Pretendentui duota laiko pamąstyti

Vasario viduryje iš už Atlanto grįžęs šalies vadovas tikisi rasti naują saugumo tarnybos vadovą

Nepaisant net kelių potencialių kandidatų į Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinius direktorius atsisakymo užimti šias pareigas, Prezidentui Valdui Adamkui vis dėlto sužibo viltis rasti naują saugumo tarnybos šefą dar šį mėnesį. Vienas galimas pretendentas į VSD vadovus šiuo metu svarsto Prezidento dar prieš kelias savaites pateiktą pasiūlymą užimti šį postą. Kol kas neaišku, kas yra tas kandidatas ir ar jis teigiamai atsakys į šį pasiūlymą.

Keli iškart atsisakė

Sausio vidury V.Adamkus „Kauno dienai” yra sakęs, kad bent keturi galimi kandidatai iškart atsisakė užimti VSD vadovo postą, vos Prezidentas pasiūlė jiems tokią galimybę. „Kompetentingi žmonės, kuriuos norėčiau matyti tame poste, yra man pasakę maždaug taip: „Su visa pagarba Jums, Prezidente, aš nenoriu to darbo imtis.” Toje sumaištyje ir kontroversinėje situacijoje, kurioje atsidūrė mūsų nacionalinio saugumo įstaiga, niekas nenori prisiimti atsakomybės už vadovavimą jai”, – apgailestaudamas kalbėjo valstybės vadovas.

Prezidentas užsiminė kandidatų ieškąs tarp įvairių specialiųjų tarnybų darbuotojų. Valstybės vadovas tvirtino kalbinęs ir kai kuriuos diplomatus. V.Adamkus tvirtino ieškąs politiškai neangažuoto, neįsipareigojusio jokioms grupuotėms pareigūno, išmanančio nacionalinio saugumo reikalus. Pasak Prezidento, naujasis VSD vadovas tikrai nebus iš politikų, Prezidentūros ar VSD darbuotojų.

Sausio antroje pusėje V.Adamkus išvyko kasmetinių atostogų į Meksikos Ikstapos kurortą. Šiomis dienomis jis iš Meksikos vyks į Jungtines Amerikos Valstijas, kur pradės oficialų vizitą. Jo metu numatytas ir susitikimas su JAV prezidentu Džordžu Bušu.

Nepaneigė neoficialios informacijos

Neoficialiomis žiniomis, prieš išvykdamas į Meksiką Lietuvos vadovas įkalbėjo vieną iš galimų kandidatų į VSD generalinius direktorius bent pasvarstyti galimybę užimti šį postą, iškart neatmetant šio pasiūlymo.

Prezidento patarėjas Lauras Bielinis „Kauno dienai” nepaneigė šios informacijos. Nors jis tvirtino, kad Prezidentas „ne visada praneša”, su kuo yra kalbėjęs apie galimybę užimti VSD vadovo pareigas, tačiau neatmetė galimybės, kad „yra kai kam pasiūlęs pamąstyti apie tai”.

„Tikrai žinau, kad kai kurie prieš tai kalbinti kandidatai iškart atsisakė Prezidento pasiūlymo, nes, kaip ir sakė pats valstybės vadovas, nelabai kas nori eiti į tas politiškai jautrias pareigas”, – sakė L.Bielinis.

Jis tikino nežinąs potencialaus kandidato, kuris kol kas svarsto Prezidento siūlymą.

V.Adamkus į Lietuvą grįš vasario 14 dieną. L.Bielinis patvirtino, kad greičiausiai iškart po Vasario 16-osios švenčių Prezidentas dar aktyviau imsis naujo VSD vadovo paskyrimo klausimo. Jo sprendimas priklausys ir nuo to, ar kandidatas, kuriam pasiūlyta užimti šias pareigas, sutiks tai padaryti.

Parinktą kandidatūrą V.Adamkus turės teikti Seimui tvirtinti. Parlamentarai į eilinę pavasario sesiją susirinks kovo 10-ąją arba keliomis dienomis anksčiau surengs neeilinę sesiją.

Paviešinimo darbai sekasi sunkiai

Tačiau kol kas gana sunkai sekasi atlikti darbus, susijusius su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto VSD veiklos tyrimo medžiagos paviešinimu. Šio tyrimo išvados paskatino VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus sprendimą atsistatydinti. A.Pocius laikinai vadovauja departamentui, iki bus rastas naujas vadovas.

Seimo valdyba ir NSGK dar sausio viduryje nutarė paviešinti dalį apie VSD surinktos medžiagos. Tačiau realūs procesai pradėti tik prieš kelias dienas.

Anot NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus, viešinimo procesą stabdo techninės kliūtys. „Sunkumų sukėlė VSD patalpose daryti liudytojų apklausų garso įrašai. Kai buvo perkelti į kompiuterį šifruoti, pablogėjo jų kokybė, todėl anksčiau Seimo nariams pateiktose stenogramose atsirado daug praleistų žodžių, sakinių”, – teigė A.Matulevičius.

Procesą lėtina ir tai, kad vos dvi Seimo kanceliarijos stenogramų grupės, rengiančios medžiagą, darbuotojos turi leidimus dirbti su slapta informacija. Šiuo metu iš 22 medžiagos tomų jos yra sutikrinusios vos 5.

„Kai tik stenogramos bus sutvarkytos, speciali ekspertų grupė ir su mūsų komiteto darbuotojais peržiūrės visą medžiagą ir atrinks, ką galima skelbti, o ko – ne. Šis darbas jau ilgai neturėtų trukti”, – svarstė A.Matulevičius.

Po to galutinį sprendimą dėl medžiagos viešinimo priims Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas.

Tikimasi, kad visa tai bus atlikta iki Seimo pavasario sesijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.