Vokietija, Portugalija ir Slovėnija parengė 18-os mėnesių ECOFIN programą

Vakar vykusiame Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų ministrų tarybos (ECOFIN) posėdyje ES pirmaujanti šalis Vokietija pristatė pirmojo pusmečio darbų programą.

Ši programa išskirtinė tuo, kad Vokietija ją rengė kartu su Portugalija ir Slovėnija, tad ji bus įgyvendinama per ateinančius 18 mėnesių, kai šios šalys paeiliui pirmininkaus Europos Sąjungai. Įgyvendinant šią programą bus siekiama užtikrinti fiskalinės ir ekonominės politikos veiksmingą ir efektyvų koordinavimą, atlikti reikalingus veiksmus siekiant užbaigti vidaus rinkos, ypač finansinių paslaugų ir apmokestinimo srityse, sukūrimą. Vokietija pirmininkavimo ES laikotarpiu taip pat sieks pagerinti valdžios sektoriaus finansų kokybę Europos Sąjungoje.

Fiskalinės ir ekonominės politikos srityje Vokietija planuoja imtis augimą ir užimtumą didinančių priemonių. Valstybės finansų kokybės srityje numatoma restruktūrizuoti valdžios sektoriaus biudžetus, nukreipiant išlaidas produktyvumui ir inovacijoms ir valstybių narių, ir ES lygiu. Finansų rinkos integracijos srityje numatoma gerinti investavimo sąlygas ES, tuo pačiu palengvinant tarpvalstybinę veiklą. Geresnio reglamentavimo srityje bus siekiama gerinti verslo aplinką, įvertinant naujus teisės aktus prieš tai nei jie pateikiami ir supaprastinant galiojančius teisės aktus europiniu ir nacionaliniu lygiu. Inovacijų ir verslo sąlygų gerinimo srityje planuojama pritraukti privataus sektoriaus investicijų į mokslinius tyrimus ir vystymą bei palengvinti žinių perdavimą tarp universitetų, viešųjų mokslinių institutų ir pramonės.

Integruotos finansinių paslaugų rinkos vystymo srityje Vokietija sieks pažangos įgyvendinant ES strategiją, kuria siekiama sukurti integruotą Europos finansinių paslaugų rinką. Tokiu būdu ES piliečiams būtų suteikta galimybė pasinaudoti konkurencingų finansinių paslaugų teikiama nauda.

Mokesčių sistemos tobulinimo ir kovos su sukčiavimu Europos vidaus rinkoje srityje Vokietija planuoja siekti pažangos bendros konsoliduotos pelno mokesčio bazės kūrimo srityje. Vokietija taip pat planuoja spręsti PVM modernizavimo ir supaprastinamo bei kovos su PVM sukčiavimu klausimus bei akcizo mokesčių supaprastinimą.

Komentuodamas bendros konsoliduotos ES pelno mokesčio bazės kūrimo iniciatyvą Finansų ministras Zigmantas Balčytis pažymėjo, kad dabartinėje stadijoje yra daug neapibrėžtumų dėl šios idėjos įgyvendinimo. Pasak jo, dar abėjojama, ar tai bus pozityvus postūmis skatinant konkurencingumą vidaus rinkoje ir siekiant Lisabonos strategijoje įtvirtintų tikslų. Lietuvai per anksti deklaruoti bendros konsoliduotos ES pelno mokesčio bazės teigiamą poveikį stiprinant Europos konkurencingumo prioritetus ir užbaigiant vidaus rinkos plėtrą, teigė ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.