Šventė mirties proga

Emigracijoje gyvenantys kubiečiai trokštamą žinią pasitiks džiūgavimais

Pasaulis gyvena gandais apie Kubos lyderio sveikatą. Salos valdžia tikina, kad Fidelis Kastras sveiksta ir kad galbūt netrukus pradės eiti pareigas.

Tuo tarpu Majamyje (JAV) susitelkę kubiečiai taip nekenčia diktatoriaus, kad žinią apie jo mirtį jie nusprendė pasitikti iškilmėmis.

Tokios nuotaikos užvaldė netgi Majamio valdžią, kuri, kaip pranešė agentūra AP, parengė specialų šventės scenarijų. Šiame JAV mieste yra susitelkusi didžiausia kubiečių bendruomenė, kuri nuolat didėjo nuo tos dienos, kai valdžią saloje užgrobė F.Kastras.

Majamio taryba neabejoja, kad, pasklidus žiniai apie diktatoriaus mirtį, mieste prasidės masinis džiūgavimas, todėl nusprendė iš anksto sudaryti būsimųjų iškilmių scenarijų.

Speciali komisija, kuri parengs tokį scenarijų, pradės darbą jau šią savaitę.

Pasak AP, komisijos nariai turės nuspręsti, kaip ilgai miesto gyventojai švęs F.Kastro mirties proga, kur vyks svarbiausi renginiai, kokia juose bus grojama muzika, kokie piešiniai bus skirti tam ypatingam įvykiui. Komisija taip pat turi numatyti, kiek šios iškilmės kainuos miesto biudžetui.

Tuo pat metu kai kurie Majamio tarybos nariai nepritaria idėjai, pagal kurią F.Kastro mirtį reikia pažymėti organizuotai. Jie mano, kad mieste gyvenantiems kubiečiams reikia duoti galimybę išskirtinį įvykį paminėti taip, kaip jie patys to panorės; pavyzdžiui, surengti stichinį džiūgavimo mitingą miesto rajone, kuriame gyvena daug išeivių iš Kubos, todėl jis vadinamas Mažąja Havana.

Kubiečiai, gyvenantys JAV, laukia nesulaukia žinios, kuri turėtų jiems sukelti didelį džiaugsmą. Tuo tarpu Kubos valdžios atstovai skleidžia žinias, gadinančias nuotaiką Majamyje susibūrusiems pabėgėliams iš tėvynės, kurią sovietų propaganda buvo pavadinusi Laisvės sala.

Gvatemaloje viešėjęs Kubos užsienio reikalų ministras Brunas Rodrigesas pareiškė, kad F.Kastras po prieš pusmetį atliktos skrandžio operacijos sėkmingai sveiksta. Jis visas šalies vadovo pareigas vėl ims vykdyti, kai tik tai jam leis gydytojai, pranešė ministro pavaduotojas.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad jo sveikatos būklė akivaizdžiai pagerėjo”, – žurnalistams sakė pareigūnas ir pridūrė, kad F.Kastras griežtai laikosi medikų nurodymų.

Prieš operaciją F.Kastras savo įgaliojimus laikinai perdavė broliui Rauliui. Ispanijos žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad nuo liepos Kubos lyderiui buvo atliktos trys nesėkmingos operacijos, po kurių kilo ūmi infekcija.

Su diktatoriaus mirtimi dideles viltis sieja ir oficialusis Vašingtonas. JAV sostinėje tikimasi, kad Raulis Kastras bus priverstas švelninti diktatorinį režimą, niekaip neišbrendantį iš gilios ūkio krizės, kurios simboliu tapo maisto produktų kortelės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.