius: „Šitas klausimas dar kybo. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje. Nelabai žinome, ką daryti. Jei jų neperkels į Ruklą (ten esančiame Pabėgėlių priėmimo centre apgyvendinami laikiną teritorinį prieglobstį gavę asmenys – red.), ieškosime, kur juos iškelti. Gal į „Carito” Vaiko ir mamos namus ar pan. Dar niekas nenuspręsta.”

Žiemos Pabradėje

Raudonajam Kryžiui atstovaujantis advokatas Laurynas Biekša, pastaruoju metu bendraujantis su afrikiečiais, LŽ paklaustas, ar tikrai tie žmonės jau nori išvykti iš Lietuvos, atsakė: „Kol nėra oficialaus pareiškimo, negaliu teigti. Gal iš nusivylimo taip pasakė…”

Advokato teigimu, šie pabėgėliai ne patys atsibastė į Lietuvą, atvykti pasiūlė mūsų šalis, todėl čia jie tikėjosi išskirtinių sąlygų. Biekšos manymu, ne klimatas (nors atvykėliai pirmą kartą pamatė sniegą), o gyvenimo sąlygos yra pagrindinė problema. „Lietuvai šis asmenų perkėlimas – pirmasis. Nebuvo viskas iki galo apgalvota. Reikėjo geriau pasiruošti”, – sakė Raudonojo Kryžiaus advokatas.

Jo manymu, šiems afrikiečiams teks žiemoti Pabradėje: „Neaišku, ar Raudonasis Kryžius ras jiems būstą. Tikėtina, kad jie liks URC, kaip ir kiti prieglobsčio prašytojai.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Afrikiečiai Lietuvoje nori išskirtinių sąlygų"

  1. Ieva

    Va va… prasideda…..afrikieciai… tas anas ir t.t.
    Manyciau jog jiems butu geriausia grizti ten is kur atvyko…. taip butu ir mums geriau ir jiems patiems.
    Kad senas bobutes afrikietes gabentu i LT – nieko pries, nors prasiplestu akiratis i gyvenimo gala, ir maziau zalos LT butu… 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.