Studentai laukia permainų

Diskusijų sūkuryje dėl aukštojo mokslo reformos akademinis jaunimas nenori likti nuošalyje

Studentų lyderių klausėme, ar juos tenkina studijų kokybė, ar turi keistis veidai universitetų vadovybėje, ar aukštasis mokslas turėtų būti mokamas visiems.

Reikia ne vienų metų

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Jonas Okunis vadovybės kaitą aukštosiose mokyklose vertina kaip labai teigiamą reiškinį. „Ta banga vilnija per visus šalies universitetus. Manau, „seno kirpimo” žmonėms, kuriems atrodo, kad tik jiems yra skirta valdyti. Tačiau mes turime daug jaunų gabių mokslininkų, kuriems dažnai durys į universitetus užtrenkiamos. O paskui kažkodėl stebimasi, kodėl jie išvyksta į užsienį”, – komentavo J.Okunis.

Studentų taip pat netenkina studijų kokybė. LSS prezidento teigimu, daug esminių dalykų aukštosiose mokyklose yra pasenę: literatūra, taikomi mokymo metodai, skaityklos, kompiuterinė įranga, bendrabučiai ir t.t. LSS kartu su bendrove „Apklausos.LT” atliko tyrimą, kuris, pasak J.Okunio, parodė, jog daugiau nei pusei studentų priimtina mokėti už mokslą, kad gautų kokybiškesnę paslaugą. Tačiau kol kas nėra garantijų, kad įteisinus mokamą mokslą visiems studentams pasikeis studijų kokybė. J.Okunio nuomone, konservatyviai aukštojo mokslo sistemai išgyvendinti reikia ne vienų metų.

„Jau gerai ir tai, kad akademinė bendruomenė pripažino, jog turi bėdų”, – sakė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas.

Jaučia pokyčius

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Studentų atstovybės (SA) prezidentas Mantas Simanavičius mano, kad daugelyje valstybinių universitetų studentai nėra patenkinti studijų kokybe: per mažai dėstytojų iš užsienio, trūksta modernių auditorijų bei šiuolaikinių mokymo priemonių, vis dar yra tokių dėstytojų, kurie, užuot bendravę su studentais, ieškoję patrauklesnių žinių perteikimo formų, viso labo perskaito savo užrašus.

M.Simanavičius sako, kad pasikeitus VDU vadovybei jau pasijuto pirmieji teigiami pokyčiai. Pasibaigus rudens sesijai, studentams buvo pateiktos anketos, kuriose jie buvo paprašyti įvertinti dėstytojų darbą. Studentų lyderis tikisi, kad universiteto vadovybė atsižvelgs į studentų nuomonę. Tiesa, preliminarūs apklausų rezultatai, M.Simanavičiaus žiniomis, gali būti paskelbti tik mokslo metų pabaigoje. Studentai apie apklausų rezultatus, ko gero, bus supažindinti tik bendrais bruožais, kad dėstytojai nebūtų sumenkinami studentų akyse.

VDU SA vadovas sako, kad jo aukštoji mokykla yra gana jauna ir bene vienintelė iš kitų valstybinių universitetų galinti pasigirti gan dideliu skaičiumi 30-40 metų amžiaus dėstytojų.

Pasikeitus rektoriui, VDU taip pat buvo patobulinta apmokėjimo sistema už įsiskolinimus, planuojama mažinti privalomųjų ir didinti pasirenkamųjų dalykų skaičių. Didžiausi pasikeitimai, M.Simanavičiaus žiniomis, turėtų pasijusti kitais mokslo metais.

Aukštojo mokslo reformoje VDU SA prezidentui labiausiai nerimą kelia mokestis už mokslą visiems studentams – jis pasisako už dabar galiojančią tvarką, kai geriausiai besimokantiems mokslas nemokamas.

Būsimieji medikai nebruzda

Kauno medicinos universiteto (KMU) studentų atstovybės prezidentas Rokas Jurkonis įsitikinęs, kad dabartinė studijų kokybė gerėja, nors pripažįsta, kad jų mokymosi sritis yra siaura, naujausios technologijos būsimuosius medikus pasiekia ne taip greitai. Be to, dar yra vienas kitas dėstytojas, kuris skaito senuosius užrašus, mažai naudoja vaizdinių priemonių. Universiteto auditorijos, pasak R.Jurkonio, pamažu atnaujinamos.

„Neturėtume kuo skųstis, mūsų studijos yra gana specifinės. Pavyzdžiui, kad galėtume šiuolaikiškai mokytis fiziologijos, reiktų atnaujinti visą turimą bazę. Tam reikia daug pinigų, todėl pas mus mokomasi tokiais pat metodais, kaip ir prieš 5 metus”, – aiškino studentų lyderis.

KMU studentai neturi ketinimų versti universiteto valdžią. „Nauji vėjai visada yra gerai. Tik neaišku, kaip būtų mūsų universitete. Esama valdžia mes patenkinti”, – sakė R.Jurkonis.

Ar mokslas visiems studentams turėtų būti mokamas, KMU SA vadovas negali atsakyti, kol neapklausti patys studentai. R.Jurkonio asmenine nuomone, kol nesukurta paskolų teikimo ir grąžinimo sistema, kalbos apie mokestį už mokslą negali būti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.