Eurolygos pabaigtuvėse – rungtynės dėl garbės

Stipriausio Europos krepšinio turnyro paskutinįjį mačą „Žalgiris” žais Prancūzijoje su „Elan Bearnais”

Kauno „Žalgirio” krepšininkai šįvakar žais paskutiniąsias Eurolygos rungtynes. Per septynerius Eurolygos sezonus žalgiriečiams tai antras kartas, kai iš turnyro reikia trauktis iškart po kovų grupėse.

Šįvakar Prancūzijoje kauniečiai kausis su Po Ortezo „Elan Bearnais” ekipa, kuriai būtina pergalė norint užsitikrinti vietą TOP-16 varžybose nelaukiant varžovų malonės.

Po Orteze sieks revanšo

Maršrutu Vilnius – Praha – Paryžius – Po Ortezas skridę „Žalgirio” krepšininkai viešbutį turėjo pasiekti tik vidurnaktį. Šįryt „Palais des Sports de Pau” arenoje jiems bus surengta tik lengva treniruotė, o vakare jau lauks paskutinysis mačas dėl garbės.

Pirmąją dvikovą Kaune „Elan Bearnais” laimėjo po dviejų pratęsimų 110:106. Tai buvo bene apmaudžiausias sezono pralaimėjimas, nes žalgiriečiai iššvaistė solidžią 18 taškų persvarą.

„Šios rungtynės buvo tarsi nelemtų įvykių virtinė. Iš pradžių vietoje aiškaus dvitaškio teisėjai įskaitė tris taškus, po to buvo problemų dėl 24 sekundžių taisyklės, be to, svarbiu metu patys nepataikėme baudų. Taip viskas ir susidėjo. O kol laikėmės žaidimo drausmės, viskas vyko pagal mūsų planą”, – prisiminė mačą Kaune „Žalgirio” strategas Rimantas Grigas, kuriam tuomet buvo pirmosios rungtynės, iš komandos pasitraukus Ainarui Bagatskiui.

Prisimindami šią nelemtą dvikovą, pastaruoju metu pakilimą išgyvenantys žalgiriečiai ketina siekti revanšo.

„Labai norėtume Eurolygos sezoną baigti pergale, nors mums jokios didesnės įtakos rungtynės Po Orteze, skirtingai nei aikštės šeimininkams, neturi”, – sakė R.Grigas.

Pirmadienį vakaro treniruotės nebaigė Paulius Jankūnas, truputį kryptelėjęs čiurną. Tačiau trauma neatrodė sunki, manoma, kad jis Po Orteze galės žaisti.

Šeimininkams pergalė žūtbūt reikalinga

Griežta žaidimo drausmė ir kibi gynyba galėtų užtikrinti „Žalgirio” pergalę Prancūzijoje. Tačiau varžovai, žinantys, kad su kauniečiais juokauti negalima, lemiamoje dvikovoje bus nusiteikę arba laimėti, arba mirti. Šešias pergales turinti „Elan Bearnais” komanda C grupėje žengia ketvirtoje vietoje ir aišku, kad aukščiau nepakils, o į šeštąją poziciją nesėkmės atveju nukristi gali. Ši vieta galėtų tapti ir nuosprendžiu, nes geriausią šeštąją vietą užėmusia komanda pretenduoja tapti ir viena iš kelių B grupės ekipų.

Pagrindiniai „Elan Bearnais” konkurentai yra taip pat po 6 laimėjimus turintys Salonikų „Aris T.T.Bank” (Graikija) ir Neapolio „Eldo Basket” (Italija). Pirmoji namuose žais su Barselonos „Winterthur FCB” (Ispanija), o „Eldo Basket” savoje aikštėje laukia itališkas derbis su Trevizo „Benetton”.

„Puikiai suprantame, koks pasipriešinimas mūsų laukia Po Orteze. Atkreipiau dėmesį, kad „Elan Bearnais” amerikiečiai Eurolygoje žaidžia daug geriau nei Prancūzijos čempionate. Eurolygoje jie kone keliais eina kovodami”, – sakė R.Grigas.

