Pirmosios rinkimų vajaus aukos

Sprendimas aktualus penkiems kandidatams

Šį pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija priėmė sprendimą išbraukti iš partijų kandidatų sąrašų asmenis, kurie, vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu, netinkamai deklaravo savo gyvenamąją vietą. Remiantis šiuo įstatymu, savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, savo gyvenamąją vietą deklaravęs tos savivaldybės teritorijoje, į kurios tarybą balotiruojasi, ne vėliau kaip iki pareiškinių dokumentų pateikimo apygardos rinkimų komisijai dienos.

Vyriausioji rinkimų komisija iš partijų kandidatų į šalies savivaldybių tarybas sąrašų išbraukė iš viso 213 žmonių. Balotiruotis į Alytaus miesto savivaldybės tarybą prarado teisę gyvenamosios vietos niekur nedeklaravęs socialliberalų kandidatas Kęstutis Dambrauskas ir liberalų kandidatas Vytautas Zubras, Alytuje gyvenamąją vietą deklaravęs per vėlai.

Į Alytaus rajono savivaldybės tarybą nebegali kandidatuoti socialliberalų atstovas Viktoras Buča, gyvenamąją vietą deklaravęs Vilniuje, socialdemokratų kandidatas Vincas Gudukas, rajone per vėlai deklaravęs gyvenamąją vietą, ir liberalcentristų kandidatas Audrius Smaidžiūnas, gyvenamąją vietą deklaravęs Alytuje.

Vadovaujantis Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymu, sąraše kandidatų į savivaldybės tarybos narius gali būti ne mažiau kaip 10 ir du kartus daugiau kaip toje apygardoje nustatytas mandatų skaičius.

Sąraše – mažiau kaip 10 kandidatų

Liberalcentristams kilo pavojus balotiruotis į Alytaus rajono savivaldybės tarybą, nes jie pateikė tik 10-ies kandidatų sąrašą. Remiantis minėtu įstatymu, liberalcentristai jau negali siekti šios tarybos mandatų.

Tačiau, kaip sakė liberalcentristų rajono skyriaus pirmininkas Sigitas Kvedaras, jie Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą dėl A.Smaidžiūno išbraukimo iš kandidatų sąrašų apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui. Šis sprendimą turi priimti skubos tvarka – per tris dienas.

„Manau, kad Vyriausioji rinkimų komisija per daug formaliai įvertino mūsų kandidato gyvenamąją vietą. Jis šią iš tiesų yra deklaravęs Alytuje, bet apie 10 metų gyvena Nemunaičio seniūnijoje Einorų kaime. Teismui pateikti iš seniūnijos gauti dokumentai apie Audriaus Smaidžiūno gyvenamąją vietą ir ūkį Einoruose”, – tvirtino S.Kvedaras, įrašytas pirmuoju liberalcentristų kandidatų sąraše į rajono tarybą.

A.Smaidžiūnas šiame sąraše buvo aštuntas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.