Pas dantistą – nuo vystyklų!

Kartą viena moteris paklausė išminčiaus, kada geriausia pradėti auklėti naujagimį? Šis atsakė trumpai: „Jau pavėlavai 9 mėnesius.”
Paklauskite odontologo, nuo kokio amžiaus reikėtų imtis karieso profilaktikos, ir išgirsite panašų atsakymą: „Nuo pat nėštumo pradžios, o geriau – dar prieš pastodamos.”

Mažylio dantų emalis pradeda formuotis visai ne tada, kai prasikala pirmi pieniniai dantukai, o paskutiniais nėštumo mėnesiais. Kitaip tariant, mamos persirgta geležies deficito anemija, toksikozė ir daugelis kitų ligų gali blogai paveikti būsimą vaiko šypseną. Iškart po gimdymo moteris privalo išmokti taisyklingai maitinti kūdikį ir atskirti nepavojingą ortodontinę smulkmenėlę nuo kenksmingų tradicinių problemų.

Sveika mityba taip pat svarbu. Neatsitiktinai dirbtiniais mišinėliais maitintiems vaikams kariesas atsiranda dažniau nei žindytiems krūtimi. Pastariesiems pirmi dantukai pradeda kaltis 6 mėnesių. Juos būtina po kiekvieno maitinimo išvalyti vandeniu suvilgytu marlės tamponu.

Pusantrų metų vaikui galima valyti dantis šepetėliu be pastos, o jau nuo dvejų – mokyti savarankiškai išsiskalauti burną. Būtent tokiame amžiuje susiklosto dauguma higienos įpročių.

Tėvų pareiga

„Gražios šypsenos namų” vadovė odontologė Geda Mažeikienė sako, kad vaikų dantys dažnai sugenda dėl tėvų užmaršumo ir nesupratimo, jog dantukus iš tiesų reikia labai rimtai prižiūrėti. Taip pat svarbu, kad tėvai suvoktų, jog vaikas rūpinsis dantimis taip, kaip bus to išmokytas. Deja, tik nedaugelis gimdytojų nuo pat pirmo pasirodžiusio dantuko susirūpina jų priežiūra. Paprastai tėvai pamiršta (arba nežino), kad vyresniems kaip metų vaikams naktį negalima duoti gerti saldžios arbatos, pieno ar sulčių. Anot G.Mažeikienės, tai būna dažniausia vaikų dantų ėduonies priežastis. „Visas dantų valymo rezultatas nueina perniek, kai mažyliui naktį troškuliui numalšinti pasiūloma saldžių gėrimų”, – sakė odontologė.

Nors 3 metukų vaikas pats noriai valosi dantis, vis tiek paskui patartina atidžiai apžiūrėti, kaip jis tai padarė. G.Mažeikienės teigimu, rašyti nemokantis vaikas nesugeba gerai išsivalyti dantų, nes jo rankų judesiai dar nėra pakankamai išlavinti. Todėl maždaug iki septynerių metų tėtis ar mama turėtų patys išvalyti dukrai ar sūnui dantis. O stebėti reikėtų ir vyresnius vaikus – 7-10 metų, kartais elementarius dalykus vertėtų priminti net paaugliams.

Priemonių arsenalas

Skirtingo amžiaus vaikams rekomenduojama naudoti tam tikros rūšies ir sudėties dantų pastas. Iki 2 metukų patariama valyti dantukus pasta, kurioje nėra arba yra labai mažai fluoro. Vyresnio amžiaus vaikams galima pirkti ir daugiau fluoro turinčias pastas.

Nepakeičiama burnos higienos priemonė – dantų šepetėlis. Jis turėtų būti tik minkštais šereliais, patogus, ilga rankenėle, maža galvute. Šepetėlį reikėtų keisti kas tris mėnesius arba kai šereliai ima krypti į šonus. Tada jie ne visuomet pasiekia tarpdančių apnašas. Rekomenduojamos ir papildomos valymo priemonės: dantų siūlas, dantų krapštukai, bet juos gali naudoti tik vyresni – 7-8 metų – vaikai. Mažesniesiems turėtų tėvai išvalyti siūlu tarpdančius. Tačiau vien higienos procedūromis sunku užkirsti kelią ėduoniui, todėl jau metukų vaiką reikia pirmą kartą parodyti odontologui.

Ėduonies ar karieso pažeistiems pieniniams dantukams taisyti naudojamos specialios plombos. Dauguma jų turi tokių medžiagų, kurios apsaugo nuo pakartotinio dantų gedimo. Odontologė G.Mažeikienė teigia, jog šiuo metu tarp vaikų labai populiarios spalvotos plombos.

Jei mažylio burnos higiena atsakingai rūpinamasi nuo pat kūdikystės ir reguliariai lankomasi pas odontologą (patartina 2 kartus per metus), dažniausiai dantukų nepuola baisios ligos, jie būna sveiki ir gražūs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.