„Pastaruoju metu mes žaidžiame geriau nei tuomet, kai su šio vakaro varžovais kovojome pirmą kartą. Per 10 dienų iškovotos dvi svarbios pergalės rodo, kad einame teisingu keliu ir stengsimės tai įrodyti dar kartą”, – teigė „Žalgirio” gynėjas Kirkas Penis.

„Elan Bearnais” žaidžia permainingai

Prancūzijos čempionate „Elan Bearnais” dalijasi 7-12 vietomis. Pagal taškų santykį „Žalgirio” varžovai, turintys 10 pergalių ir 9 pralaimėjimus, yra devinti. Paskutiniajame ture Po Ortezo klubas namuose po pratęsimo 89:85 palaužė penktoje vietoje esančius „Strasbourg” krepšininkus. Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose žaidė 18 taškų pelnęs Sisi Harisonas, 16 pridėjo Rikardas Gryras.

„Elan Bearnais” Eurolygoje dažniausiai žygiavo tokiu grafiku: pergalė, pralaimėjimas, pergalė, pralaimėjimas. Ilgiausia laimėtų rungtynių serija buvo sezono pradžioje – dvi pergalės. Tiek pat truko ir pralaimėjimų serija. Po dviejų iš eilės pralaimėjimų Po Ortezo ekipa kaip tik kovos su „Žalgiriu”.

„Reikės daug pastangų, kad sėkmingai užbaigtume pirmąją sezono dalį ir patys užsitikrintume kelialapį į kitą etapą. Mačas su „Žalgiriu” mums bus didelis iššūkis, privalėsime apginti savo teritoriją. Atsižvelgiant į dvikovos reikšmę, bus labai svarbus mano žaidėjų nusiteikimas ir susitelkimas. Turime nepamiršti, kad „Žalgiris” žaidžia labai protingą krepšinį. Be to, mūsų varžovams šios rungtynės neturės jokios reikšmės, todėl jie žais nekaustomi įtampos”, – kalbėjo „Elan Bearnais” strategas Gordonas Herbertas.

„Tai turbūt svarbiausios šio sezono rungtynės mums, kurios gali lemti, ar pateksime į TOP-16 varžybas. Privalome laimėti, bet tokia užduotis nebus lengva. Tikiuosi, kad padės mūsų patirtis ir sirgaliai. Pergalė – vienintelis mūsų tikslas”, – mačo išvakarėse tvirtino R.Gryras.

Statistikos veidrodyje

Naudingiausias ir rezultatyviausias „Elan Bearnais” komandos žaidėjas – 203 cm ūgio puolėjas Maiklas Raitas. Jis vidutiniškai pelno po 15,5 taško ir atkovoja beveik po 5 kamuolius. Geriausias sezono rungtynes jis sužaidė būtent Kaune, kai pelnė 30 taškų.

Dar vienas tokio paties ūgio puolėjas iš JAV Maikas Baueris savo statistiką pasigerino taip pat dvikovoje su „Žalgiriu”, kai pelnė 25 taškus ir surinko 28 naudingumo balus. Tačiau jo taškų vidurkis siekia tik 9,5 taško per mačą.

R.Grigo teigimu, tai, kad šie puolėjai surinko pusę komandos taškų, turėjo įtakos ir tai, kad „Žalgiryje” nežaidė tuo metu traumą gydęsis Hanas Motola.

„Elan Bearnais” dvitaškius meta 54 proc. taiklumu, tritaškius – 36 proc., baudas – 76 proc., vidutiniškai kamuolį atkovoja po 33,5 karto, perima 12 kartų ir padaro beveik po 16 klaidų. Ši komanda vidutiniškai įmeta po 76,2 taško, praleidžia – po 78.

„Žalgiris” vidutiniškai per Eurolygos rungtynes įmeta po 77,3 taško, praleidžia – po 84,3. Beje, pagal puolimą kauniečiai grupėje nusileidžia tik 5 taškais per visas 13 rungtynių daugiau įmetusiai Barselonos ekipai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.