Piešiama Senamiesčio atgaivinimo vizija

Kauniečiai žada pasinaudoti kitų Europos šalių patirtimi

Prieš dvejus metus prasidėjusio tarptautinio projekto SURCH dalyviai vakar lankėsi Kaune. Svečius domino dabartinė Senamiesčio būklė ir rengiami istorinės miesto dalies atgaivinimo planai. Tarptautiniame projekte kartu su kauniečiais dalyvauja Maltos, Graikijos, Airijos ir Kipro miestų atstovai.

Padėtis nesikeičia

„Projekto dalyviams rodome ne tik išpuoselėtus Senamiesčio pastatus, bet ir apleistus statinius. Užvakar atvykę Airijos atstovai apžiūrėjo Hansa sandėlius ir kitus apleistus pastatus. Panašių vaizdų esame matę Maltos ir Kipro miestų senamiesčiuose. Šio susitikimo tikslas – pasidalyti patirtimi, kaip geriau atgaivinti senamiesčius”, – tikino Miesto plėtros departamento Povilas Kuprys.

Prieš kiekvienus rinkimus įvairių partijų politikai deklaruoja išskirtinį dėmesį Senamiesčiui, tačiau kadencijų pabaigoje paaiškėja, kad pažadai neįgyvendinti. „Senamiestis yra apverktinos būklės. Galime pasidžiaugti nebent pavienėmis privačiomis iniciatyvomis”, – sakė P.Kuprys.

Pastebėjo teigiamų pavyzdžių

Vakar tarptautinio projekto dalyviai apsilankė vieno Kauno verslininko iniciatyva suremontuotoje Senamiesčio klinikoje, susitiko su Jėzuitų gimnazijos vadovais. Svečias iš Airijos gyrė Senamiestyje rekonstruojamo viešbučio savininkų iniciatyvą išsaugoti autentiškas pastato detales. Tarptautinio projekto dalyviams taip pat buvo pristatytas Kauno pilies atkūrimo projektas.

„Turite įspūdingą Senamiestį, nors kai kurie pastatai ir apleisti. Apžiūrėjome restauruojamą viešbutį. Tai puikus pavyzdys, kaip senųjų pastatų restauracijai galima rasti lėšų. Tuo turėtų rūpintis ir Savivaldybė”, – teigė svečias iš Airijos, Korko miesto savivaldybės atstovas Patrikas Ledvidžas.

Apžiūrėjo ir apleistus statinius

Pasak Plėtros programų valdymo skyriaus specialistės Jovitos Tirvienės, svečiams parodyti ir apleisti Senamiesčio statiniai: buvusi žydų ligoninė ir kt.

„Tenka pripažinti, kad sugrąžinus savininkams pastatus, nemaža dalis jų stūkso apleisti. Dėl žydų statinio iki šiol vyksta kova tarp pretendentų. Tai bene pagrindinės priežastys, kodėl Senamiestis tampa apmirusia teritorija”, – sakė J.Tirvienė.

Seminaro dalyvių teigimu, į Senamiesčio puoselėjimą turi būti įtraukta ir visuomenė. „Ir kitų šalių miestai gaivindami senamiesčius susidūrė su panašiomis problemomis. Jų patirtis, net ir neigiama, mums tikrai pravers. Ypač daug panašumų mus sieja su Airija. Dabartinis Kauno senamiestis kelia prieštaringų minčių. Vilniaus gatvėje tarsi viskas ir gražu, tačiau tik pasuki Palangos gatvės link ir pamatai apleistus pastatus, statytus 17-18 amžiuje”, – teigė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis.

Jo nuomone, Senamiesčio atgimimas bene labiausiai priklauso nuo pačių namų savininkų. „Daug kas nori įsigyti, susigrąžinti Senamiestyje esančius pastatus. Tačiau nedaug kas pagalvoja, kad į juos teks investuoti didžiules sumas, parengti ir suderinti projektus. Dėl to kai kurie statiniai ir stūkso apleisti”, – sakė vedėjas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.