„Kauno bigbendas” švenčia sukaktį

Rytoj Vilniuje, Valstybiniame jaunimo teatre, „Kauno bigbendas” kartu su kolektyvo bičiuliais kviečia į koncertą, skirtą džiazo orkestro kūrybinės veiklos 15-mečiui

Tai jau antrasis „Kauno bigbendo” 15 metų sukakčiai skirtas koncertas. „Pirmasis, gruodžio 28-ąją įvykęs Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto koncertų salėje, sulaukė didelio klausytojų dėmesio, – LŽ kalbėjo „Kauno bigbendo” vadovas Romualdas Grabštas. – Tai ir paskatino su koncertu atvykti į Vilnių, planuoti mūsų orkestro jubiliejinius vakarus Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, kituose Lietuvos mietuose. Esu maksimalistas – noriu kuo geriau ir kuo daugiau koncertuoti Lietuvoje. Čia jaučiamės reikalingi, čia įdomu groti.”

Prieš koncertą teatro fojė bus pristatyti Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos moksleivių, kartu su „Kauno bigbendu” dalyvavusių „Džiazo pamokų” muzikinėje popietėje „Džiazo garsų spalvos”, piešiniai.

„Perliniai” kūriniai

Daug gražių ir netikėtų akimirkų patirs žiūrovai, kurie ateis į koncertą Jaunimo teatre. Scenoje kartu su beveik dvidešimčia džiazo orkestro muzikantų, tarp kurių – ne tik kauniečiai, bet yra ir sostinės, net Kėdainių gyventojų, dalyvaus jubiliejinės programos svečiai. Tai vokalistės Arina ir Neda, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, trimitu ir fliugelhornu grosiantis Valerijus Ramoška, trombonininkas iš Norvegijos Dagas E.Eilertsenas. Sintezatoriumi muzikuos Saulius Šiaučiulis, galbūt ir pats vadovas Grabštas, šoks breiko grupė „Banzai”, pasirodys net… Charles’is Chaplinas. Toje muzikos, atlikėjų ir reginių gausybėje padės susivokti renginio vedėjas Viktoras Gerulaitis.

LŽ buvo smalsu sužinoti – kuris iš jubiliejinės programos kūrinių „Kauno bigbendo” vadovui artimiausias, tarsi perliukas? „Man visi kūriniai „perliniai”, programa tikrai nebus nuobodi”, – atsakė Grabštas ir pridūrė, kad jam visai nesvarbu, kur koncertuoja. – Visada ir visur stengiamės labai gerai pasirodyti.”

Kūrybos įvertinimas

1991-ųjų pabaigoje Grabštas, tuo metu dirbęs muzikinės dalies vedėju Marijampolės dramos teatre, gavo pasiūlymą vadovauti Kauno miesto tarybos steigiamam džiazo orkestrui. Nors darbas teatre buvo įdomus, tačiau džiazo muzika, lydėjusi Grabštą ne vieną dešimtmetį, nugalėjo. Pradžia, pasak Grabšto, nebuvo lengva, tačiau po truputį kaupėsi patirtis, repertuaras. Prasidėjo gastrolės po Lietuvą ir užsienį. „Ypač daug kvietimų į užsienį buvo pirmąjį kolektyvo gyvavimo penkmetį, kuris sutapo su dėmesiu ir pačiai Lietuvai, – prisiminė Grabštas. – Stengėmės būti patrauklūs, įdomūs, tačiau nenutolome nuo muzikos kaip švento dalyko, jos principų ir paskirties.”

Ir pirmasis profesionalaus kolektyvo „Kauno bigbendo” koncertas Gariūnuose buvo ne kas kita kaip netradicinių erdvių paieška, suteikusi naujų kūrybinių impulsų. Šiandien jau nelengva prisiminti visų kolektyvo koncertų, išvykų, projektų. Praėjusių metų lapkritį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje per „Didįjį muzikų paradą” Lietuvos muzikų sąjunga „Kauno bigbendą” paskelbė „Auksinio disko” laureatu. „Toks kolektyvo įvertinimas – mums labai svarbus, suteikia ir daugiau pasitikėjimo savo kūrybiniais ieškojimais, ir tikėjimo „Kauno bigbendo” veiklos prasmingumu”, – LŽ sakė Grabštas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.