Laukia bumerangas iš Temidės rankų

Teismui perduota viena rezonansinių praėjusios vasaros bylų, pasiglemžusi iš abitūros egzaminų maratono vieną dvyliktoką

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl „Aušros” gimnazijos pernykštės laidos dvyliktoko suluošinimo per pačius abitūros egzaminus.

Šiuo nusikaltimu kaltinamam metais už auką vyresniam jau du kartus teistam garliaviškiui Tadui Karanauskui gresia laisvės atėmimas iki 12-os metų. Labai sunkiu nusikaltimu kaltinamas 21-erių metų teisiamasis nuosprendžio laukia suimtas.

Gyvybė prilyginta žoliapjovei

Apie pernai birželio pradžioje T.Karanausko su bendru surengtą klastingą išpuolį plačiai rašyta „Kauno dienoje”. Tragiškos jo pasekmės turėjo nemažą atgarsį visuomenėje.

Priminsime, abiturientas tapo nusikaltimo, surengto iš savanaudiškų paskatų, auka per kelių dienų pertrauką tarp egzaminų. Jau buvo išlaikyti 3 iš 4 pasirinktų egzaminų: tebuvo likęs paskutinis.

Norėdamas prasiblaškyti, 19-metis pasisiūlė pavaduoti Kalniečių butų ūkio tarnyboje dirbusią tetą. Tokiomis aplinkybėmis per šį vieno populiaraus rusiško filmo siužetą primenantį nusikaltimą tą vidurdienį buvo užpulta ne teta, turėjusi pjauti žoliapjove žolę prie vieno S.Žukausko gatvės daugiabučio, bet jai pagalbą pasiūlęs sūnėnas.

Nusikaltėlis aukos gyvybę prilygino žoliapjovei, kuri buvo pagrindiniu šio išpuolio tikslu. Abituriento teta ne per seniausiai ją buvo įsigijusi už 1,5 tūkst. litų. Nustatyta, kad po pagrobimo ji parduota už 3 kartus mažesnę sumą.

Vienu smūgiu sudaužyti ateities planai

Dėl šio grobio abiturientas patykotas nuošalesnėje vietoje. Jam iš pasalų smogta masyvia medžio šaka. Pasekmės buvo baisios: 19-metis, kuriam konstatuoti kaukolės skliauto ir pamato lūžis bei kraujo išsiliejimas į smegenis, atsidūrė ant Kauno medicinos universiteto klinikų operacinės stalo. Laimė, neurochirurgams operacija pavyko.

Mokyklos baigimo atestatą sužalotasis pernai gavo. Tačiau jame pažymio už egzaminą, kurio išvakarėse 19-metis buvo sužalotas, nebuvo. Vietoj jo buvo užrašas: „Atleistas”. Dideliam gimnazijos pedagogų apgailestavimui pernai šis abiturientas, apibūdintas kaip labai stropus ir sąžiningas jaunuolis, į jokią aukštąją mokyklą nestojo, nors prieš patirtą sužalojimą tokių planų turėjo.

Teigiama, kad jis ketina taip ir nelaikytą pernykštį egzaminą šiemet perlaikyti. Galbūt mėgins grįžti prie savo ankstesnių planų įstoti į aukštąją mokyklą, nors neslepia, kad patirtos traumos padarinius jaučia iki šiol: negali ilgai dirbti kompiuteriu, nepakelia didesnio krūvio skaitant ir pan.

Operatyvininkus lydėjo sėkmė

Kad šis nusikaltimas buvo atskleistas – didelė Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnų sėkmė. Turint galvoje, kad pats sužalotasis ne kažin ką galėjo padėti tyrimui. Jau nuo pat pradžių gana aktyvų vaidmenį tiriant šio išpuolio aplinkybes suvaidino visuomenė. Greitoji medicinos pagalba sąmonę beprarandančiam nukentėjusiajam iškviesta liudytojos, pro savo buto langą mačiusios šio įvykio kulminaciją, iniciatyva.

Teigiama, kad nusikaltėlis demaskuotas operatyvinėmis priemonėmis.

Pirmiausiai, nepraėjus nė dviem savaitėm po išpuolio, rasta pagrobta žoliapjovė. Ją Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai parsivežė iš Ukmergės, atlikę kratą įtariamojo šiuo nusikaltimu dėdės namuose.

Tačiau paties įtariamojo paieška užsitęsė apie pusantro mėnesio: kiek pareigūnai paryčiais besibeldė į jo buto Garliavos Vytauto gatvės daugiaaukštyje duris, jų niekas neatidarydavo. Galiausiai, padedant „Sodros” darbuotojams besislapstantį T.Karanauską pavyko pergudrauti. Nustačius jo darbovietę, įtariamasis liepos pabaigoje sulaikytas viename iš sandėlių, kurių šiandien apstu buvusio Aleksoto mėsos kombinato teritorijoje. Teigiama, kad šis sulaikymas sukėlė didelę bendradarbių nuostabą: UAB „Arnelita” teisėsaugininkams pateikė teigiamą darbininko T.Karanausko charakteristiką.

Trečias kartas turėtų nemeluoti

Bylą teismui rengęs Kauno apygardos Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyrius pateikė T.Karanauskui kaltinimą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo iš savanaudiškų paskatų.

Prie šios bylos prijungtas dar vienas nusikaltimas, padarytas prieš mėnesį iki aprašyto išpuolio Aleksoto tilto prieigose. Tą gegužės vakarą (buvo apie pusę devynių) šio tilto prieigose dviejų neblaivių asmenų buvo užpultas ir apiplėštas iš darbo grįžtantis kaunietis. Jis talžytas rankomis bei kojomis. Vyriškiui sulaužyta nosis, sumuštas veidas. Egzekuciją apvainikavo užpuolikų grobis: mobiliojo ryšio telefonas, apie penkių šimtų litų vertės darbo įrankiai bei kiti daiktai. Kaltinimas dėl šio apiplėšimo pateiktas T.Karanauskui bei jam į tėvus pagal amžių tinkančiam 44-erių metų kauniečiui.

T.Karanauskas linkęs neprisipažinti, jog yra susijęs su „Aušros” gimnazijos abituriento suluošinimu. Tačiau, prokurorų įsitikinimu, įrodymų pripažinti jį kaltu pakanka.

Kaip jau rašyta, T.Karanauskas – jau 2 kartus teistas.

Likus porai mėnesių iki minėto birželio vidurdienio, padalinusio jo auka tapusio „Aušros” gimnazijos abituriento gyvenimą į dvi dalis – „iki sužalojimo” ir „po”, Kauno miesto apylinkės teismas už didelės vertės svetimo turto vagystę jį buvo nuteisęs 2-ejų metų laisvės atėmimo bausme, nuosprendžio vykdymą atidedant vieniems metams.

Tų pačių metų gruodį, kai T.Karanauskas jau buvo suimtas už abituriento sužalojimą, tas pats teismas vėl jį teisė. Tik tąkart – už viešosios tvarkos pažeidimą, skirdamas vienų metų ir 10-ties mėnesių laisvės atėmimo bausmę, vėl ją atidedant 3-ejiems metams.

Šios 21-erių metų T.Karanausko biografijos detalės turėtų jam „atsirūgti” Kauno apygardos teismui skelbiant naują nuosprendį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.