Apie antrąją vyro širdį

Visiems vyresniems kaip 35 metų vyrams patariama kartą per metus atlikti specialius profilaktinius priešinės liaukos tyrimus. Būtinai reikėtų tikrintis vyrams, kuriems per 50 metų.

Priešinė liauka (lot. prostata) – graikinio riešuto dydžio vyrų lytinė liauka. Jos pagrindinė funkcija – gaminti sekretą spermai, aktyvinantį spermatozoidus. Priešinės liaukos sutrikimai dažniausiai prasideda vyrams nuo keturiasdešimties metų. Jie pasireiškia dažnesniu šlapinimusi ar šlapimo susilaikymu; silpna, nutrūkstama šlapimo srove; skausmu ar deginimo jausmu šlapinantis; dažnu ir varginamu šlapinimusi naktį; šlapinimusi lašais ir nevisiško šlapimo pūslės ištuštinimo pojūčiu; lytinio gyvenimo sutrikimu; kraujo pėdsakais šlapime. Atsiradus šiems simptomams reikėtų nebedelsti ir kreiptis į gydytoją.

Pasak prof. Balio Dainio, yra trys pagrindinės prostatos ligos: prostatitas, gerybinis prostatos išvešėjimas ir prostatos vėžys.

Prostatitas – priešinės liaukos uždegimas. Dažniausios jo priežastys – lytiniu keliu plintančios ligos ir peršalimas. Laiku negydomos lytiniu keliu plintančios ligos paprastai pereina į priešinės liaukos uždegimą. Prostatai kenkia netinkama apranga per šalčius. Dabartinė mada, pasak profesoriaus, skatina prostatai pakenkiančius peršalimus.

Kartais prostatitu suserga maudynių žiemą mėgėjai. Ūmaus prostatito pasekmė gali būti lėtinis prostatitas.

Dėl gerybinio prostatos išvešėjimo spaudžiama šlaplė (šlapimtakis), todėl sutrinka šlapinimasis. Tai vyresnio amžiaus vyrų liga, pasak prof. B.Dainio, andropauzės (vyrų klimakso) padarinys. Manoma, kad šį sveikatos sutrikimą patiria apie 40 proc. keturiasdešimtmečių. Vyresni serga dar gausiau. Priešinė liauka ilgainiui padidėja maždaug 80 proc. visų vyrų. Profilaktikai gali būti vartojami kai kurie medikamentai, juos paskiria gydytojas. Prof. B.Dainys pastebi, kad gerybinis prostatos išvešėjimas paveldimas: jei sirgo senelis, tėvas, labai tikėtina, kad tas pats laukia ir sūnaus. Tokiu atveju patartina kuo anksčiau pradėti tikrintis profilaktiškai.

Priešinės liaukos vėžys gresia vienam iš dešimties vyresnių nei 50 metų vyrų. Šios rūšies vėžys yra viena dažniausių vyrų mirčių nuo piktybinių navikų priežasčių. Beje, ankstyvosioms priešinės liaukos vėžio stadijoms nebūdingi aiškūs simptomai, o laiku pradėtas gydymas duotų teigiamų rezultatų.

Pasak prof. B.Dainio, linkstama manyti, kad prostatos vėžį gali paskatinti blogai gydyti ar visai negydyti prostatitai. Neigiamos įtakos turi per gausiai vartojami gyvuliniai riebalai, per dažnai vartojamas greitas maistas, nereguliarūs, netvarkingi lytiniai santykiai.

Neigiamai vyrų potenciją veikia nejudrumas, nuolatinis sėdimas darbas, nutukimas, padidintas kraujospūdis. „Fizinis aktyvumas – taip pat papildo priešinės liaukos ligų profilaktiką, – pastebi profesorius. – Žmogus turi judėti. Tai pagerina kraujotaką, taip pat ir prostatos.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.