Sveikatą žaloja modernėjanti aplinka

Klaipėdos vaikų ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje praėjusiais metais daugiausia naujų ligos atvejų užfiksavo pulmonologai. Pastebėta, jog daugėja akių bei stuburo patologijų.

Poliklinikos vedėjos pulmonologės Liudos Pliuškienės pateiktais duomenimis, 2006 metais poliklinikoje diagnozuota 160 bronchų astmos atvejų. Taigi per mėnesį nustatoma vidutiniškai 15 atvejų.

Alerginėmis kvėpavimo takų ligomis sergančių žmonių pasaulyje daugėja. Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad šia liga sergančiųjų skaičius kas dešimt metų padvigubėja visose šalyse. Lietuvoje bronchų astma serga daugiau nei 15 tūkst. vaikų.

Pulmonologai mano, kad tai gali būti susiję su modernėjančia gyvenamąja aplinka. Vaikai dėl pakitusių aplinkos sąlygų dažniau įsijautrina alergenams.

Padidėjusį vaikų sergamumą sąlygoja ir oro užterštumas, maisto priedai, konservantai, automobilių išmatamosios dujos, pasyvus rūkymas, cheminės priemonės, sterilizuojančios namų aplinką, naikinančios ne tik ligas sukeliančias bakterijas, bet naudingas žmogaus imuninei sistemai.

Vaikus neretai sargdina gyvenimas sandariuose butuose, normalios mikroventiliacijos juose nebuvimas – dabar ypač populiarūs plastikiniai langai.

Bronchų astmos paūmėjimą gali sukelti šiuolaikinių statybinių medžiagų skleidžiami kvapai.

Viena iš stuburo patologijos priežasčių – netaisyklingas sėdėjimas mokyklos suole ar prie kompiuterio. Ilgai žaidžiant kompiuterinius žaidimus kenčia ne tik stuburas, bet ir akys.

„Įdėmiai žiūrėdamas į kompiuterį žmogus per minutę sumirksi tik 10 kartų, nors turėtų 20. Tai sausina akis, sukelia nervinę įtampą. Kad vaikai pasidarė dirglūs, blogai miega, pastebėjo ir neurologai”, – pasakojo vedėja.

Neurologai vis dažniau susiduria su vaikais, prie kompiuterio žaidimų praleidžiančiais visą laisvalaikį, pamirštančiais laiku pavalgyti ir tiesiog gyvenančiais virtualiame pasaulyje. Jie atitrūkę nuo realybės, nebenori eiti į mokyklą. Kad sureguliuotų jų dienos režimą ir sveikatos būklę, tėvams ir gydytojams prireikia daug pastangų.

Pasak L. Pliuškienės, bemaž visų į priėmimą atvestų vaikų netaisyklinga laikysena ar skoliozė pastebima iškart.

To priežastis – ne vien netaisyklinga laikysena sėdint, o ir nejudrumas.

„Vyrauja nuomonė, jog sergančius astma vaikus reikia atleisti nuo kūno kultūros pamokų. Aš esu griežtai prieš ir sprendžiu šį klausimą individualiai. Jei astmos gydymas sureguliuotas, simptomai kontroliuojmai, vaikas gali kartu su visais sportuoti, tačiau nesiekti aukštų rezultatų, nedalyvauti varžybose”, – kalbėjo L. Pliuškienė.

Gera terpė vaikų ligoms plisti – ir buvimas uždarose patalpose. Grynas oras augančiam vaikui – labai svarbu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.