„Kino pavasaryje ‘07” – dokumentinio kino šedevrai

Kovo 22-ąją startuosiančio festivalio „Kino pavasaris’07” žiūrovai turės unikalią galimybę pamatyti garsiausius, populiariausius ir įdomiausius 2006-ųjų kino sezono dokumentinius filmus.
Globalinis klimato atšilimas, filmų reitingavimas puritoniškoje Amerikoje, savižudybėmis garsėjantis tiltas, gyvūnų kova už būvį baltojoje Arktikoje, garbaus filosofo požiūris į kino klasikos lobynus, melancholiška ekskursija į labiausiai lankomas įžymybių kapines ir nematomas paprastų žmonių gyvenimas pasaulio megapoliuose. Štai tokios temos vyraus programoje „Aktuali dokumentika”, kuri pasiūlys net 10 labai skirtingų filmų iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Ispanijos, Austrijos ir JAV.
„Labai džiaugiamės, kad pavyko surinkti pačius svarbiausius ir informatyviausius dokumentinius filmus, kurie išprovokavo daugiausiai diskusijų ir sulaukė geriausių įvertinimų, – sakė „Kino pavasario” programos sudarytojas Edvinas Pukšta. – Nuoširdžiai tikime, kad po kiekvieno dokumentikos seanso žiūrovai išeis iš salės bent šiek tiek pasikeitę, susimąstę ir praplėtę savo akiratį”.
Programos „Aktuali dokumentika” vinimi laikomas „Oskaro” premijai nominuotas kūrinys „Nepatogi tiesa”. Šioje juostoje buvęs kandidatas į JAV prezidento postą Alas Gore’as suteiks daug naudingos ir šiurpinančios informacijos apie globalinį klimato atšilimą ir galimas siaubingas pasėkmes. Režisieriaus Daviso Guggenheimo ir buvusio viceprezidento Alo Gore’o nuopelnus įrodo pasiekti rezultatai. Čikagos, Dalaso, Los Andželo, San Francisko, Vašingtono, Floridos ir daugelis kitų kino kritikų asociacijų šį kūrinį išrinko geriausiu 2006-ųjų dokumentiniu filmu.
Kitas kandidatas į prezidentus, tik šį kartą Slovėnijos – Slavojus Žižekas. Garsus psichoanalitikas ir filosofas 2,5 valandos beveik be pertraukos pliurpia apie elitinių režisierių filmus juostoje „Iškrypėlio paskaita apie kiną”. Vis dėlto, jo filosofiniai postringavimai yra tokie intriguojantys, kad nekyla net menkiausias noras žvilgtelti į laikrodį.
Trejų dalių dokumentiniame filme S.Žižekas beveik be pertraukų kalba, mėgina atkurti garsiausias pasaulinio kino scenas, net lankosi originaliose filmavimo vietose, nešykšti išradingų metaforų, sugeba išprovokuoti juoką ir plačiai analizuoja, ką savo kūriniais norėjo pasakyti populiarūs ir žiūrovų gerbiami režisieriai.
„Baltoji planeta” – neapsakomo grožio filmas visai šeimai ir vaikams. Jį „Kino pavasario” rengėjai rekomenduoja žiūrovams, kuriems patiko „Mikropasaulis”, „Migruojantys paukščiai” ir „Imperatoriaus kelionė”. Filmas efektingai užfiksuoja visų keturių metų laikų pasikeitimą ir dramatišką oro sąlygų įtaką Šiaurės Arktikoje gyvenantiems gyvūnams.
„Kino pavasaris ‘07” – jau kovo 22 – balandžio 5 dienomis kino centre „Coca – Cola Plaza Vingis”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.