Dauguma rūkalių nežino apie riziką apakti

Paaugliai žino, kad rūkymas gali sukelti plaučių vėžį ir širdies ligas, tačiau nesuvokia, kad jo pasekme gali tapti ir aklumas, praneša medikai.
Gydytojai mano, kad dėl rūkymo degeneruoja geltonoji dėmė, esanti akies tinklainėje. Pasak jų, šis reiškinys yra pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių regėjimo praradimo priežastis.
„Didžioji dauguma, virš 90 procentų, jaunų žmonių net neįtarė to”, – teigė akių ligų gydytojas Saimonas Kelis (Simon Kelly), dirbantis Boltono ligoninėje, Anglijoje. „Dauguma suaugusiųjų taip pat nežinojo apie tai”, – pridūrė jis.
S. Kelis ir jo tyrimų grupė mano, kad rizika apakti labiau paskatins mesti rūkyti. Žurnale „The British Journal of Ophthalmology” paskelbtame tyrime dalyvavo 260 paauglių, kurių buvo teirautasi, ar jie žino apie rūkymo daromą žalą. Jie taip pat buvo paprašyti įvertinti savo baimės susirgti dėl rūkymo lygį.
Apie 30 procentų respondentų, kurių amžius nuo 16 iki 18 metų, žinojo, kad rūkymas sukelia širdies ligas, tačiau tik penki procentai rūkymą nurodė kaip aklumo priežastį.
S. Kelis teigė, kad dauguma paauglių buvo šokiruoti ir išgąsdinti ryšio tarp rūkymo ir regėjimo praradimo.
Tyrinėtojai mano, kad yra pakankamai įrodymų, patvirtinančių ryšį tarp rūkymo ir geltonosios dėmės degeneracijos, kad ant cigarečių pakelių būtų galima talpinti perspėjimą apie tai. Tokie užrašai jau atsirado Australijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.