Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras skelbia papildomą koncertą

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Gintaras Rinkevičius kartos savo aštuonioliktajam gimtadieniui skirtą koncertą. Kongresų rūmų salė nesutalpina visų norinčių išgirsti britų kompozitoriaus Tolga Kashif „Queen simfoniją”, sukurtą interpretuojant legendinės roko grupės „Queen” dainas. Todėl vasario 9 dieną Kongresų rūmuose LVSO šį koncertą atliks antrą kartą.
Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje grupės „Queen” muzika yra populiari ir vertinama iki šiol, dauguma grupės dainų turi savo „istoriją” ir mūsų šalyje. Vien 2006 metais Lietuvoje pagal grupės muziką buvo atliktas miuziklas „We Will Rock You”, M.K.Čiurlionio mokyklos abiturientai, remdamiesi „Queen” dainomis, pastatė operą „A Night At The Opera”, „Queen” muzika buvo interpretuojama šokių muzikos klubuose, Latvijos šiuolaikinio šokio trupė atliko spektaklį skambant „Queen” dainoms. Legendine laikomos grupės gerbėjų yra nuo pat jos įkūrimo 1971 m.
Šešių dalių „Queen Simfonija”, – kūrinys solistams, chorui ir orkestrui. Turkų kilmės Didžiosios Britanijos kompozitoriui užsakymą sukurti simfoninį kūrinį grupės „Queen” dainų pagrindu 2002 metais pateikė EMI įrašų kompanija. Grupės nariai nedalyvavo T.Kashif simfonijos kūrimo procese, palikdami kompozitoriui visišką veiksmų laisvę. Simfonijos muzikiniam audiniui naudojamos garsiausios grupės dainos: „Champions”, „Rock You”, „The Show Must Go On”, „Love of my Life”, „Who Wants to Live Forever” ir kt. Kai kurias iš jų bus sunku atpažinti net didžiausiems „Queen” muzikos gerbėjams – kompozitorius specialiai meta iššūkį klausytojui, išgrynindamas detales ir atskirdamas jas nuo rokenrolo dvasios; arba populiarią melodiją panaudodamas kaip nedidelį boso motyvą. „Visi, kas tikisi išgirsti tiesiog aranžuotas „Queen” dainas, bus mažų mažiausiai šokiruoti”, po pirmųjų simfonijos perklausų teigė grupės „Queen” gitaristas Brian May.
„Kartu su savo amžininkais, grupe „Genesis” ir Davidu Bowie, „Queen” buvo naujos radikalios bangos, metusios iššūkį visai populiariajai muzikai, dalimi. Jie įkūnijo pirminę artistinę ekspresiją, kurią mes girdime skrupulingai atliktuose įrašuose ir koncertuose; jų įrašai yra palikimas ir kartu dovana būsimoms kartoms. Daugeliu aspektų „Queen” muzika yra tarp roko ir klasikinių žanrų – ji gali skambėti kaip rokas, tačiau paanalizavus pirminius jos komponentus, pasirodo, kad jos branduolys turi reikšmingą tematinę bazę ir simfoniniam kūriniui, ir bet kokiam roko stiliaus kūriniui”, teigia kompozitorius.
Tolga Kashif populiariosios muzikos pasaulyje žinomas kaip dainos „Perfect day”, kuri 1997 m. buvo įdainuota Elton John, David Bowie, Bono, Lesley Garrett prodiuseris, muzikos kino ir animaciniams filmams autorius, kuriantis Vanessa Mae ir Lesley Garrett.
„Queen Simfonija” atliekama visame pasaulyje minint legendinio grupės vokalisto Freddie Mercury, mirusio prieš penkiolika metų, šešiasdešimtąsias gimimo metines. T.Kashif, diriguodamas”Queen simfoniją”, praėjusių metų rugsėjį paminėjo dainininko gimtadienį F.Mercury pamėgtame Montreux mieste (Šveicarija), kuriame jis praleido daug laiko.
Simfonijos įrašas Europos, JAV, Azijos klasikinės muzikos populiariausiųjų sąrašuose nuolat minimas iki šiol, jau parduota apie 200 000 jo kopijų.
Papildomo koncerto Kongresų rūmuose vasario 9 d. pradžia 19 valandą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.