Bylos dėl neteisėtai per sieną pervežamų pinigų sumų baigiamos supaprastinto proceso tvarka

Praėjusią savaitę Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Česlovas Norinkevičius Vilniaus apygardos teismui perdavė bylą, kurioje dėl per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabenamos pinigų sumos nepateikimo muitinės kontrolei kaltinamas 34 metų amžiaus anksčiau neteistas mūsų šalies pilietis R. M.

Kaltinamasis praeitų metų rudenį vykdamas į Baltarusiją per Lietuvos valstybės sieną – Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio poste nepateikė nedeklaruotų beveik 172 tūkst. JAV dolerių, kurių vertė siekia apie 463 tūkst. Lt. Kaltinamasis žinojo, kad reikia deklaruoti turimus pinigus, tačiau to nepadarė. Savo poelgį jis paaiškino tuo, kad pamatęs pasienio kontrolės poste daug žmonių sunerimo, kad pinigus gali prarasti.

Už nedeklaruotų daiktų, kurių vertė viršija 250 MGL (šiuo metu 32,5 tūkst. Lt) dydžio sumą, gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. „Jeigu už nusikalstamą veiką įstatymas numato bausmės rūšį – baudą – ir asmuo sutinka, kad prokuroras kreiptųsi į teisėją dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, baudžiamasis procesas gali būti baigtas supaprastinto proceso tvarka”, – aiškino prokuroras Č. Norinkevičius. Ir šį kartą buvo pasirinktas toks būdas, kadangi kaltinamasis su tuo sutiko ir savo kaltę pripažino. Be to, pasak prokuroro, baudžiamojo proceso užbaigimas supaprastinto proceso tvarka reikalauja mažiau darbo sąnaudų, mažėja proceso išlaidos.

Prokuroras teismo prašo skirti 100 MGL (šiuo metu – 13 tūkst. Lt) baudą ir konfiskuoti neteisėtai gabentas lėšas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Bylos dėl neteisėtai per sieną pervežamų pinigų sumų baigiamos supaprastinto proceso tvarka"

  1. Vytas

    Neprotingi reikalavimai dėl deklaravimo. Didžioji dalis muitininkų ir pasieniečių teikia informaciją banditams, todėl perkirtusius sieną žmones apiplėšia ar net nužudo. Ko kabinėtis, jei žmogus veža savo pinigus?

  2. as

    man idomu kokios neteisetos lesos,jeigu zmogus uzsidirbo.Tegu pasidomi is kur valdininkai milijonus susidejo,tai ju lesos vadinamosteisetomis.Ir paskutinius baltinius is zmogelio atims.Nu musu Lietuvelei dar toli iki DORYBES

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.