A. Matelio filmas pretenduoja į prestižinius Amerikos režisierių gildijos apdovanojimus

Vasario 3d. Los Andžele įvyks 59-ieji Amerikos režisierių gildijos (Directors Guild of America – „DGA”) apdovanojimai, kuriuose šiemet pirmą kartą atrinktas tarp penkių geriausių dokumentinių filmų pasaulyje ir nominuotas – lietuviškas – A.Matelio filmas „Prieš parskrendant į žemę”. A.Matelio filmas yra tik antras Rytų Europos autoriaus filmas sulaukęs Amerikos Kino Režisierių prestižinio įvertinimo. Ligi šiol dokumentinio kino kategorijoje nebuvo nominuotas joks Rytų Europos filmas, o tarp vaidybinių filmų per paskutinius 15 metų buvo nominuotas tik vienintelis Rytų Europos autoriaus darbas tai – Romano Polianskio „Pianistas”.
Amerikos režisierių gildijos prezidentas Michael Apted , pristatydamas spaudai dokumentinio kino pretendentus į vienus pagrindinių JAV ir pasaulyje kino apdovanojimų pasakė – „Sveikiname visus nominantus su jų puikiu darbu. Geriausi dokumentinių filmų kūrėjai pakylėja skirtingus gyvenimo elementus ir įvykius į pasakojimą, kuris prikausto dėmesį ir stebina savo įžvalga. Tik patyręs režisierius gali tai pasiekti, o penki šių metų nominantai yra tokio atsidavimo ir profesionalumo pavyzdys.”

Amerikos režisierių gildija vienija 13,5 tūkst. Amerikos režisierių dirbančių kine, TV, dokumentikoje ir yra didžiausia kinematografinė institucija pasaulyje. Pagal svarbą ir populiarumą šie apdovanojimai Jungtinėse Valstijose laikomi tokiais pat prestižiniais kaip ir Oskarai bei Auksiniai gaubliai. Taip pat Amerikos režisierių gildijos apdovanojimai dar vadinami Oskarų barometru, nes JAV režisieriams kasmet renkant geriausius metų filmus, per ilgametę DGA apdovanojimų istoriją tik 6 kartus nesutapo Kino Akademijos ir Režisierių Gildijos sprendimai.
Amerikos režisierių gildijos kasmetiniai apdovanojimai (oficialiai vadinami „už išskirtinį režisūrinį indėlį …” /”Award for Outstanding Directorial Achievement”) įteikiami ne kino salėje kaip Oskarų apdovanojimai , bet iškilmingos vakarienės metu prabangiame viešbutyje Hyatt Regency Century Plaza , kuriame yra didžiausia pokylių salė Los Andžele. DGA apdovanojimų ceremonija sutraukia labai didelį mass media dėmesį tačiau priešingai nei Oskarų ceremonijoje, čia neskiriamas ypatingas dėmesys svečių aprangos ir madų demonstravimui. Renginyje dalyvauja apie 2000 svečių, tarp kurių nominuotų filmų autoriai, žymiausi Amerikos režisieriai , Holivudo žvaigždės.

Dokumentinio kino nominantai :

ARUNAS MATELIS , Before Flying Back to the Earth , Studio Nominum, Tag/Traum

AMY BERG , Deliver Us from Evil, Lionsgate Films

JEAN-HENRI MEUNIER, Ici Najac, A Vous La Terre, Little Bear

JAMES LONGLEY, Iraq in Fragments, Typecast Pictures/HBO Documentary Films

MICHAEL GLAWOGGER, Workingman’s Death, Lotus Films & Quinte Film

Vaidybinio kino nominantai:

MARTIN SCORSESE, „The Departed” (Warner Bros. Pictures)

ALEJANDRO GONZĮLEZ IŃĮRRITU , „Babel” , (Paramount Vantage)

BILL CONDON , „Dreamgirls” (Paramount Pictures)

JONATHAN DAYTON & VALERIE FARIS , „Little Miss Sunshine”, (Fox Searchlight Pictures)

STEPHEN FREARS , „The Queen”, (Miramax Films)

Taip pat, bus įteikti DGA apdovanojimai už geriausius TV filmus, serialus ir reklamą. A.Matelio filmas taip pat buvo ir pretendentas į Oskarą tarp užsienio kalbos filmų (vienintelis dokumentinis tarp vaidybinių) tačiau nepaisant turėto geriausio reitingo tarp nominantų nepateko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.