Paukščių gripo vakcina – kol kas tik mokslinių tyrimų objektas

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad pastaruoju metu Panevėžio rajone išplatintas reklaminis skelbimas „Nemokami skiepai nuo gripo ir paukščių gripo” yra klaidinantis, nes šiuo metu Lietuvoje ir pasaulyje paukščių gripo vakcina dar neregistruota. Kol kas vyksta tik šios vakcinos klinikiniai tyrimai.

Toks klinikinis tyrimas šiuo metu atliekamas Panevėžio ligoninėje bei Respublikinėje tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinėje ligoninėje. Ši vakcina kol kas naudojama tik moksliniam tyrimui, kurio tikslas yra ne paskiepyti nuo paukščių gripo, bet nustatyti tiriamosios vakcinos saugumą.

Minėtas skelbimas paviešintas nusižengiant teisės aktų reikalavimams, kadangi jam nebuvo gautas Lietuvos bioetikos komiteto pritarimas.

Tyrimo vykdytojai įpareigoti sustabdyti klaidinančio skelbimo platinimą ir nutraukti asmenų įtraukimą į tyrimą Panevėžio ligoninėje.

Šią savaitę Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba priims sprendimą dėl geros klinikinės praktikos inspekcijos atlikimo Panevėžio ligoninėje ir išnagrinėjusi jos išvadas priims sprendimą dėl tolesnio tyrimo vykdymo.

Lietuvoje vakcinų ir kitų vaistinių preparatų mokslinius tyrimus galima atlikti tik gavus Valstybinės vaistų kontrolės ir Lietuvos bioetikos komiteto leidimus. 2006 m. buvo išduoti 97 tokie leidimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.