Už pasikėsinimą nužudyti – 250 tūkst. litų kompensacija

Apeliacine tvarka išnagrinėjęs bylą, kurioje keturi vyrai nuteisti už pasikėsinimą nužudyti uostamiesčio verslininką Igorį Udovickį, teismas padidino neturtinę žalą nukentėjusiajam ir sušvelnino bausmę vienam iš nuteistųjų.

Lietuvos apeliacinis teismas I. Udovickiui priteisė 250 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Teismo nuomone, būtina atsižvelgti, kaip patirti sužalojimai paveiks verslininko sveikatą ateityje ir ar pasekmes pavyks iki galo pašalinti.

Teismas akcentavo, jog dabartinė sunki nuteistųjų materialinė būklė neturi būti pagrindinis žalos dydį apsprendžiantis kriterijus, nes ateityje šie asmenys galės dirbti ir ją atlyginti.

Pažymėta, jog I. Udovickio apeliaciniame skunde prašyta 10 mln. litų suma neatitinka šalies ekonominės situacijos, o taip pat prieštarauja teisingumo ir protingumo kriterijams.

Apeliacine tvarka išnagrinėjus bylą buvo sušvelninta bausmė į verslininką šovusiam Igoriui Pancernui (gim. 1969 m.). Jam teismas skyrė galutinę 11,5 metų laisvės atėmimo bausmę vietoj 12,5 metų laisvės atėmimo.

Teismas pažymėjo I. Pancerno atsakomybę lengvinančias aplinkybes – pripažinta, kad nuteistasis savo parodymais padėjo atskleisti nusikalstamas veikas ir jas padariusius asmenis.

Teismas atmetė Dainiaus Jankaus (gim. 1980 m.) argumentus, jog pirmosios instancijos teismas jo atžvilgiu priėmė nepakankamais ir abejotinais įrodymais pagrįstą nuosprendį, ir paliko jam 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

I. Pancernas, D. Jankus, Igoris Belogubovas (gim. 1980 m.) ir Aleksandras Minakovas (gim. 1978 m.) nuosprendžio dėl 2003-iųjų gegužę įvykdyto pasikėsinimo į verslininko gyvybę sulaukė pernai rugpjūčio rugpjūtį.

Nusikaltimo iniciatoriumi vadintam D. Jankui Klaipėdos apygardos teismas skyrė 14 metų laisvės atėmimo ir nusprendė konfiskuoti 14 tūkst. litų turto. Į verslininką šovęs I. Pancernas nuteistas kalėti 12,5 metų, konfiskuota 5 tūkst. litų turto. A. Minakovui skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Vienintelis nuosprendžio neapskundęs I. Belogubovas buvo nuteistas kalėti 6 metus su 1 tūkst. litų turto konfiskavimu.

Nuteistiesiems pirmojoje instancijoje taip pat buvo priteista solidariai sumokėti nukentėjusiam 80 tūkst. litų neturtinės žalos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.