Moterų lengvabūdiškumas šiurpina

Kontraceptinių priemonių vaistinėse nusipirkti taip pat paprasta, kaip vitaminų.

Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje šie vaistai parduodami be recepto. Taupydamos laiką ir pinigus, moterys neretai nėštumo planavimo priemonę renkasi savarankiškai. Savarankiškai ją parenka bei nuperka ir vos keliolikos metų dukrai, kuri tik pradeda lytinį gyvenimą.

Medikai įspėjo, kad toks sprendimas gali pakenkti sveikatai.

Sveikatai – svarbu

Klaipėdos apskrities ligoninės gydytojas endokrinologas Andrejus Levingeris neabejoja, kad kontracepcijos metodo pasirinkimas yra svarbus sprendimas, galintis keisti moters sveikatą.

Gydytojas teigė, kad jam kasdien tenka konsultuoti bent dvi tris moteris, kurių sveikata sutriko būtent dėl neteisingai pasirinktų hormoninių kontraceptikų.

„Aš esu už hormonines kontraceptines piliules, jos turi nemažai pliusų, gali išspręsti kai kurias sveikatos problemas. Tačiau „už” esu tik tuo atveju, jei hormoninę kontracepciją moteriai kruopščiai parenka gydytojas”, – „Klaipėdai” sakė A.Levingeris.

Gydytojo teigimu, kontraceptikai, kaip ir kiekvienas vaistas, turi šalutinį poveikį.

Kai kurie preparatai dėl moters esamos sveikatos būklės ar rizikos išprovokuoti vieną ar kitą ligą, dėl netinkamų įpročių, pavyzdžiui rūkymo, gali būti pragaištingi.

„Klaipėdoje dirba daug puikių ginekologų, endokrinologų, patarti galėtų net šeimos gydytojas. Brangindamos savo sveikatą, moterys galėtų su jais konsultuotis. Kartais net šiurpas ima, kaip neatsakingai moterys susigadina sveikatą vien dėl to, kad tingėjo pasitarti su mediku”, – dienraščiui sakė A.Levingeris.

Turėtų pasitikrinti

Kaip „Klaipėdai” sakė gydytoja-ginekologė Rita Maskolaitienė, prieš išsirinkdamos kontraceptinę priemonę, visos moterys pirmiausiai turėtų apsilankyti pas savo ginekologą. Jos su gydytoja turėtų ne tik pasitarti, bet ir atlikti kai kuriuos tyrimus.

„Pasikalbėjusi su paciente, įvertinusi jos kūno sudėjimą, įpročius, sužinojusi, kaip moteris jaučiasi prieš mėnesines, ar rūko, ar nešioja žmogaus papilomos virusą, galiu patarti, kokia kontraceptinė priemonė jai tiktų, – pasakojo medikė. – Tačiau svarbiausias dalykas, kurį turėtų padaryti kiekviena moteris, prieš pasirinkdama apsaugą – atlikti tyrimą dėl gimdos kaklelio vėžio”.

R.Maskolaitienė teigė, kad šis tyrimas svarbus kiekvienos moters sveikatai ir turėtų būti atliekamas bent kartą per metus.

Pagal tyrimų rezultatus, moters savijautą bei gyvenimo būdą gydytoja ginekologė rekomenduoja tinkamiausią apsisaugojimo nuo nėštumo priemonę. Po to keletą mėnesių stebima pacientės savijauta, o tada galutinai nusprendžiama, ar ji gali vartoti vieną ar kitą hormoninį preparatą.

Renkasi piliules

R.Maskolaitienės teigimu, tinkamai parinkta hormoninė kontracepcija ne tik apsaugo nuo neplanuoto nėštumo. Kartais ji padeda išspręsti ir kai kurias sveikatos problemas.

Pacientės pastaruoju metu dažniausiai renkasi naujos kartos kontraceptines tabletes. Pasak gydytojos, daugeliui moterų ji rekomenduoja naujausias mažų dozių kontraceptines piliules, kuriose esantis vienas hormonų efektyviai saugo ne tik nuo nėštumo, bet ir sumažina priešmenstruacinio sindromo poveikį, gydo spuogus.

R.Maskolaitienės teigimu, kitas apsisaugojimo priemones – kontraceptinius pleistrus ir žiedus mieliau renkasi jaunos moterys. Kai kurios naudoja gimdos spirales. Pastaruoju metu išpopuliarėjo ir gimdos spiralė su hormonais.

Gimdoje nuolat išskirianti mažas hormono dozes spiralė išlieka veiksminga penkerius metus.

Rūkalėms – prezervatyvai

Rūkančioms moterims ginekologė patarė naudoti tik vietinio veikimo apsisaugojimo priemones – prezervatyvus, spermicidų tamponus, kremus, žvakutes ar tabletes.

Į makštį prieš lytinį aktą kišamas priemones moterys dažniausiai naudoja ir tuomet, kai jas varžo religiniai įsitikinimai, turi retus lytinius santykius ar dėl ligų.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad spermicidai naikina ne tik spermatozoidų aktyvumą, bet ir kai kurias lytiškai plintančias bakterijas ar net virusus, todėl sumažina tikimybę užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Vasarą – pleistrai

Gydytojas ginekologas Kęstutis Gutauskas taip pat tikino, kad prieš pasirenkant kontraceptikus svarbu pasitari su gydytoju.

„Užsienyje labiau saugoma moterų sveikata, nes ten be recepto kontraceptikų nenusipirksi. Manau, kad ir mūsų moterys, sveikatos labui, turėtų pasitarti su specialistu, kuris geriausiai galėtų įvertinti jų organizmo būklę”, – patarė jis.

Anot K.Gutausko, per pastaruosius penkeris metus hormoninių tablečių vartojimas ženkliai išaugo. Atsiradus naujos kartos tabletėms, moterų nepasitikėjimas hormoninėmis tabletėmis sumažėjo ir vis daugiau pacienčių renkasi būtent šią priemonę.

Gydytojas pastebėjo, kad naujausi kontracepcijos būdai – klijuojamas pleistras ar kontraceptinis žiedas labiau išpopuliarėja vasarą, kai kontracepcija susirūpina jaunos merginos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.